Κατάθεση πινακίδων: Τι κερδίζεις με την ακινησία του αυτοκινήτου

Αν καταθέσεις τις πινακίδες είτε ηλεκτρονικά είτε στην εφορία, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, επωφελείσαι και σε δύο ακόμη περιπτώσεις.

  • -
  • -

Η πλατφόρμα myCar για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 έχει ήδη ανοίξει. Ωστόσο, με την ακρίβεια σε καύσιμα και σειρά προϊόντων να προκαλεί «έμφραγμα» στο ταμείο χιλιάδων νοικοκυριών, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται σοβαρά να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για ακινησία του οχήματός τους, είτε για όλο τον χρόνο, είτε για συγκεκριμένους μήνες.

Αν επιθυμείς να καταθέσεις τις πινακίδες στο όχημά σου ή σε κάποια από τα οχήματά σου προκειμένου να γλυτώσεις ορισμένα χρήματα, μπορείς να κάνεις ηλεκτρονική ακινησία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade.gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στη Φορολογική Αρχή.

Τι κερδίζεις από την ακινησία

1. Τέλη Κυκλοφορίας

Το πρώτο και το βασικότερο είναι ότι με την ηλεκτρονική ακινησία δεν πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας που σου αναλογούν. Βέβαια, όπως αναφέρει ο νόμος, προκειμένου να λάβεις την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας.

Δες εδώ βήμα-βήμα τη διαδικασία για την κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά

Φυσικά, υπάρχει και η πληρωμή των τελών με το μήνα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, επιτρέπει ουσιαστικά στους οδηγούς να πληρώνουν το 1/12 του συνολικού ποσού για τον κάθε μήνα. Το καλό με αυτήν τη λογική είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις να κάνεις άρση μέσα στο έτος και να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που μένουν, θα πληρώσεις το ποσοστό που σου αναλογεί. Δηλαδή, αν πάρεις πίσω τις πινακίδες στα μισά του 2024, θα πληρώσει για τους 6 από τους 12 μήνες. Για παράδειγμα, αν έχεις στην κατοχή σου ένα SUV του 2004 με κυβισμό 2.500 κ.εκ. που επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 840 ευρώ και θελήσεις να βάλεις πινακίδες από τον Ιούνιο κι έπειτα, θα πληρώσεις 420 ευρώ. Εάν πάλι θέλεις μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τότε το ποσό πέφτει στα 140 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

2. Ασφάλεια

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η ασφάλεια. Μόλις προβείς σε ακινησία δεν χρειάζεται να πληρώνεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου. Το όχημά σου φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις χρήματα για ασφάλιση, για κάτι το οποίο δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Αν επιθυμείς να κάνεις άρση ακινησίας, φυσικά και πρέπει να πληρώσεις εκ νέου την ασφάλεια για τον μήνα ή τους μήνες που επιθυμείς να το κινείς.

3. Τεκμήριο

Το τρίτο από το οποίο γλυτώνεις είναι το τεκμήριο. Το τεκμήριο είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται από το κράτος για την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών, στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Από την στιγμή που έχεις ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο, αυτό δεν επιβαρύνει το θεωρητικό ετήσιο εισόδημά σου. Έτσι, αν καταθέσεις πινακίδες για 6 από τους 12 μήνες του χρόνου, αντίστοιχα θα επιβαρυνθείς μόνο με τα 6/12 του τεκμηρίου του αυτοκινήτου σου - δηλαδή με το μισό!

Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι αρκετά σημαντική για όποιον ιδιοκτήτη αυτοκινήτου δηλώνει χαμηλό εισόδημα. Μπορείς να συμβουλευτείς τον λογιστή σου για το αν έχει νόημα στη δική σου περίπτωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...