Η BMW αποκαλύπτει τις μυστικές CSL που δεν είδαμε ποτέ! [videos]

Με αφορμή τη νέα BMW M4 CSL, την πρώτη με τον συγκεκριμένο κωδικό μετά την M3 E46, αντικρίζουμε για πρώτη φορά μερικά άκρως ενδιαφέροντα μοντέλα.

  • -
  • -

Οι δημιουργίες της BMW M κοσμούν πολλές σελίδες της αυτοκινητιστικής ιστορίας με τα καλύτερα μοντέλα επιδόσεων και οδηγικής ευχαρίστησης. Συνήθως πισωκίνητες, με ισχυρούς κινητήρες και οδική συμπεριφορά για σεμινάριο, η BMW γνωρίζει πως να κερδίσει τον οδηγό που θέλει να χαμογελάει πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του. Για πολλούς, η M3 E46 ήταν από τα καλύτερα M που βγήκαν ποτέ στην παραγωγή. Το απόγειο της συγκεκριμένης γενιάς, ήταν σίγουρα η έκδοση CSL.

Αρχικά με μεγάλη σημασία!

Coupe, Sport, Lightweight. Η BMW M3 E46 CSL ήταν ελαφρύτερη, ισχυρότερη (ο ατμοσφαρικός straight six απέδιδε 360 ίππους) και ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά με το κιβώτιο SMG των έξι σχέσεων. Το 2022 παρουσιάστηκε η M4 CSL, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ξανά ο συγκεκριμένος κωδικός από την εποχή της E46. Στο ενδιάμεσο, η BMW M δούλεψε πάνω σε αρκετές εκδόσεις CSL, όμως καμία τους δεν βγήκε στην παραγωγή. Παρακάτω, ακολουθούν όλες οι CSL που σχεδιάστηκαν, δημιουργήθηκαν και δοκιμάστηκαν, αλλά τελικά δεν… πουλήθηκαν ποτέ και πέρασαν όλη τη «ζωή» τους στις εγκαταστάσεις της μάρκας.

Μέσα από 2 πολύ ενδιαφέροντα video, μαθαίνουμε πολλές λεπτομέρειες για τα μοντέλα που ελάχιστοι γνώριζαν έως σήμερα.

BMW M3 E46 CSL V8

Ναι, η E46 βγήκε ως CSL, αλλά κάτω από το καπό της υπήρχε ο ατμοσφαιρικός εξακύλινδρος σε σειρά S54, όπως αναφέρουμε και παραπάνω. Οι μηχανικοί δούλεψαν και σε ένα άλλο project, με το ίδιο αυτοκίνητο σε… V8 εκτέλεση. Εδώ, να τονίσουμε ότι ο οκτακύλινδρος δεν έχει καμία σχέση με τον πολύστροφο S65 των 4.0 λίτρων που τοποθετήθηκε αργότερα στην επόμενη M3 E92. Πρόκειται για τον S62, τον V8 που χρησιμοποιούσε η M5 E39. Ο S62 είχε δύο εισαγωγές αέρα, μια για κάθε πλευρά του V, σε αντίθεση με τον S65 που είχε ένα ενιαίο plenum που τροφοδοτούσε τις 8 πεταλούδες. Για αυτό και το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει δύο στρογγυλές τρύπες στον προφυλακτήρα για τις εισαγωγές. Οι εξακύλινδρες M3 E46 CSL που βγήκαν στην παραγωγή είχαν μόνο μια τρύπα, για τη μια και μοναδική εισαγωγή. Στα 5.0 λίτρα κυβισμού, απέδιδε 430 ατμοσφαιρικούς ίππους και η κίνηση πήγαινε στον πίσω άξονα μέσα από το εξατάχυτο κιβώτιο SMG IΙ.

BMW M5 E60 CSL

Η μοναδική BMW M5 με V10 κινητήρα και… ανατριχιαστικό ήχο. Η E60 έμεινε στην ιστορία, ενώ τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα αν αποφάσιζαν να βγάλουν στην παραγωγή το πρωτότυπο CSL που δοκίμαζαν. Ο τεράστιος S85, ο V10 κινητήρας των 5.0 λίτρων δεν… στερούνταν δύναμης με 507 ίππους, όμως οι μηχανικοί τον βελτίωσαν σε κάθε πιθανό σημείο με μοναδικό στόχο την κορυφαία απόδοση. Το stroker kit ανέβασε τη χωρητικότητα στα 5.7 λίτρα και η απόδοση εκτοξεύθηκε στους 630 ίππους.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε την BMW M4 Competition των 510 ίππων

Αν και βελτιώθηκε πολύ, παρέμεινε ατμοσφαιρικός. Το καλύτερο; Ότι η κίνηση έφτανε στον πίσω άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DCT της Getrag και όχι από το SMG III των επτά σχέσεων που είχαν οι κλασικές M5 E60. Επίσης, ο κόφτης μετακινήθηκε στις 9.000 στροφές και είμαστε σίγουροι ότι ο ήχος του είναι ένα πραγματικό έπος. Μόνο και μόνο για τα δύο τελευταία, έπρεπε να την βγάλουν στην παραγωγή.

BMW M6 E83 CSL

Όποιος ήθελε τον S85 της BMW M5 αλλά δεν επιθυμούσε… οικογενειακές αναλογίες με sedan αμάξωμα και τέσσερις πόρτες, μπορούσε να στραφεί στην M6 E83. Το alter ego της M5 E60 είχε τον ίδιο V10 ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα, όπως και το επτατάχυτο SMG III. Η BMW δοκίμασε μια έκδοση CSL για την M6, όμως ούτε αυτή κατάφερε να φτάσει μέχρι την παραγωγή. Σε αντίθεση με την ακραία βελτίωση του S85 για την M5 E60, το πρωτότυπο M6 E83 CSL διατηρούσε τον κινητήρα χωρίς αλλαγές.

Παρέμεινε δηλαδή στα 5.0 λίτρα με 507 ίππους. Η μεγάλη διαφορά ήταν η «δίαιτα» στο βάρος και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι εξωτερικοί καθρέπτες με τα δύο χαρακτηριστικά μπράτσα που γνωρίζουμε και αγαπάμε στις BMW M, ξεκίνησαν την πορεία τους από το συγκεκριμένο πρωτότυπο. Η πίσω αεροτομή ήταν προσαρμοζόμενη στις συνθήκες και άλλαζε θέση και μπροστά, κάτω από το αυτοκίνητο υπήρχε ένας αναδιπλούμενος διαχύτης που έστελνε τον αέρα εκεί που έπρεπε για καλύτερες επιδόσεις ή περισσότερη κάθετη δύναμη.

BMW M2 F87 CSL

Η νεότερη CSL προσπάθεια που… δεν απέδωσε καρπούς είχε ως βάση την εξαιρετική BMW M2 F87. Με την M3 E92 να μεγαλώνει και τις μετέπειτα M4 να κινούνται στον ίδιο ρυθμό, πολλοί λάτρεψαν την M2 που υιοθετούσε compact διαστάσεις και δεν δίστασαν να την παρομοιάσουν με τη θρυλική M3 E30, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και η φανταστική Σειρά 1 M Coupe. Η BMW χάρισε στην M2 πολλές εξαιρετικές εκδόσεις, όπως η Competition και η πιο ειδική CS. Η CSL δοκιμάστηκε, αλλά δεν προχώρησε ποτέ. Είχε μεγάλη αεροτομή στο πίσω μέρος, πολεμικό εσωτερικό με bucket καθίσματα, ζώνες τεσσάρων σημείων και roll cage, ενώ ο S55, o εξακύλινδρος σε σειρά turbo κινητήρας των 3.0 λίτρων, είχε απόδοση 450 ίππων. Όσους και η M2 CS, δηλαδή. Το μεγάλο κέρδος της Μ2 CSL ήταν στο βάρος, όμως δεν προχώρησε ποτέ για να δούμε πόσο καλύτερη θα ήταν από την επίσης εξαιρετική CS. Τουλάχιστον, βγήκε στην παραγωγή η τελευταία, οπότε δεν μπορούμε να παραπονεθούμε όσο για τις M5 CSL και M6 CSL.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...