Πότε αλλάζει χέρια η Αττική Οδός; Τι θα γίνει με τα διόδια;

Νέα σύμβαση παραχώρησης για 25 έτη θα υπογραφεί εντός των επόμενων μηνών για την Αττική Οδό. Αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

  • -
  • -

Η Αττική Οδός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας για χιλιάδες οδηγούς. Μετά από αρκετά χρόνια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός με σύμβαση 25ετούς παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, με τις 23 Φλεβάρη να είναι μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, χάρη στην αυξημένη κυκλοφορία που εμφανίζει η Αττική Οδός, αλλά και τα σχέδια επέκτασης (προς Ελληνικό, Λαύριο, Ραφήνα).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το πρώτο μισό του 2022, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στα προ πανδημίας επίπεδα, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλη αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (+19,6 %), αλλά και του 2020. Όλες οι διαδικασίες για τη «νέα εποχή» της Αττικής Οδού έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν τα τεύχη δημοπράτησης για να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι όλες οι κάμερες ταχύτητας της Αττικής Οδού

Ακόμη, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα συμβεί αυτό. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ενδιαφέρον για την Αττική Οδό έχουν παρουσιάσει οκτώ ισχυρές κοινοπραξίες, με αρκετές εξ αυτών να δραστηριοποιούνται ήδη στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

Θα αυξηθούν τα διόδια της Αττικής Οδού;

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουν με τα διόδια, εκκρεμούν αρκετές λεπτομέρειες. Ο Δ. Πολίτης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ότι οι τιμές «δεν θα είναι ακριβές, αλλά ούτε και φθηνές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί καθεστώς χιλιομετρικής χρέωσης για τη χρήση της Αττικής Οδού από τους οδηγούς.

Δείτε ακόμη: Γιατί υπάρχουν ζωγραφισμένα πουλιά στα γυάλινα τοιχία της Αττικής Οδού;

Από την άλλη, αναμένεται ότι θα εφαρμοστούν διαφορετικές τιμές χρέωσης μέσα στο 24ωρο. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές, αλλά και τις διακυμάνσεις μεταξύ των ωρών, θα μάθουμε σε δεύτερο χρόνο, όταν προχωρήσει παρακάτω η διαδικασία.

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την Αττική Οδό;

Όπως είπαμε, οκτώ ισχυρές κοινοπραξίες ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για τους: ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A., GRUPPO FININC – INC SpA, Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ARDIAN INFRASTRUCTURE, Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO S.A., Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD, Ένωση προσώπων «UNION OF ENTITIES VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.», Ένωση προσώπων VAUBAN – DIF – EGIS, Ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – FS ARK HOLDCO S.a.r.l.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...