Πόσο έπεσε σε 6 μήνες η τιμή της βενζίνης και του diesel στην Ελλάδα;

Έπειτα από ένα ράλι ανόδου, οι τιμές των καυσίμων στις αντλίες μειώθηκαν σημαντικά, δίνοντας «ανάσα» στους οδηγούς και ειδικά στους επαγγελματίες.

  • -
  • -

Κοντά στα 60 λεπτά ανά λίτρο υποχώρησε η τιμή της αμόλυβδης το τελευταίο εξάμηνο, απόρροια της μείωσης των διεθνών τιμών, με τις τιμές των καυσίμων συνολικά, να διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα προ Ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 € ανά λίτρο έναντι 2,425 € που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς η τιμή μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 58,8 λεπτά ανά λίτρο, ή 24 %. Αντίστοιχα το diesel κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 € το λίτρο από 2,064 τον Ιούνιο και το υγραέριο κίνησης στο 0,962 € από 1,112.

timi

Ουσιαστικά οι τιμές επέστρεψαν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (ενδεικτικά στις αρχές Φεβρουαρίου η αμόλυβδη κόστιζε 1,861 € το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 1,603 €. Οι μειώσεις αντανακλούν την υποχώρηση των διεθνών τιμών που μεσολάβησε στο ίδιο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης ήταν 765 δολάρια ανά τόνο στην αρχή του χρόνου, έφθασε στα 1,470 $ τον Ιούνιο και υποχώρησε στα 850 $ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι οδηγοί δεν βάζουν πολύ βενζίνη

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας εμπορίας καυσίμων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, παρά την υποχώρηση των τιμών, οι πωλήσεις στις βενζίνες παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση τόσο με πέρυσι όσο και με το 2019 που ήταν το τελευταίο έτος «κανονικότητας» πριν την πανδημία. «Τον Νοέμβριο η κατανάλωση ήταν 12% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 και 6% σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Πέτυχες πρατήριο με νοθευμένη βενζίνη. Πώς κάνεις καταγγελία;

Ο ίδιος εκτιμά ότι η υποχώρηση υποδηλώνει μια μάλλον μόνιμη αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Οι Έλληνες οδηγοί χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο, έχουν βρει υποκατάστατα και έχουν πλέον την τιμή ως βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου. Αντίθετα στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται και από τους επαγγελματίες δεν υπάρχει μείωση της ζήτησης παρά την λήξη της επιδότησης στην τιμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...