Πέτυχες πρατήριο με νοθευμένη βενζίνη. Πώς κάνεις καταγγελία;

Η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα ύψη και μερικοί επιτήδειοι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα νοθεύοντας το καύσιμο που πουλάνε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

  • -
  • -

Με «κράχτη» τη χαμηλή τιμή, πολλά βενζινάδικα πουλάνε νοθευμένο καύσιμο κοροϊδεύοντας τους πελάτες τους. Ο κόσμος στην προσπάθειά του να φουλάρει το ντεπόζιτο με λιγότερα χρήματα «πειραματίζεται» με νέα πρατήρια, όμως η νοθεία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στον κινητήρα του οχήματος. Αν λοιπόν, πιστεύετε ότι το βενζινάδικο που επιλέξατε σας πούλησε νοθευμένο καύσιμο ή σας έκλεψε η αντλία χρεώνοντας περισσότερα λίτρα από αυτά που βάλατε, υπάρχει τρόπος να δράσετε.

Σας έκλεψαν στο βενζινάδικο; Αυτό πρέπει να κάνετε

Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη ούτε χρονοβόρα. Για την ακρίβεια, αρκεί ένα τηλέφωνο στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, στον αριθμό 1520. Μπορείτε να κάνετε ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η διαφορά, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, δεν θα ενημερωθείτε για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ στη δεύτερη, θα σας ειδοποιήσουν για τα αποτελέσματα. Είτε καταγγείλετε το βενζινάδικο ανώνυμα, είτε επώνυμα, ο έλεγχος θα γίνει. Στην περίπτωση που βρεθούν νοθευμένα καύσιμα, ο πρατηριούχος έχει να αντιμετωπίσει υψηλό χρηματικό πρόστιμο και «σφράγιση» του πρατηρίου.

Για πόσες μέρες κλείνει το βενζινάδικο με νοθευμένα καύσιμα;

Αν βρεθούν μέχρι 5.000 λίτρα, «σφραγίζεται» για 10 ημέρες. Για ποσότητες από 5.001 λίτρα έως 20.000 λίτρα, ανεβαίνει στις 30 ημέρες, ενώ από 20.001 λίτρα έως 45.000 λίτρα, φτάνει στις 50 ημέρες. Από 45.001 λίτρα και πάνω, το πρατήριο θα παραμείνει κλειστό για 90 ημέρες. Η σφράγιση επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου, ανεξάρτητα με το καύσιμο.

Δείτε ακόμη: Τιμές καυσίμων - Πόση επιδότηση δίνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ;

Αν βρεθεί νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης, δεν θα κλείσει μόνο η συγκεκριμένη αντλία αλλά όλες. Στη συνέχεια τα καύσιμα θα πρέπει να βγουν από τις δεξαμενές με έξοδα του πρατηριούχου, αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.

Δημοσιοποιούνται τα σφραγισμένα βενζινάδικα;

Η ΑΑΔΕ δημοσιοποιεί τα στοιχεία των παραβατών για έναν χρόνο, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες. Όσο το βενζινάδικο μένει σφραγισμένο, μπαίνουν ταινίες γύρω του που αναγράφουν ξεκάθαρα και με μεγάλα γράμματα (στα Ελληνικά και Αγγλικά) ότι το πρατήριο είναι κλειστό λόγω νοθείας.

Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την ΑΑΔΕ είναι η πλήρης διεύθυνση, το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου καθώς και το «σήμα» του πρατηρίου. Επιπρόσθετα, αναφέρεται η παράβαση που βρέθηκε, η ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων και το χρονικό διάστημα που παρέμεινε σφραγισμένο.

Πώς καταλαβαίνω το νοθευμένο καύσιμο;

Η αλήθεια είναι, ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το νοθευμένο καύσιμο. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, θα διαπιστώσετε χαμηλότερη απόδοση από τον κινητήρα, υψηλότερη κατανάλωση και βέβαια, δεν θα «κρατήσει» η βενζίνη όσο έχετε συνηθίσει. Σε πιο «ζόρικες» περιπτώσεις, θα ακούσετε τα λεγόμενα «πειράκια» από τον κινητήρα (προανάφλεξη του μείγματος), θα ανάψει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί λαμπάκι μηχανής (check engine) και θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο πάτημα του γκαζιού, αργώντας να ανεβάσει στροφές.

Φυσικά, θα πρέπει να είστε λογικοί και να έχετε πάντα στο μυαλό σας την ακρίβεια των καυσίμων. Αν με 20 € καυσίμου «δεν βγάζετε» τα χιλιόμετρα που βγάζατε πριν λίγο καιρό, δεν είναι απαραίτητο ότι φταίει το βενζινάδικο αλλά η τιμή των καυσίμων, ακόμη και ο τρόπος που οδηγείτε. Πλέον, 20 € βενζίνη είναι λιγότερα από 10 λίτρα, άρα είναι λογικό να «την πίνει» αμέσως. Γεμίζοντας το ρεζερβουάρ μπορείτε πιο εύκολα να παρατηρείτε διαφορές μεταξύ των πρατηρίων, ανάλογα πάντα και τη χρήση (οδήγηση εντός πόλης, ταξίδι ή συχνό μποτιλιάρισμα).

Η δική μας συμβουλή

Εμείς, αυτό που σας προτείνουμε είναι να έχετε μερικά στάνταρ, δοκιμασμένα βενζινάδικα που χρησιμοποιείτε. Μην «τρέχετε» να γεμίσετε στις χαμηλές τιμές γιατί ο κίνδυνος το συγκεκριμένο πρατήριο να «κρύβει» κινδύνους είναι μεγάλος. Μια ζημιά στον κινητήρα θα σας κοστίσει πολύ και θα σας ταλαιπωρήσει. Δεν αξίζει για να γλιτώσετε μερικά ευρώ στο γέμισμα. Οπότε, βρείτε μερικά πρατήρια που σας εξυπηρετούν και τα έχετε δοκιμάσει και προγραμματίστε έτσι τις διαδρομές σας ώστε να γεμίζετε από εκεί.

Αν έχετε κάποιο γνωστό ή φίλο που έχει μια γνώμη παραπάνω για τα αυτοκίνητα και γνωρίζει καλύτερα από εσάς, ρωτήστε τον ποιο πρατήριο επιλέγει. Κάποιος με περισσότερες γνώσεις για το αυτοκίνητο είναι σε θέση να αντιληφθεί πιο εύκολα την κακή ποιότητα καυσίμου, καθώς γνωρίζει τη συμπεριφορά του προσωπικού του οχήματος και παρατηρεί τις διαφορές. Δεν πειράζει κι αν το πρατήριο που προτιμάτε έχει μερικά λεπτά ακριβότερο καύσιμο. Στο τέλος της ημέρας, η διαφορά είναι μικρή για να ρισκάρετε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...