Σε ελεύθερη πτώση η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Μέχρι πρότινος τίποτα δεν φαινόταν να πηγαίνει καλά στην αγορά αυτοκινήτου. Τα εμπόδια φάνταζαν ανυπέρβλητα. Μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση και πότε;

  • -
  • -

Ένας χρόνος διαρκούς ύφεσης. 12 εξαιρετικά δύσκολοι μήνες για την αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, με τις ταξινομήσεις να εμφανίζουν διαρκώς πτωτική πορεία. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), μέχρι και τον Ιούλιο, οι δείκτες ήταν μόνιμα στο μείον. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν μήνες όπου τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, με την έλλειψη ημιαγωγών και τις καθυστερήσεις των εργοστασίων να φαντάζουν ως αξεπέραστα εμπόδια.

acea

Τον Αύγουστο ωστόσο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ACEA, η αγορά έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Οι νέες ταξινομήσεις, έπειτα από 13 μήνες πτώσης, κατέγραψαν άνοδο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, φθάνοντας τα 650.305 αυτοκίνητα. Βέβαια, ο αριθμός αυτός, εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Τον Αύγουστο, όλες οι βασικές αγορές της ΕΕ συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη της, παρουσιάζοντας σταθερά κέρδη σε Ιταλία (+9,9%), Ισπανία (+9,1%), Γαλλία (+3,8%) και Γερμανία (+3,0%). Η εταιρεία που ξεχώρισε ήταν η Mercedes, με τις πωλήσεις να κάνουν άλμα 16% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

acea

Όσον αφορά το 8μηνο του έτους, ο όγκος των πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 11,9% με σχεδόν 6 εκατ. οχήματα. Στην Ιταλία οι ταξινομήσεις οκταμήνου κατέγραψαν πτώση κατά 18,4%, στη Γαλλία κατά 13,8%, στη Γερμανία κατά 9,8% και στην Ισπανία κατά 9,4%. Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος, ήταν μήνες που θέλουν να ξεχάσουν οι κατασκευαστές, με την πτώση να κυμαίνεται από 10,4 έως 20,5%.

Τι περιμένουμε στη συνέχεια

Ακριβής προβλέψεις σχετικά με την πορεία της αγοράς αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κανένας πλέον. Ακόμη και οι πιο έμπειροι αναλυτές, διστάζουν να προβούν σε προβλέψεις. Οι κατασκευαστές ελπίζουν να ξεπεραστούν τουλάχιστον κάποια από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και να αυξηθεί ο όγκος των ημιαγωγών. Να μπορέσουν τα εργοστάσια να παράγουν περισσότερα αυτοκίνητα και κυρίως ταχύτερα, ώστε να τα διανέμουν με τη σειρά τους σε λιγότερο χρόνο σε κάθε εισαγωγέα.

acea

Διαβάστε επίσης: Τέλος οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ το 2035

Βέβαια, ο πληθωρισμός ο οποίος καλπάζει, η σφοδρή ενεργειακή κρίση, η επιτακτική ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα, αλλά και η παγκόσμια ύφεση της οικονομίας, αποτελούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό. Η άνοδος των πωλήσεων εξαρτάται από την οικονομία κάθε κράτους και κάθε νοικοκυριού. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πωλούνται και αυτοκίνητα. Οπότε η προοπτική νέας ανόδου των πωλήσεων, δεν είναι και η πλέον ρεαλιστική.

Πηγή: ACEA

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...