Τέλος οι κινητήρες βενζίνης: Η μεγαλύτερη πολιτεία είπε ΝΑΙ μόνο στα ηλεκτρικά

Μέχρι το 2035, όλα τα νέα μοντέλα που θα πωλούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα ή plug-in υβριδικά. Το τέλος των κινητήρων βενζίνης και diesel φαίνεται πως είναι οριστικό.

  • -
  • -

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν θα χαθούν τόσο εύκολα. Οι αρμόδιοι φορείς ανά τον κόσμο διατείνονται σε κάθε ευκαιρία, πως χωρίς υποδομές τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσα βήματα προόδου κι αν κάνουν στον τομέα της αυτονομίας, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τον χάρτη της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Ωστόσο, μεγάλες χώρες και πολιτείες, παίρνουν το ρίσκο της ριζικής αλλαγής και κάνουν το ιστορικό βήμα. Η Καλιφόρνια, μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ και μία από τις πλουσιότερες της χώρας, ανακοίνωσε πως μέχρι το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται θα πρέπει να είναι είτε ηλεκτρικά, είτε plug-in hybrid.

end gas

Από το 2035, η πώληση των βενζινοκίνητων και φυσικά των diesel θα απαγορευτεί οριστικά. Οι Αρχές της πολιτείας των 40 εκατ. κατοίκων ενέκριναν το σχέδιο ομόφωνα, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες πολιτείες για «καθαρά» αυτοκίνητα.

Η αρχή του τέλους της βενζίνης

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, έκανε λόγο για την αρχή του τέλους των κινητήρων εσωτερικής καύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα. Οι εξατμίσεις χάνονται. Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν διαφορετικό κόσμο».

Οι μεταφορές είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών αερίων θέρμανσης του πλανήτη και σε συνδυασμό με το ρεκόρ πυρκαγιών και ξηρασιών των τελευταίων ετών, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί το 1/3 των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά και η κατάργηση της βενζίνης και τους diesel θα μειώσει δραστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως είπε η Margo Oge, ειδικός στα EV και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος επί εποχής Barack Obama.

end gas

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel στην Ελλάδα το 2030

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο της Καλιφόρνια, θέτει και ενδιαμέσους στόχους, πριν την οριστική κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035. Συγκεκριμένα, έως 2026 πρέπει το 35% των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που πωλούνται να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 68% το 2030.

Πηγή: The New York Times

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...