Ευρωπαϊκή αγορά: Πέφτουν οι πωλήσεις, ανεβαίνουν τα ηλεκτρικά!

Σε μια από τις πιο «περίεργες» περιόδους της αγοράς αυτοκινήτου, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων ανεβαίνουν διαρκώς, όσο ο συνολικός αριθμός… πέφτει.

  • -
  • -

Όσοι ενδιαφέρονται για αγορά νέου αυτοκινήτου, θα έχουν προσέξει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενικότερη αστάθεια, που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των νέων οχημάτων. Οι κατασκευαστές δεν έχουν αυτοκίνητα να πουλήσουν και τελικά, ο συνολικός αριθμός των νέων ταξινομήσεων μειώνεται, αυτό όμως δεν εμποδίζει στην… εξέλιξη. Και το λέμε αυτό, καθώς τα ηλεκτρικά μοντέλα ολοένα και αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη, κερδίζοντας πολλές κατηγορίες!

Τι μερίδιο αγοράς έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη;

Πριν από κάποια χρόνια, αν λέγαμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πλησίαζαν τις πωλήσεις των εδραιωμένων diesel, μάλλον θα μας έπιαναν τα γέλια. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 όμως, έκλεισε με μερίδιο αγοράς 11,9% για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την άλλη, τα diesel έφτασαν στο 16,5%! Η διαφορά τους είναι αρκετή, όμως είναι εντυπωσιακό ότι τα ηλεκτρικά πλέον έχουν ξεπεράσει το φράγμα του 10% και οδεύουν ολοταχώς προς τα diesel.

Δείτε ακόμη: Πόσα χιλιόμετρα κάνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 0% μπαταρία;

Τα Plug-In Hybrid μοντέλα συγκέντρωσαν 8,5% μένοντας πίσω από τα ηλεκτρικά και τα αυτοφορτιζόμενα full hybrid, βρίσκονται αρκετά ψηλά, στο 22,6%. Η απόλυτη κυριαρχία για την ώρα ανήκει στη βενζίνη, με το μερίδιο αγοράς των αντίστοιχων αυτοκινήτων να είναι 37,8%. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών για το τρίτο τρίμηνο του 2021 (ένα χρόνο πριν) ήταν στο 9,8%.

Πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη: Μιλώντας με αριθμούς

Αφήνοντας στην άκρη τα «άχαρα» ποσοστά, να πούμε ότι οι συνολικές ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν 259.449 μονάδες. Τα αυτοφορτιζόμενα full hybrid κατάφεραν να φτάσουν στα 492.011 αυτοκίνητα και τα diesel μοντέλα πέτυχαν 360.596 πωλήσεις. Το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ήταν η βενζίνη και υπεύθυνα για την επιτυχία της ήταν τα 823.360 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά με βενζινοκινητήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...