Τέλος στην κλοπή καταλυτών: Η λύση που προτίμησε η Καλιφόρνια

Η κλοπή καταλυτών τείνει να γίνει μάστιγα και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρήκαν τη λύση…

  • -
  • -

Το φαινόμενο της κλοπής και πώλησης καταλυτών τείνει να γίνει μάστιγα. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε συναντήσει και στη χώρα μας, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο λόγος που οι κλέφτες δείχνουν ξαφνική προτίμηση στους καταλύτες, κρύβεται στα πολύτιμα μέταλλα που έχουν στο εσωτερικό τους. Στοιχεία όπως το ρόδιο, η πλατίνα και το παλλάδιο, είναι τρία πολύ ακριβά μέταλλα που έχουν μεγάλη ζήτηση. Έτσι, οι κλέφτες κόβουν ή αφαιρούν τον καταλύτη από το όχημα και στη συνέχεια τον πουλάνε, βγάζοντας πολλά χρήματα.

Κλοπή καταλυτών

Δείτε ακόμη: Tέλος το λάδωμα στο ΚΤΕΟ;

Για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, ανακοίνωσε ότι η αγοροπωλησία των μεταχειρισμένων καταλυτών θα είναι πιο αυστηρή, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την πώληση όσων κλεμμένων. Οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν το πιστοποιητικό γνησιότητας, αλλά και κυριότητας του κατόχου. Θα υπάρχουν λεπτομερή αρχεία ιστορικού που θα αναφέρεται το ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση του καταλύτη, αλλά και ο αριθμός ταυτοποίησης του από το όχημα που αφαιρέθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Αξίζει να σημειώσετε πως μόνο στην Καλιφόρνια οι κλοπές των καταλυτών το 2021 άγγιξαν τις 18.026! Οι τιμές που πωλούνται στην Αμερική κυμαίνονται από τα 25 έως και τα 500 δολάρια, όταν η οικονομική ζημιά για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που του αφαιρέθηκε ο καταλύτης, μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000 δολάρια!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...