Κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά: Όλη η διαδικασία ψηφιακής ακινησίας βήμα-βήμα

Η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να καταθέσεις πινακίδες μέσα από υπολογιστή σου και την πλατφόρμα myCAR -χωρίς να πας σε ΔΟΥ.

  • -
  • -

Με ελάχιστα κλικ από το smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να βρουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, ή να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να επισκεφθούν τη ΔΟΥ. Με την κατάθεση πινακίδων μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει χρήματα με 3 τρόπους, εφόσον δεν χρειάζεται το όχημά του για κάποιους μήνες.

Αφού λοιπόν, επισκεφθεί κάποιος την πλατφόρμα myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα του ζητηθεί να κάνει Είσοδο στην Εφαρμογή. Μόλις συμπληρώσει τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet, η πλατφόρμα τον καλωσορίζει, προβάλλοντας δύο εφαρμογές. Η πρώτη αφορά τα «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων και η δεύτερη την «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία».

Στην δεύτερη η οποία μας απασχολεί, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα:

  • Να θέσει επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία
  • Να άρει την ψηφιακή ακινησία
  • Να ανακτήσει υποβληθείσες δηλώσεις ακινησίας

Πώς γίνεται η ψηφιακή δήλωση ακινησίας

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, απαιτείται να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Η εφαρμογή, αφού ζητήσει το ΑΦΜ του κατόχου, τον αριθμό κυκλοφορίας και την ημερομηνία της ημέρας που πραγματοποιείται η δραστηριότητα, ζητά την «Υποβολή Δήλωσης Ακινησίας». Αφού ολοκληρωθεί κι αυτό το βήμα, η πλατφόρμα εμφανίζει τα στοιχεία του αιτούντα και τον αριθμό πινακίδας και τον καλεί να δηλώσει υπεύθυνα με βάση το άρθρο 8 ν.1599/1986, ότι:

  1. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσω κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης του οχήματός μου σε ακινησία.
  2. Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ή σε περίπτωση υποτροπής, 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, θα αφαιρεθεί για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, συμπληρώνεις τα Στοιχεία Χώρου Στάθμευσης και υποβάλεις το αίτημα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη.

Δείτε παρακάτω τις οθόνες που εμφανίζονται σε κάθε βήμα της διαδικασίας:


1o BHMA

mycar plates1

2o BHMA

mycar plates2

3o BHMA 

mycar plates3


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...