Τέλος οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ το 2035. Πώς αντιδρούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Με μία ιστορική απόφαση το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης των θερμικών κινητήρων από το 2035 και έπειτα.

  • -
  • -

Στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μία ιστορική απόφαση, απαγορεύοντας την πώληση των αυτοκινήτων που κάνουν χρήση βενζίνης και πετρελαίου από το 2035 και έπειτα, με μακροπρόθεσμο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050 στην Γηραιά Ήπειρο. Θυμίζουμε, ότι το 2020 η Ευρώπη επέβαλε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν μέσο όρο 95 gr/km CO2 στη γκάμα τους, με τη μείωση σε ρύπους να φτάνει το 37,5% έως το 2030. Τον Ιούλιο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει νέα σειρά προτάσεων με στόχο η μείωση μέχρι το 2030 να φτάσει στο 55%.

Ο ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου) από την πλευρά του αντέδρασε, αναφέροντας πως οι ευρωβουλευτές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν με τις αποφάσεις για τους στόχους που αφορούν τη μείωση των ρύπων έως το 2030, συμπληρώνοντας όμως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Με δεδομένο ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μία περίοδο βιομηχανικού μετασχηματισμού, το χρονοδιάγραμμα γίνεται όλο πιο πιεστικό.
Δείτε ακόμη: Πότε έρχεται το νέο, μεγαλύτερο Fuel Pass

Ο πρόεδρος του ACEA και Διευθύνων Σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεδομένης της αστάθειας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε παγκοσμίως καθημερινά, οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη ρύθμιση που υπερβαίνει αυτή τη δεκαετία είναι πρόωρη σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Αντίθετα, απαιτείται μια διαφανής αναθεώρηση στα μισά του δρόμου προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι μετά το 2030. Μια τέτοια αναθεώρηση θα πρέπει πρώτα από όλα να αξιολογήσει εάν η ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης και η διαθεσιμότητα πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών θα είναι σε θέση να ταιριάξουν με τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία εκείνη τη στιγμή».

Οι νέοι κανόνες θα ευνοήσουν περαιτέρω τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στα plug-in hybrid μοντέλα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε μία μεταβατική και κρίσιμη περίοδο για τις ίδιες. Σημειώστε, πως η απόφαση θα πρέπει πλέον να εξεταστεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...