«Δεν ξανακάνω πετάλι»: Γιατί πολλοί εγκαταλείπουν το ποδήλατο;

Πως η συνεχώς αυξανόμενη επικινδυνότητα στους δρόμους επηρεάζει τους αναβάτες των δικύκλων.

  • -
  • -

Έρευνες στην Μ. Βρετανία δείχνουν πως το ποσοστό ενηλίκων που χρησιμοποιούν ποδήλατο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έχει πέσει στο 13.1%. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί από την αρχή των μετρήσεων πριν από 8 χρόνια. Πάμε να δούμε μερικές απαντήσεις αναβατών ως προς το γιατί σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους.

Ποδήλατο και ώρες αιχμής είναι κακός συνδυασμός

traffic

Η χρήση του ποδηλάτου κατά την περίοδο της καραντίνας δεν είχε καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στους δρόμους της πόλης δηλώνει ο Leon. Με τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα μπορείς να νιώσεις την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζεσαι για να κάνεις πετάλι εντός αστικού δικτύου. Όταν όμως μιλάμε για φυσιολογικές συνθήκες και ώρες αιχμής, η αναστάτωση, η βιασύνη και πολλές φορές η απερισκεψία που πολλές φορές συναντάμε σε οδηγούς κάνουν τους δρόμους επικίνδυνους για έναν ποδηλάτη.

Δείτε ακόμη: Με τι θα πήγαινες στη δουλειά αντί για ΙΧ; Ποδήλατο, μηχανάκι ή e-scooter

Οι οδηγοί τετράτροχων βάζουν στο στόχαστρο τους ποδηλάτες

driver

Το εξής πρόβλημα, αλλά και η επιθετικότητα που συναντά κανείς στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, είναι στοιχεία που έχουν κάνει απαγορευτική την χρήση του πολυαγαπημένου δίκυκλου και σε πολλά ακόμη άτομα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οδηγοί άλλων οχημάτων είναι λες και ψάχνουν αφορμή να εναντιωθούν και να κατηγορήσουν όσους βρίσκονται πάνω σε ποδήλατο.

Δείτε ακόμη: Παραβίασε STOP, χτύπησε ποδηλάτη και πήρε αποζημίωση. Πώς γίνεται;

Ελλιπείς υποδομές

ipodomes

Η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις χώρες όπου αδυνατούν μέχρι στιγμής να παρέχουν στους ποδηλάτες τις απαραίτητες υποδομές που θα τους επιτρέψουν να κινηθούν με ασφάλεια εντός των τοίχων της πόλης. Οι ποδηλατόδρομοι, αν και έχουν αυξηθεί, συνεχίζουν να μην καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των αναβατών, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την παιδεία των οδηγών μας. Η διαδικασία εκμάθησης των νέων οδηγών, δεν έχει καταφέρει να ακόμα να ευαισθητοποίηση το κοινό και να το ενημερώσει για το πως να αντιμετωπίζουν κάποιον ποδηλάτη που χρησιμοποιεί τον ίδιο δρόμο με αυτούς.

Κορονοϊός και ποδήλατο

corona

Ένας παράγοντας για τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από πλευράς κανονισμών, είναι αυτός της ασθένειας. Όντας πλέον στον απόηχο της πανδημίας, πολλοί είναι αυτοί που πλήχθηκαν από τον covid-19 και κατέληξαν με χρόνιες παθήσεις και προβλήματα. Υπάρχουν παραδείγματα πρώην αναβατών, οι οποίοι αν και ήταν υγιέστατοι, τώρα αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το ποδήλατο τους, καθώς δεν αντέχει ο οργανισμός τους ούτε μία άσκηση μέτριας έντασης όπως αυτή.

Πηγή: theguardian

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...