Οικογενειακό μεσαίο SUV: Nissan Qashqai ή Hyundai Tucson; - Ποιο διαλέγεις;

Δύο εξαιρετικά διάσημες επιλογές, οι οποίες προσφέρουν μία πλήρη γκάμα εκδόσεων που θα καλύψει όλα τα γούστα.

  • -
  • -

Παλαιότερα οι οικογενειάρχες κοίταζαν κατευθείαν τα μεσαία σεντάν όταν θα έπρεπε να αλλάξουν οικογενειακό αυτοκίνητο, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Τα τετράθυρα μοντέλα γνώρισαν ημέρες δόξας, σήμερα όμως, ίσα που τα θυμόμαστε. Αιτία, τα μεσαία SUV! Αυτοκίνητα όπως το Hyundai Tucson και το Nissan Qashqai διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας στις πωλήσεις οικογενειακών. Με σύγχρονους κινητήρες για επιδόσεις, αλλά και οικονομία, μεγάλους χώρους, όπως και σχετική απόσταση από το έδαφος για απροβλημάτιστη κίνηση ακόμα και σε χωματόδρομους.

back

Και τα δύο μοντέλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές στην κατηγορία σήμερα. Το Nissan Qashqai ξεκινάει στη βασική του έκδοση από τις 30.690 €, με τον τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 1.3 λίτρων των 140 ίππων και χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Το Tucson από τη δική του πλευρά αντιπαραθέτει έναν τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα των 1.6 λίτρων με ήπια υβριδική υποβοήθηση 48V και 150 ίππους στη βασική έκδοσή του. Το κιβώτιο είναι και εδώ ένα χειροκίνητο εξάρι και το κόστος να είναι πιο χαμηλό, στις 28.090 €. Λίγο ψηλότερα στους καταλόγους όμως, ξεκινούν οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εκδόσεις.

Συνδυάζουν λίγο καλύτερο εξοπλισμό, βελτιωμένες επιδόσεις, αλλά και αυτόματο κιβώτιο που κάνει σημαντική διαφορά στην καθημερινή μας συμβίωση με το αυτοκίνητο. Με 35.990 € το Nissan Qashqai έρχεται με το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο X-Tronic και την ισχυρότερη εκδοχή του 1.3 με 158 ίππους, αντί για 140. Το Hyundai Tucson με 33.190€ διατίθεται με το 7άρι διπλού συμπλέκτη αυτόματο κιβώτιο 7DCT της Hyundai, με 150 ίππους και πάλι, στο πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού Distinctive.

Πληθώρα επιλογών, με δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις

Ένα ατού του κορεάτικου SUV είναι ότι με λίγα επιπλέον χρήματα (33.890€) μπαίνει στο παιχνίδι η τετρακίνητη έκδοση, με 180 ίππους (αντί των 150) και το αυτόματο κιβώτιο 7DCT (δείτε εδώ τη video-δοκιμή). To Qashqai για να συνδυαστεί με τετρακίνηση θα πρέπει αναγκαστικά να επιλέξεις την έκδοση με τους 158 ίππους. Στις 40.390€ τιμάται η φθηνότερη πρόταση με τετρακίνηση στον εξοπλισμό.

To Hyundai επίσης έχει και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Ο κινητήρας είναι ένας, ο τετρακύλινδρος 1.600άρης των 136 ίππων, που έχει αποδείξει την αξία του σε πολλά μοντέλα της μάρκας. Η φθηνότερη έκδοση τιμάται στις 32.590€ με κίνηση εμπρός ενώ η πιο προσιτή τετρακίνητη ντίζελ πρόταση τιμάται στις 36.690€ (στάνταρ αυτόματο 7DCT). Να σημειώσουμε ότι οι υβριδικές εκδόσεις δίνουν το «παρών» στο ρεπερτόριο των δύο μεσαίων SUV.

Full hybrid εκδοχές και για τα δύο

Το Hyundai Tucson έχει σύστημα 48V με όλους του τους κινητήρες. Επίσης, υπάρχει μια full hybrid έκδοση που δεν φορτίζει από εξωτερική πηγή, αλλά κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα (δείτε τη video-δοκιμή της εδώ). Σε αντίθεση με τις mild hybrid εκδόσεις, η full hybrid έχει τη δυνατότητα να κινεί για μικρές αποστάσεις το όχημα μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Το Tucson σε αυτή του την έκδοση κοστίζει 38.640€. Το αυτόματο κιβώτιο (με μετατροπέα ροπής) είναι στάνταρ στην full hybrid έκδοση. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης είναι ο ίδιος τετρακύλινδρος τούρμπο βενζινοκινητήρας των 1.6 λίτρων, όμως η συνολική απόδοση του συστήματος είναι 230 ίπποι. Τέλος, η κίνηση μεταδίδεται είτε εμπρός, είτε σε όλους τους τροχούς.

Από μεριά της η Nissan έδωσε απάντηση στην full hybrid πρόταση της Hyundai με το Qashqai e-Power. Με απλά λόγια, σε αντίθεση με αντίστοιχες κατασκευές του είδους η συγκεκριμένη τεχνολογία «αλλάζει τους ρόλους» ανάμεσα σε ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επί του προκειμένου, ο πρώτος αναλαμβάνει την κίνηση του αμαξώματος, την ώρα που ο δεύτερος έχει ρόλο γεννήτριας. Το νέο πρωτοποριακό σύστημα κίνησης αποτελείται από ένα θερμικό 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.500 cc απόδοσης 156 ίππων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τους 190 ίππους και τα 330 Nm, τα οποία περνούν αποκλειστικά στον εμπρός άξονα. Οι τιμές για την έκδοση e-Power ξεκινούν από τις 41.690€.

Υπάρχουν εκδόσεις Plug-In Hybrid για χρήση ως εταιρικό;

Στην γκάμα του Tucson υπάρχει ακόμη και Plug-In Hybrid παραλλαγή, που είναι και η κορυφαία του έκδοση. Εδώ η τετρακίνηση είναι στάνταρ και η απόδοση στους 265 ίππους. Το επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύνολο ξεκινά από τις 47.290€. Από τον χορό των Plug-In όμως λείπει το Nissan Qashqai, το οποίο δεν έχει πιο εξηλεκτρισμένη έκδοση από την e-Power.

Και τώρα, είναι η δική σας σειρά. Πείτε μας ποιο θα προτιμάτε στο poll που ακολουθεί:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...