Η Βασίλισσα Ελισάβετ οδηγούσε χωρίς δίπλωμα! Για ποιον λόγο;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απολάμβανε μια σειρά προνομίων που ούτε πρωθυπουργοί και πρόεδροι κρατών δεν έχουν. Αυτό για την άδεια οδήγησης, έχει πολύ ενδιαφέρον.

  • -
  • -

Η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας απεβίωσε, βυθίζοντας στο πένθος τη Βρετανία. Η Ελισάβετ η Δεύτερη, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων βασιλείων και εδαφών της, Βασίλισσα, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Υπερασπίστρια της Πίστης – έτσι ήταν ο επίσημος τίτλος της – ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, καλύπτοντας πλήρως τις δραστηριότητες, τον ρόλο και τα καθήκοντά της μέχρι και πέρυσι, οπότε αντιλήφθηκε τις λιγοστές αντοχές της.

queen

Η Βασίλισσα απολάμβανε απεριόριστα προνόμια. Μεταξύ αυτών ήταν η απουσία εγγράφων. Η Αυτής Μεγαλειότης δεν υποχρεούνταν και δεν απέκτησε ποτέ δίπλωμα οδήγησης. Η βασιλεύουσα μονάρχης ήταν το μόνο άτομο στην Αγγλία που δεν χρειαζόταν δίπλωμα για να οδηγήσει, αφού όλα τα διπλώματα στη Βρετανία βγαίνουν στο όνομά της. Είχε εκπαιδευτεί να οδηγεί ακόμη και φορτηγό του γυναικείου σώματος χερσαίας αρωγής (Women’s Auxiliary Territorial Service) και θεωρούνταν εξαιρετική οδηγός αλλά και μηχανικός, με τον τίτλο «Princess Auto Mechanic» να την ακολουθεί από νεαρή ηλικία.

Μέχρι τα 90 της χρόνια οδηγούσε το Land Rover

Στις δημόσιες εμφανίσεις της συνοδευόταν από οδηγό, έχοντας τα τελευταία χρόνια ένα ειδικά τροποποιημένο Range Rover LWB Landaulet. Όταν έβγαινε για βόλτα στα βασιλικά κτήματα όμως, ήθελε να βρίσκεται η ίδια πίσω από το τιμόνι του σκληροτράχηλου Land Rover Defender. Μέχρι και τα 90 της χρόνια, απολάμβανε να το οδηγεί η ίδια.

queen

Τα οχήματά της είχαν πινακίδα με συγκεκριμένα γράμματα και αριθμούς, παρότι κανείς δεν μπορούσε να της κάνει έλεγχο. Επίσης, δεν χρειαζόταν ούτε καν διαβατήριο. Ο λόγος είναι πως όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομά της. Στην πρώτη σελίδα κάθε διαβατηρίου αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανικής Μεγαλειότητάς της ζητά και απαιτεί στο όνομα της Αυτής Μεγαλειότητάς της από όλους εκείνους που μπορεί να αφορά να επιτρέψουν στον κομιστή να περάσει ελεύθερα και χωρίς εμπόδια…». Οπότε, δεν υπάρχει λόγος η Βασίλισσα να κατέχει ένα έγγραφο που το χορηγεί η ίδια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...