Πώς ξεβουλώνω τα πιτσιλιστήρια;

Τα μπεκ που ψεκάζουν νερό στο παρμπρίζ ή όπως τα αποκαλούμε στην καθημερινότητα, πιτσιλιστήρια, μπορεί να βουλώσουν με τον καιρό. Μπορούμε να τα ξεβουλώσουμε μόνοι μας; Αν ναι, πώς;

  • -
  • -

Αν και πρόκειται για αρκετά αργκό ονομασία, τα μπεκ που ψεκάζουν νερό στο παρμπρίζ έχει επικρατήσει να τα αποκαλούμε πιτσιλιστήρια. Ο ρόλος που παίζουν τα πιτσιλιστήρια στην ασφάλεια είναι πολύ σημαντικός καθώς εξασφαλίζουν ότι θα πέσει στο παρμπρίζ το υγρό που πρέπει με την κατάλληλη διασπορά, προκειμένου να καθαρίσει το κρύσταλλο και να έχουμε επαρκή ορατότητα.

Η χρησιμότητά τους είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ταξίδια που μπορεί ξαφνικά να πέσει πάνω στο κρύσταλλο μία κουτσουλιά, η οποία αν δεν καθαριστεί άμεσα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να απομακρυνθεί. Εκείνη τη στιγμή είναι που χρειαζόμαστε πολύ και σωστά κατανεμημένο υγρό πλύσης ώστε να καθαρίσει γρήγορα το παρμπρίζ.

mpek-pitsilistiria

Γιατί βουλώνουν τα μπεκ

Με τον καιρό τα πιτσιλιστήρια μπορεί να βουλώσουν. Η βασική αιτία είναι τα άλατα που υπάρχουν στο νερό, ειδικά αν συνηθίζουμε να βάζουμε νερό από τη βρύση. Εκτός από τα άλατα, τα πιτσιλιστήρια μπορεί να βουλώσουν και από άλλους ρύπους, όπως κάποιο σκουπιδάκι που μπορεί να έχει φράξει τις οπές.

Για να καθαρίσουμε τα πιτσιλιστήρια χρειαζόμαστε πεπιεσμένο αέρα, μία παλιά οδοντόβουρτσα, λεπτό σύρμα ή καρφίτσα και ζεστό νερό.

Δείτε ακόμα: Τι υγρό βάζω για τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ;

Ποια είναι η διαδικασία του καθαρισμού

Αρχικά χρησιμοποιούμε τον πεπιεσμένο αέρα ώστε να φύγουν οι ρύποι και τα σκουπιδάκια που βρίσκονται στην επιφάνεια και δεν έχουν «κολλήσει». Μετά παίρνουμε την οδοντόβουρτσα και τρίβουμε τα πιτσιλιστήρια. Κατά διαστήματα την ξεπλένουμε με το ζεστό νερό ώστε να φεύγουν τα άλατα και ό,τι άλλο απομακρύνουν οι ίνες της. Αν υπάρχει κάτι που εμποδίζει τη λειτουργία των μπεκ και δεν μπορεί να απομακρυνθεί με την οδοντόβουρτσα τότε χρησιμοποιούμε το σύρμα ή την καρφίτσα.

Όσο διαρκεί η διαδικασία ανά διαστήματα ελέγχουμε αν το μπεκ έχει καθαρίσει, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μη χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το τελευταίο στάδιο.

Εσύ καθαρίζεις τα πιτσιλιστήρια; Ήξερες ότι είναι τόσο εύκολο να το κάνεις μόνος σου;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...