Ποια αυτοκίνητα δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα και γιατί;

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο μερικά αυτοκίνητα δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα, υπάρχει απάντηση και είναι εξαιρετικά απλή.

  • -
  • -

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα sedan και τα coupe αυτοκίνητα δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα; Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο υαλοκαθαριστήρας συνήθως απουσιάζει όταν το πίσω τζάμι παραμένει στη θέση του κατά το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει κανονικά υαλοκαθαριστήρας στη διάθεση του οδηγού, για καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω. Τα sedan και τα coupe λοιπόν, δεν εφοδιάζονται με υαλοκαθαριστήρα στο πίσω παρμπρίζ, καθώς οι κατασκευαστές θεωρούν ότι… δεν χρειάζεται.

Η αεροδυναμική αυτών των αυτοκινήτων (με αμάξωμα γνωστό ως «τριών όγκων») δεν επιτρέπει τη συσσώρευση νερού στο πίσω παρμπρίζ όσο το αυτοκίνητο κινείται, αφού η ροή του αέρα το απομακρύνει. Κάπως έτσι, η απουσία πίσω υαλοκαθαριστήρα έχει καθιερωθεί. Φυσικά αυτό ισχύει όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με κάποια ταχύτητα και άνω. Στις χαμηλές ταχύτητες, το νερό πέφτει πάνω στο τζάμι και η ορατότητα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Αυτό αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα μειονεκτήματα των sedan και των coupe μοντέλων.

Δείτε ακόμη: Υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων - Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Υπάρχουν sedan ή coupe με πίσω υαλοκαθαριστήρα;

Η θέα ενός sedan ή coupe μοντέλου με υαλοκαθαριστήρα είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, υπάρχουν μερικές εκδόσεις αυτοκινήτων που εφοδιάζονται με υαλοκαθαριστήρα πίσω. Το Subaru Impreza είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς προσφέρεται και σε τέτοια διαμόρφωση. Σε ό,τι αφορά τα coupe μοντέλα, πολλά διαθέρτουν τον πίσω υαλοκαθαριστήρα στον έξτρα εξοπλισμό. Για παράδειγμα, η Porsche προσφέρει πίσω υαλοκαθαριστήρα στην 911. Βέβαια, τα αυτοκίνητα που εξοπλίζονται με αυτόν είναι λίγα, οπότε είναι μάλλον απίθανο να έχετε δει κάποιο στο δρόμο.

Γιατί έχω πετύχει στο δρόμο πασίγνωστα sedan με καθαριστήρα πίσω;

Πλέον τα sedan μοντέλα δεν είναι τόσα πολλά, παλαιότερα όμως υπήρχαν δεκάδες επιλογές στην αγορά. Αν σκεφτείτε τα περισσότερα, θα θυμηθείτε ότι εκτός από τις τετράθυρες εκδόσεις, υπήρχαν και οι πεντάθυρες. Ποια η διαφορά; Ότι στις τετράθυρες, άνοιγε μόνο η πόρτα του χώρου αποσκευών, ενώ στις πεντάθυρες άνοιγε όλο το πίσω μέρος, μαζί με το παρμπρίζ. Οι πεντάθυρες είναι αυτές που ονομάζονται και “liftback. Δείτε, για παράδειγμα, τις δύο διαφορετικές διαμορφώσεις ενός Opel Insignia:

Στα αυτοκίνητα που το πίσω παρμπρίζ, άνοιγε μαζί με την πόρτα, υπήρχε υαλοκαθαριστήρας. Σε όσα το παρμπρίζ παρέμενε σταθερό, δεν υπήρχε υαλοκαθαριστήρας. Ακόμη μια διαφορά των τετράθυρων με τα πεντάθυρα είναι ότι τα πρώτα, έχουν πιο «κάθετη» θέση στο πίσω τζάμι και μεγαλύτερη μεταλλική επιφάνεια στον τρίτο όγκο.

Οπότε, αν το sedan που είδατε με πίσω υαλοκαθαριστήρα είναι κάποιο Ford Mondeo, Opel Insignia & Vectra, Mazda 6, Toyota Avensis κ.λπ., τότε απλώς δεν ήταν sedan αυτό που είδατε αλλά liftback.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...