Απόσυρση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται, τι όφελος έχω;

Αν το αυτοκίνητο έχει πλέον μικρή μεταπωλητική αξία και δεν το χρειάζεστε, έφτασε η ώρα να το αποσύρετε. Δείτε τη διαδικασία και τι θα κερδίσετε!

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, ενώ όταν φτάσουν στο σημείο που δεν έχουν άλλα να προσφέρουν, πρέπει να πάρουν το δρόμο προς την απόσυρση. Παλιά αυτοκίνητα, χωρίς ιδιαίτερη αγοραστική αξία και με διάφορες ζημιές, πάνε για ανακύκλωση, γλιτώνοντας τον ιδιοκτήτη από τα πάγια έξοδα και το φορολογικό τους «βάρος». Πώς γίνεται όμως η απόσυρση; Είναι εύκολη διαδικασία ή πρέπει να… τρέξετε;

Είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Για την ακρίβεια, δεν αναλαμβάνετε τίποτα εσείς και τα εξειδικευμένα κέντρα ανακύκλωσης κάνουν όλη τη δουλειά. Να σημειώσουμε ότι ανάλογα το αυτοκίνητο και την κατάσταση, είναι πιθανό να πάρετε και κάποια χρήματα από την εταιρεία ανακύκλωσης, αφού μερικά κομμάτια θα πουληθούν ξεχωριστά ως ανταλλακτικά.

Τι κερδίζω αν πάω το αυτοκίνητο για ανακύκλωση;

Όσο πιο λειτουργικό είναι το όχημα, τόσο πιο μεγάλη η αξία του. Αν είναι τρακαρισμένο, αλλά έχει αρκετά μέρη σε καλή κατάσταση για πώληση (εσωτερικό, εμπρός ή πίσω μέρος, κινητήρας, κιβώτιο), επίσης αξίζει κάποια χρήματα. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από τη χρονολογία, την κατάσταση και το μοντέλο του αυτοκινήτου. Όσο πιο εμπορικό, τόσο το καλύτερο. Αν δεν σας ικανοποιεί η προσφορά που θα πάρετε, μπορείτε να ρωτήσετε και άλλα κέντρα ανακύκλωσης. Είναι πιθανό να σας πούνε ένα πιο ικανοποιητικό ποσό.

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος έχει όποιος αποσύρει το παλιό του όχημα με σκοπό να αγοράσει κάποιο καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Με το χαρτί της απόσυρσης παλαιότερου οχήματος συμβατικής τεχνολογίας εξασφαλίζει 1.000 € επιπλέον επιδότησης από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Δείτε ακόμη: Τα 5 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Πού πρέπει να πάω το αυτοκίνητο για ανακύκλωση;

Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Η μόνη του υποχρέωση είναι να απευθυνθεί σε ένα επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Αυτοκινήτου εγκεκριμένο από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας). Το Κέντρο Απόσυρσης θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα! Έρχεται και το παραλαμβάνει από το σπίτι του ιδιοκτήτη με ειδικά φορτηγά – γερανούς, την ημέρα και την ώρα που τον εξυπηρετεί. Στη συνέχεια, το Κέντρο Απόσυρσης εκδίδει επίσημο πιστοποιητικό καταστροφής, ενημερώνει τη ΔΟΥ για τη διαγραφή του οχήματος από το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και στη συνέχεια, του αποστέλλει ταχυδρομικά το πιστοποιητικό καταστροφής για να το έχει στο αρχείο του. Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα επίσηα Κέντρα Απόσυρσης της ΕΔΟΕ εδώ.

Το αυτοκίνητο χρειάζεται να κινείται για να ανακυκλωθεί;

Δεν υπάρχει καμία απαίτηση ως προς την κατάσταση του οχήματος που θα πάει για διαγραφή. Όσο πιο κακή η κατάσταση, τόσο λιγότερα τα χρήματα που θα πάρει ο ιδιοκτήτης (ενδεχομένως να μην πάρει και τίποτα). Τα Κέντρα Απόσυρσης παραλαμβάνουν τα οχήματα με γερανό, συνεπώς δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση προκειμένου να πάει για ανακύκλωση. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχει πινακίδες. Η ανακύκλωση γίνεται ακόμη κι αν έχει δηλωθεί προσωρινή ακινησία. Οι πινακίδες στη συνέχεια αποστέλλονται από τη ΔΟΥ στη Διεύθυνση Μεταφορών.

Μπορώ να αφαιρέσω εξαρτήματα από το αυτοκίνητο πριν την ανακύκλωση;

Το όχημα που θα παραδοθεί για ανακύκλωση θα πρέπει να έχει όλα τα κατασκευαστικά και μηχανικά του μέρη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφαιρέσετε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να χαρακτηρίζεται το όχημα «αρτιμελές». Το Κέντρο Απόσυρσης μπορεί ακόμη και να επιβάλλει χρεώσεις για να ανακυκλωθεί το όχημα αν υπάρχουν ελλείψεις, εξαλείφοντας την πιθανότητα χρηματικού κέρδους για τον ιδιοκτήτη. Τώρα, αν θέλετε να κρατήσετε τις ζάντες για παράδειγμα, μπορείτε να τις βγάλετε και να τοποθετήσετε άλλες που να ταιριάζουν. Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε αξεσουάρ δευτερεύουσας σημασίας, όπως ηχεία, ραδιόφωνο και άλλα αξεσουάρ που μπορεί να τοποθετήσατε εσείς εκ των υστέρων. Μια λίστα με τις χρεώσει που μπορεί να επιβάλει το Κέντρο Απόσυρσης για κάθε εξάρτημα που λείπει, υπάρχει εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...