Μπήκαμε στο εργοστάσιο της BMW και μάθαμε όλα τα «πράσινα» πλάνα της

Η BMW θέλει να γίνει η πιο πράσινη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και εμείς μάθαμε όλα τα σχέδιά της, με μια επίσκεψη στο πιο ιστορικό εργοστάσιό της.

  • -
  • -

Η BMW γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Μόναχο και εμείς μπήκαμε στην υπερσύγχρονη μονάδα, μαθαίνοντας επιπλέον όλα τα σχέδια που θα την κάνουν την πιο «πράσινη» αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Εκεί που γεννιούνται οι BMW

Η επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας αποτελεί εμπειρία ζωής για κάθε φίλο του αυτοκινήτου, οπότε όταν ήρθε η πρόσκληση στο GOCAR δεν χάσαμε την ευκαιρία.

Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς παράγονται όλα αυτά τα μοντέλα που χαρίζουν τόσο δυνατές συγκινήσεις κάθε φορά που θα βρεθούμε πίσω από το τιμόνι τους.

ergostasio-monaxo-monaho

Από τις πύλες της μονάδας στο Μόναχο βγαίνουν δύο μοντέλα, η Σειρά 3 και η Σειρά 4, σε όλες τις διαμορφώσεις τους, περιλαμβανομένων των ηλεκτρικών. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων εργοστασίων είναι ότι κατασκευάζεται ένα νέο αυτοκίνητο κάθε 65 δευτερόλεπτα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για το καθένα από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας φτάνει τις 30 ώρες.

Δείτε ακόμα: Οδοιποιρικό: Δωρεάν διακοπές στην Αράχωβα με BMW iX40

Στο εργοστάσιο απασχολούνται 7.000 άνθρωποι από 50 χώρες με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 55 έτη, ενώ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή παίζουν τα 2.000 ρομπότ. Υπάρχουν σημεία στα οποία δουλεύουν ταυτόχρονα πάνω από 40 ρομπότ, με το θέαμα να είναι άκρως εντυπωσιακό καθώς τα βλέπεις να κινούνται όλα ταυτόχρονα, σα να πρόκειται για χορογραφία.

Τα μισά είναι ηλεκτρικά

Με την επίσκεψη στο εργοστάσιο του Μονάχου είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε και πόσο μεγάλη πρόοδο έχει σημειώσει η BMW στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς τα μισά αυτοκίνητα που παράγονται εκεί είναι ηλεκτρικά. Αυτός είναι ο λόγος που το εργοστάσιο είναι οργανωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε αν χρειαστεί μπορεί να γυρίσει σε αποκλειστική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων άμεσα.

bmw-i4-ergostasio-monaxo-monaho

Εκτός από το εργοστάσιο στο Μόναχο είχαμε την ευκαιρία να δούμε και μία ακόμα μονάδα της BMW, η οποία έχει πολύ μικρότερο αριθμό επισκεπτών. Μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακή όμως ολοκληρώνοντας την περιήγησή σου εκεί μπορείς να εκτιμήσεις σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό τα αυτοκίνητα του σήμερα, αλλά και τι κάνει μια εταιρεία που ενδιαφέρεται πραγματικά για το περιβάλλον.

Ο τεράστιος ρόλος της ανακύκλωσης

Πρόκειται για το εργοστάσιο ανακύκλωσης της γερμανικής μάρκας, το οποίο είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μονάδα ανακύκλωσης αυτοκινήτων σε όλη την Γερμανία. Εκεί πηγαίνουν για να διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν 40-50 αυτοκίνητα κάθε μέρα ή αν θέλετε περίπου 10.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο, εκ των οποίων 1.500 είναι εξηλεκτρισμένα. Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η διάλυση ενός αυτοκινήτου διαρκεί μόλις 4 ώρες.

Από αυτή την διαδικασία προκύπτουν 2.000 τόνοι ανταλλακτικών, ενώ απομακρύνονται 350.000 λίτρα υγρών όπως λάδια, υγρά φρένων και εκείνα για την λειτουργία του κλιματισμού. Μάλιστα τα υγρά φρένων μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς περαιτέρω επεξεργασία.

bmw-anakiklosi

Η ύπαρξη της μονάδας έχει πολλαπλούς σκοπούς. Μεταξύ αυτών είναι η καταγραφή του πόσο εύκολα ή δύσκολα ανακυκλώνεται ένα αυτοκίνητο, προκειμένου η παραγωγή των καινούριων να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να ανακτηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό των αρχικών υλικών.

Ακόμα, εκεί ανακτώνται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών και εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων προκειμένου στην συνέχεια να οδηγηθούν σε μονάδες εξειδικευμένες στην ανακύκλωση αποκλειστικά αυτών των εξαρτημάτων. Στις μπαταρίες περιέχονται υλικά όπως το κοβάλτιο, το λίθιο και το μαγγάνιο τα οποία είναι πολύ ακριβά στην αγορά τους και έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την εξόρυξή τους, οπότε η ανακύκλωσή τους έχει πολλαπλά οφέλη. Επιπλέον, τα προϊόντα που προκύπτουν από την ανακύκλωση έχουν μεγαλύτερο βαθμό καθαρότητας συγκριτικά με εκείνα που προέρχονται από εξόρυξη, οπότε έτσι προκύπτει ακόμα ένα όφελος.

Ένα πρωτότυπο που φέρνει επανάσταση

Η ανακύκλωση αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής που έχει η BMW ώστε να γίνει η πιο πράσινη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Η μεγαλύτερη απόδειξη των προθέσεών της είναι το πρωτότυπο με την ονομασία  Circular. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως.

bmw-circular

Έχει μήκος 4 μέτρα (περίπου όσο και το i3) και επάνω του δεν θα βρούμε καθόλου χρώμιο. Ακόμα, τα «νεφρά» δεν υφίστανται ως γρίλια αλλά μόνο με ψηφιακή μορφή καθώς απεικονίζονται σε οθόνη όταν το αυτοκίνητο είναι ενεργοποιημένο. Ακόμα, στο εσωτερικό του δεν υπάρχει καμία οθόνη παρά μόνο μία μεγάλη κατασκευή στο κέντρο που θυμίζει κρύσταλλο, η κατασκευή του οποίου έχει γίνει από ανακυκλωμένο 3D printed πλαστικό. Όλες οι απαραίτητες για τον οδηγό πληροφορίες απεικονίζονται στο παρμπρίζ με σύστημα HUD (Head-Up Display). Όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του αυτοκινήτου είναι ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου κόλλα. Αντίθετα, όλα τα μέρη είναι «δεμένα» με μηχανικές συνδέσεις, οπότε μπορεί να «λυθεί» με ευκολία, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μέταλλο, ξύλο και πλαστικό.

Η πιο «πράσινη» αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

Εκτός της ανακύκλωσης προκειμένου να πετύχει τους πράσινους στόχους της η BMW θέτει αυστηρά πρότυπα τόσο στον εαυτό της όσο και στους προμηθευτές των διάφορων εξαρτημάτων. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών προέρχονται από την κατασκευή των εξαρτημάτων και όχι από την συναρμολόγηση του αυτοκινήτου. Το μακροπρόθεσμο πλάνο θέλει τον γερμανικό όμιλο να πετυχαίνει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, δηλαδή οι εκπομπές ρύπων να είναι τέτοιες που δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.

Αν κρίνουμε από όσα είδαμε τις δύο μέρες που βρεθήκαμε στο Μόναχο φιλοξενούμενοι της BMW, μάλλον οι Γερμανοί θα τα καταφέρουν πολύ νωρίτερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...