Audi: Τι σημαίνουν τα ονόματα των μοντέλων της;

Μετά την αλλαγή των ονομασιών στα μοντέλα της γερμανικής μάρκας, πολλοί είναι αυτοί που ακόμη δεν γνωρίζουν πως να διαβάσουν σωστά αυτό το «τρένο» γραμμάτων και αριθμών.

  • -
  • -

Κοιτάζοντας την γκάμα της Audi, θα δείτε μια από τις πιο πλήρεις συλλογές μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η γερμανική μάρκα φροντίζει να δηλώνει το «παρών» σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, πάντα όπου της επιτρέπεται με βάση τον πολυτελή χαρακτήρα της. Τι σημαίνουν όμως τα ονόματα των μοντέλων της; Ύστερα και από την αλλαγή στον τρόπο ονοματοδοσίας, αρκετοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να διαβάσουν σωστά τον κωδικό που αναγράφεται στο πίσω μέρος κάθε Audi. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται μια κλεφτή ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε αυτό το όνομα να μεταφραστεί σε μοντέλο, κατηγορία και κινητήριο σύνολο.

Το γράμμα καθορίζει την κατηγορία και το νούμερο το μέγεθος

Στην αρχή κάθε ονομασίας που δίνει η Audi στα μοντέλα της, βρίσκουμε τον αρκετά γνώριμο συνδυασμό γράμματος και αριθμού. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για SUV ή όχι, το μοτίβο που ορίζει το μέγεθος του εν λόγω μοντέλου έχει να κάνει με τον αριθμό. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός που ακολουθεί το πρώτο γράμμα, τόσο μεγαλύτερο και το μέγεθος του αμαξώματος. Για παράδειγμα, το Α1 αποτελεί το εισαγωγικό μέλος της γκάμας προσφέροντας compact διαστάσεις, ενώ το Α8 αποτελεί την υπερπολυτελή ναυαρχίδα.

a3

Ναι αλλά υπάρχουν και τα Q8, S8, R8 και RS Q8. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Tο πρώτο γράμμα του ονόματος ορίζει και το είδος του αυτοκινήτου. Με Α ορίζονται όλα τα μοντέλα της τυπικής γκάμας όπως hatchback, sedan, λιμουζίνες κτλ. To Q χρησιμοποιείται σε όλα τα SUV μοντέλα, ενώ το R υπάρχει αποκλειστικά στο R8, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας. Αυτό μαζί με το TT είναι τα μόνα που δεν χρησιμοποιούν την ίδια λογική στην ονομασία τους.

Όταν τώρα περνάμε στις πιο σπορ εκδόσεις έχουμε τα S και RS. Το S αφορά την μεσαία κλίμακα, ενώ το RS ή «RennSport» χρησιμοποιείται στις κορυφαίες εκδόσεις του κάθε μοντέλου. Ναι αλλά τι γίνεται με τις σπορ εκδόσεις των SUV; Η Audi για να αποφύγει τις παρεξηγήσεις, στις γρήγορες εκδόσεις των υπερυψωμένων μελών της γκάμας της διατηρεί το γράμμα Q και προσθέτει στην αρχή S ή RS (βλέπε SQ8, RS Q8 κ.λπ.).

Τι είναι το διψήφιο νούμερο στην μέση;

back

Αφού βρήκαμε το μοντέλο, πάμε να δούμε την έκδοση. Παραδόξως, η Audi μέχρι πρότινος, χρησιμοποιούσε ένα αρκετά απλό και εύκολο στην ερμηνεία του τρόπο για να διαχωρίζει τις εκδόσεις κινητήρων σε κάθε μοντέλο της. Είχε την χωρητικότητα του μοτέρ (π.χ. 2.0 – 2.000 κυβικά εκατοστά) και ανάλογα το είδος καυσίμου τα αρχικά TFSI, TDI κτλ.

Τώρα έχουμε περάσει σε μία ελαφρώς πιο δύσκολη «γλώσσα», καθώς στην μέση του ονόματος συναντάμε έναν διψήφιο αριθμό και στην συνέχεια την τεχνολογία του μοτέρ. Το κάθε νούμερο που χρησιμοποιείται αντιστοιχεί και σε ένα φάσμα ιπποδύναμης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 30 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 110 έως 130 ίππους
  • Το 35 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 150 έως 163 ίππους
  • Το 40 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 170 έως 204 ίππους
  • Το 45 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 229 έως 250 ίππους
  • Το 50 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 285 έως 312 ίππους
  • Το 60 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 435 έως 462 ίππους
  • Το 70 αντιστοιχεί σε ιπποδυνάμεις από 544 ίππους και πάνω.

Για παράδειγμα, το Audi Q2 1.6 TDI πλέον λέγεται Q2 30 TDI. Να σημειωθεί πως οι εκδόσεις S και RS διατηρούν την κλασσική τους απλή ονομασία, ως τα κορυφαία μέλη της γκάμας, με τον συνδυασμό διψήφιου αριθμού και τεχνολογίας κινητήρα να χρησιμοποιείται μόνο στη βασική γκάμα.

Ναι αλλά τι σημαίνει όταν υπάρχει κι άλλο γράμμα στο τέλος;

Σαν να μην έφτανε το τρενάκι που έχει ήδη δημιουργηθεί, οι Γερμανοί θεώρησαν πως χωράει ακόμη ένα γράμμα και έτσι έχουμε περιπτώσεις σε όλα τα μήκη της γκάμας όπου βρίσκουμε στο τέλος του ονόματος ένα “e”. Αυτό συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί και ηλεκτρικά, δηλαδή όταν πρόκειται για Plug-in Hybrid (π.χ. Α3 45 TFSI e).

side

Τι όνομα έχουν τα ηλεκτρικά μοντέλα της Audi;

Αφού ξεκαθαρίσαμε τι γίνεται με την γκάμα μοντέλων που χρησιμοποιούν ως βασικό κινητήριο σύνολο μοτέρ εσωτερικής καύσης, πάμε να περάσουμε τώρα στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Το βασικό χαρακτηριστικό που αφορά όλη την ηλεκτρική γκάμα είναι η λέξη “e-tron”. Ξεκινώντας από το SUV e-tron, το πρώτο Audi μηδενικών ρύπων, η συγκεκριμένη ονομασία παραμένει μέχρι και σήμερα, έχοντας όμως εμπλουτιστεί ώστε να είναι πιο εύκολος ο διαχωρισμός μεταξύ των μοντέλων καθώς η ηλεκτρική γκάμα μεγαλώνει.

e-tron

Ακολουθώντας την ίδια λογική κατηγοριοποίησης των αμαξωμάτων με τα Audi που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, αυτή τη στιγμή έχουμε τα e-tron GT και Q4 e-tron, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν και τα Q8 e-tron και Q6 e-tron. Το πρώτο μάλιστα αποτελεί την δεύτερη γενιά του αρχικού e-tron, το οποίο όμως αλλάζει ελαφρώς ονομασία ώστε να ταιριάζει με την σημερινή λογική ονομάτων.

Δες τι αλλάζει στις ονομασίες των μεσαίων μοντέλων της Audi σύντομα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...