Ποια έλλειψη τσιπ; Ετοιμάσου για την κρίση των τζαμιών - θα είναι χειρότερη

Μετά τα τσιπ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν τεράστιο πρόβλημα με τα τζάμια. Ορισμένοι έχουν ήδη αρχίζει να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες για να μην ξεμείνουν στο μέλλον.

  • -
  • -

Μια νέα μεγάλη κρίση έρχεται να ταράξει την αγορά του αυτοκινήτου. Την ώρα που αναζητείται λύση για τους ημιαγωγούς, οι κατασκευαστές προσπαθούν να βρουν τρόπο προκειμένου να γλυτώσουν την έλλειψη κρυστάλλων. Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοφανή κατάσταση, η οποία είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

glass

Η έλλειψη σε γυαλί και τζάμια είναι ήδη εμφανής. Για την κατασκευή του απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας, τα οποία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τα παιχνίδια που παίζει η Ρωσία με το φυσικό αέριο δεν επαρκούν. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στο ρωσικό αέριο. Από την στιγμή που ο Πούτιν αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα, το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Τα εργοστάσια, ειδικά μέσα στον χειμώνα, με την τιμή της ενέργειας να εκτοξεύεται, είναι βέβαιο πως θα  αδυνατούν να δουλέψουν σε φουλ ρυθμούς και να πουλάνε με τις ισχύουσες τιμές. Οπότε, θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο.

glass

Η παραγωγή γυαλιού είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Ένα από τα εγκυρότερα Μέσα, η Wall Street Journal, σε κεντρικό άρθρο, κάνει λόγο για μια νέα κρίση που θα επηρεάσει κάθε τομέα. Εξάλλου, το γυαλί χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα, έως τα κτήρια, τους υπολογιστές, τα smartphone και τα μπουκάλια.

Η VW στοκάρει γυαλί και τζάμια

Κάποιοι μεγάλοι όμιλοι, όπως το VW Group, προχωρούν ήδη σε τεράστιες παραγγελίες κρυστάλλων ακόμη και από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, ώστε να έχουν στοκ και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση έλλειψης. Ο φόβος νέων καθυστερήσεων στις γραμμές παραγωγής είναι υπαρκτός. Προφανώς, κανείς δεν θέλει να αγοράσει ένα νέο μοντέλο χωρίς παρμπρίζ και παράθυρα.

Η επικεφαλής στρατηγικής της Audi, Silja Pieh, δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο περιορισμός φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία θα προκαλούσε μια νέα κρίση έλλειψης ανταλλακτικών», αναφέροντας το γυαλί ως παράδειγμα.

glass

Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριέλαβε την κατασκευή γυαλιού στη λίστα με τις βιομηχανίες όπου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εάν το φυσικό αέριο διανεμηθεί με δελτίο τον επερχόμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Σβήνουν τα φώτα της Αθήνας για οικονομία! Δείτε σε ποιες περιοχές

glass

Για τους υαλουργούς η πίεση της αβεβαιότητας όσον αφορά την παροχή αερίου επιδεινώνεται. Τα κόστη σημειώνουν ραγδαία άνοδο αφού το αέριο έχει αυξηθεί κατά 900% σε έναν χρόνο, όπως ανέφερε ο Luciano Gambaro, πρόεδρος του φημισμένου Consorzio Promovetro Murano. Με απλά λόγια, οι εταιρείες υαλουργίας θα πουλάνε ακριβότερα για να τα βγάλουν πέρα, οι προμηθευτές θα αγοράζουν πιο ακριβά, και με τη σειρά τους θα το πουλάνε ακόμη ακριβότερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το ποιος θα πληρώσει… τη νύφη, είναι περιττό να το αναφέρουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...