Πόσο μεγάλο πορτμπαγκάζ έχουν τα B-SUV; Οι πραγματικές μετρήσεις

Οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή λένε πάντα την αλήθεια ή υπάρχουν… ψιλά γράμματα; Ας δούμε τι ισχύει για τρία δημοφιλή SUV της μικρής κατηγορίας.

  • -
  • -

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πορτμπαγκάζ αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τους περισσότερους αγοραστές αυτοκινήτων. Ειδικότερα των SUV, καθώς εκείνοι αναζητούν μεγαλύτερη πρακτικότητα, ευρυχωρία και άνεση για χρήση ακόμη και σε ταξίδια. Τα B-SUV συνήθως βασίζονται σε supermini μοντέλα. Από τα τελευταία, οι αγοραστές είναι πιο «ελαστικοί» σε ό,τι αφορά τους χώρους, όμως τα αντίστοιχα σε SUV υλοποίηση καλούνται να ανταποκριθούν σε μια ευρύτερη γκάμα αναγκών. Συχνά, πρέπει να ανταπεξέλθουν στον ρόλο του μοναδικού αυτοκινήτου μιας οικογένειας, με όλα όσα σημαίνει αυτό.

Οι δύο όψεις του ίδιου χώρου!

Τι γίνεται τελικά με τα πορτμπαγκάζ; Οι κατασκευαστές λένε πάντα την αλήθεια; Προφανώς. Απλώς, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μέτρησης του ίδιου χώρου. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η χωρητικότητα μπορεί να υπάρχει, όμως ίσως να μην είναι αξιοποιήσιμη. Ο πιο αυστηρός τρόπος μέτρησης είναι ο VDA, στον οποίο υπάρχουν τουβλάκια ενός λίτρου για την καταμέτρηση. Αν χωρέσουν 405 τουβλάκια για παράδειγμα, τόσος είναι και ο χώρος αποσκευών. Ένας πιο «ελαστικός» τρόπος μέτρησης από την άλλη, είναι με τη χρήση τούβλων διαφορετικών μεγεθών, οπότε υπάρχουν και αρκετά μικρότερα (ονομάζεται SAE). Με σωστή τοποθέτηση και αξιοποίηση κάθε σπιθαμής, θα χωρέσουν περισσότερα τεμάχια, άρα θα ανακοινωθεί και μεγαλύτερη ονομαστική χωρητικότητα.

Δείτε εδώ τα πάντα για τις μετρήσεις των χώρων αποσκευών

Πώς πραγματοποιήθηκε η δοκιμή;

Η γερμανική λέσχη ADAC πήρε μερικά πολύ δημοφιλή B-SUV και μέτρησε το πορτμπαγκάζ τους με τον πλέον αυστηρό τρόπο. Αν το τούβλο της μέτρησης δεν χωράει σε μια γωνία ή διόγκωση του χώρου, τότε δεν υπολογίζεται αυτό το έξτρα σημείο. Επίσης, δεν υπολογίζονται τυχόν αποθηκευτικοί χώροι που μπορεί να υπάρχουν δεξιά και αριστερά του χώρου, αλλά ούτε η εσοχή φιλοξενίας της ρεζέρβας, όπως κάνουν αρκετοί κατασκευαστές. Η αξιολόγηση αφορά τον αξιοποιήσιμο χώρο αποθήκευσης που θα μπουν τα πράγματα και οι βαλίτσες ενός ταξιδιού. Και μόνο αυτόν. Φυσικά, αν υπάρχει διπλό δάπεδο, η μέτρηση γίνεται χρησιμοποιώντας τον έξτρα αυτόν χώρο.

Τα τρία B-SUV της αξιολόγησης

Ο ADAC έχει μετρήσει σχεδόν όλα τα B-SUV της αγοράς. Τα τρία κορυφαία μοντέλα της κατηγορίας, με τα καλύτερα αποτελέσματα, ήταν τα Ford EcoSport, Suzuki Vitara και Volkswagen Taigo. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της γερμανικής λέσχης, το Ford EcoSport είναι εκείνο με τον μεγαλύτερο και πιο αξιοποιήσιμο χώρο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες, οπότε θα επικεντρωθούμε στα επόμενα τρία.

Το Suzuki Vitara είναι το B-SUV με τον μεγαλύτερο «πραγματικό» χώρο αποσκευών που πωλείται ως νέο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ADAC, η χωρητικότητα είναι 375 λίτρα. Εδώ, αξίζει να δοθούν συγχαρητήρια στη Suzuki καθώς 375 λίτρα είναι το ονομαστικό μέγεθος του χώρου αποσκευών από το εργοστάσιο.

Δείτε ακόμη: Ποια αυτοκίνητα δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα και γιατί;

Αυτό δείχνει ότι η μάρκα χρησιμοποιεί απολύτως ρεαλιστικά κριτήρια μετρήσεων. Αμέσως επόμενο αυτοκίνητο είναι το νέο Volkswagen Taigo. Το B-SUV με την κουπέ κορμοστασιά έχει 370 λίτρα αξιοποιήσιμου χώρου σύμφωνα με τις μετρήσεις του ADAC, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τα 440 λίτρα που ανακοινώνονται από τη φίρμα. Προφανώς, στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνουν τον χώρο της ρεζέρβας, που ο ADAC δεν λαμβάνει υπόψη.

Το Nissan Juke επίσης τα καταφέρνει πολύ καλά, με 365 λίτρα αξιοποιήσιμου χώρου για τις αποσκευές των επιβατών. Η απόκλιση συγκριτικά με τα 422 λίτρα που ανακοινώνει το εργοστάσιο, είναι αρκετή, οπότε προφανώς η ιαπωνική φίρμα δηλώνει όλες τις διαθέσιμες θήκες και έξτρα χώρους που υπάρχουν στο πίσω μέρος στη συνολική χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...