Δέχεται το ψηφιακό δίπλωμα η... Αστυνομία; - Τι ισχύει στην πράξη;

Ένα περιστατικό κατά το οποίο αστυνομικός δεν δέχθηκε το ψηφιακό έγγραφο γέννησε ερωτηματικά!

  • -
  • -

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της καλύτερης εξυπηρέτησης-διευκόλυνσης του πολίτη, η κυβέρνηση προσφέρει εδώ και μερικούς μήνες τη νέα ψηφιακή υπηρεσία Gov.gr Wallet. Μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε σε ψηφιακή μορφή το δελτίο ταυτότητας, αλλά και την άδεια οδήγησης μας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, «τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας».

Δείτε ακόμη: Δείτε τις δοκιμασίες που περνάς για δίπλωμα οδήγησης σε άλλες χώρες! [video]

Στην πράξη αρκεί το ψηφιακό δίπλωμα, ή χρειάζεται... και το φυσικό;

Ένα περιστατικό το οποίο διαβάσαμε στο insomnia.gr δημιούργησε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πως όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται στην πράξη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου της αστυνομίας, ένας πολίτης έδειξε το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, αλλά ο αστυνομικός δεν το δέχθηκε και απαίτησε το κανονικό έγγραφο. Ο οδηγός προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς ισχύει σήμερα και ο αστυνομικός που προφανώς δεν γνώριζε πως λειτουργεί το σύστημα επιδεικνύοντας άγνοια του ισχύοντα νόμου, αποφάσισε να του κόψει κλήση! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στο σχετικό χαρτί έγραψε συγκεκριμένα πως ο οδηγός δεν έφερε την πρωτότυπη άδεια οδήγησης! Ενισχύοντας την άγνοια του… Δείτε εδώ πώς περιγράφει το περιστατικό ο οδηγός, που αδίκως υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία.

Δείτε ακόμη: Μάθε τα πάντα για το ψηφιακό δίπλωμα

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί είναι πως τα ψηφιακά έγγραφα έχουν εντός της επικράτειας αντίστοιχη ισχύ με τα πρωτότυπα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι κάποιες φορές οι δημόσιοι λειτουργοί δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως στις περισσότερες περιπτώσεις ελάχιστοι ενδιαφέρονται να τους εκπαιδεύσουν στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...