Τράκαρα με οδηγό χωρίς δίπλωμα – Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα και κάποιος οδηγός δεν έχει δίπλωμα, τότε υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθείτε, ακόμη και αν φταίτε εσείς.

  • -
  • -

Καθημερινά, συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα στους δρόμους, άλλοτε μικρής έκτασης και άλλοτε, μεγαλύτερης. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, υπάρχουν και αρκετοί οδηγοί οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς δίπλωμα. Είτε επειδή δεν έχουν δώσει ακόμη εξετάσεις για τη σχετική άδεια, είτε επειδή η αστυνομία τους το έχει αφαιρέσει, λόγω κάποιας παράβασης του ΚΟΚ. Τι γίνεται λοιπόν αν κάποιος τρακάρει με έναν οδηγό που δεν έχει δίπλωμα στην κατοχή του;

Με τράκαρε οδηγός χωρίς δίπλωμα. Θα αποζημιωθώ ή όχι;

Αν υπαίτιος του ατυχήματος ήταν ο οδηγός χωρίς δίπλωμα, τότε η ασφαλιστική εταιρεία του δικού του οχήματος θα πρέπει να προχωρήσει στην αποζημίωση του έτερου οχήματος. Ύστερα, θα στραφεί δικαστικά ενάντια στον οδηγό χωρίς δίπλωμα, διεκδικώντας τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Φυσικά, θα ακολουθηθούν και όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο ΚΟΚ σε περίπτωση οδήγησης οχήματος χωρίς τη σχετική άδεια (πρόστιμο 200 € και ποινή φυλάκισης έως 12 μήνες).

Ο οδηγός που έχει δίπλωμα και δεν έφταιγε για το ατύχημα, δεν θα δει κάποια διαφορά στη διαδικασία διεκπεραίωσης του τροχαίου, εφόσον ο άλλος οδηγός κάνει θετική δήλωση στην ασφαλιστική του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το ατύχημα.

Τράκαρα με οδηγό χωρίς δίπλωμα και φταίω εγώ. Ποιος πληρώνει;

Αν την υπαιτιότητα του ατυχήματος την έχει ο οδηγός που έχει στην κατοχή του το δίπλωμα, τα πράγματα είναι λίγο… μπερδεμένα. Η τελική απόφαση εξαρτάται από τις συνθήκες, και τι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Αρχικά, αν ο οδηγός που έχει δίπλωμα και φταίει για το ατύχημα, θεωρεί ότι ο άλλος οδηγός, που δεν έχει δίπλωμα, έχει συνυπαιτιότητα για το τρακάρισμα που προκλήθηκε, τότε δεν θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε θετική δήλωση ατυχήματος. Η υπόθεση θα μεταφερθει αυτόματα σε δικαστήριο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο δικαστής έκρινε ότι εφόσον ο οδηγός δεν έχει δίπλωμα, το αυτοκίνητό του δεν θα έπρεπε να ήταν σε κυκλοφορία στο δρόμο, οπότε δικαιώνει τον οδηγό με δίπλωμα, που προκάλεσε το ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω. Δηλαδή, η ασφαλιστική θα πληρώσει τον οδηγό (με δίπλωμα) ακόμη κι αν έφταιγε και στη συνέχεια θα κινηθεί ενάντια στον έτερο οδηγό, που δεν έχει δίπλωμα.

Δείτε ακόμη: Πόσοι οδηγοί «πιάστηκαν» χωρίς δίπλωμα στην Ελλάδα σε 6 ημέρες;

Ωστόσο, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που δικαιώθηκε ο οδηγός χωρίς δίπλωμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι και δίπλωμα αν είχε, δεν θα μπορούσε να αποφύγει το ατύχημα, συνεπώς η υπαιτιότητα του ατυχήματος βαραίνει τον οδηγό με δίπλωμα που το προκάλεσε. Εννοείται ότι το πρόστιμο και όλες οι νομικές διαδικασίες που προβλέπει ο ΚΟΚ σε περίπτωση που κάποιος οδηγεί χωρίς δίπλωμα, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, όποια κι αν ήταν η απόφαση του δικαστηρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...