Υβριδικό supermini: Hyundai i20 ή Toyota Yaris - Ποιο προτιμάς;

Στην κατηγορία με το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, αυτή των supermini, υπάρχουν ακόμη και υβριδικές επιλογές. Ποια είναι η πιο ολοκληρωμένη;

  • -
  • -

Η κατηγορία των supermini ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για το αγοραστικό κοινό. Οι κατακτητές των πόλεων έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που πλέον είναι ικανοί να κάνουν πράγματα όπως ένα μεγάλο, ξεκούραστο ταξίδι με αδιανόητη ευκολία. Και κυρίως… οικονομικά.

Εν μέρη, σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι νέες τεχνολογίες με τον υβριδισμό να αποτελεί ίσως το ισχυρότερο όπλο έναντι στο «άδειασμα» της τσέπης. Δύο εξαιρετικά παραδείγματα αυτού που μόλις αναφέραμε είναι τα Toyota Yaris και Hyundai i20. Τα δύο supermini έχουν κατακτήσει τις καρδιές των αγοραστών -το καθένα με τον δικό του τρόπο- και αποτελούν σήμερα δύο από τις πιο ολοκληρωμένες και σίγουρες λύσεις.

yaris

Τι υβριδικό σύστημα βρίσκουμε στο Yaris και τι στο i20;

Αμφότερα, χρησιμοποιούν συστήματα που δεν συνδέονται στην πρίζα και συλλέγουν ενέργεια κατά τη διαδικασία του φρεναρίσματος και της κύλισης. Η διαφορά είναι ότι στο i20 έχουμε mild-hybrid τεχνολογία, ενώ στο Yaris full hybrid. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα της οικονομίας στο μοντέλο της Toyota καθώς μπορεί να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτροκίνητα, ενώ το Hyundai υπερτερεί από πλευράς άνεσης στα μεγάλα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει λόγω του κλασικού κιβωτίου 6 ή 7 σχέσεων(αυτόματο), το οποίο είναι πιο ξεκούραστο όσον αφορά το θόρυβο που προκαλεί το μοτέρ στις μεγαλύτερες ταχύτητες από το αυτόματο τεχνολογίας CVT του Yaris.

Όπως και να ΄χει, η κατανάλωση ειδικά εντός πόλης, είναι ελάχιστη. Το Yaris των 116 ίππων μπορεί να έχει τα ηνεία με μόλις 3,8 lt/100km, αλλά και το i20 με το μοτέρ των 100 ίππων και το 48V σύστημα δεν τα πάει άσχημα καθώς η κατανάλωση του βρίσκεται στα 5,1 lt/100km. Αντίστοιχα οικονομικά είναι και από πλευράς Τελών Κυκλοφορίας τα δύο μοντέλα μιας και απαλλάσσονται από το κόστος αυτών λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων.

i20

Ναι αλλά πόσο κοστίζει το Yaris και πόσο το i20;

Αν πιάσουμε τις υβριδικές εκδόσεις που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους τότε έχουμε το Toyota Yaris 1.5 Hybrid το οποίο ξεκινά από τις 19.570 € και το Hyundai i20 1.0 48V των 100 ίππων που ξεκινά από τις 20.390 € συνδυασμένο με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και από τις 21.790 € με το αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Αν πατήσετε εδώ μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική δοκιμή του Toyota Yaris Hybrid, ενώ εδώ θα βρείτε την δοκιμή του Hyundai i20 στην έκδοση των 100 ίππων απλά στην προ-facelift εκδοχή του που φορά όμως τα ίδια μηχανικά μέρη. Εσείς τι λέτε; Έχει το κορεατικό supermini τα εφόδια για να νικήσει την ιαπωνική υπερδύναμη που ονομάζεται Toyota; Ψηφίστε στο poll που ακολουθεί, το μοντέλο που προτιμάτε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...