Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε πόση ώρα συναρμολογείται μια μπαταρία

Η μπαταρία είναι ένα από τα βασικότερα, αν όχι το σημαντικότερο εξάρτημα ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η συναρμολόγηση γίνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς. Πόση ώρα όμως απαιτείται για να ολοκληρωθεί;

  • -
  • -

Στον «μυστικό» κόσμο της συναρμογής των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μας επιτρέπει να εισβάλλουμε η Peugeot. Η γαλλική φίρμα αναπτύσσει τις μπαταρίες στα εργοστάσια που διαθέτει σε Ισπανία, Σλοβακία και Γαλλία, με μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων μηχανικών να αναλαμβάνει την απαιτητική δουλειά της συναρμολόγησης και τη δοκιμής κάθε μπαταρίας που μπαίνει στα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα.

bateries

Για να συναρμολογήσουν κάθε μονάδα μπαταρίας 50 kWh (προσυναρμολογημένες κυψέλες και εξαρτήματα), οι έμπειροι τεχνικοί της Peugeot χρειάζονται περίπου 60 λεπτά. Αντίθετα, για τις μεγαλύτερες μονάδες 75 kWh, ο χρόνος αυξάνεται στα 90 λεπτά. Η ομάδα υποβάλλει κάθε μπαταρία σε μια σειρά κρίσιμων δοκιμών. Επομένως, κάθε μονάδα είναι εγγυημένη με πολιτική εγγύησης 8 ετών/160.000 χιλιομέτρων για το 70% της χωρητικότητας φόρτισής της.

Ποια είναι η διαδικασία συναρμολόγησης της μπαταρίας

Η όλη διαδικασία δοκιμής διαρκεί 15 λεπτά και είναι υποχρεωτική για να δρομολογηθούν οι μπαταρίες προς την διαδικασία συναρμολόγησης.

  • Η πρώτη δοκιμή προσομοιώνει τη λειτουργία της μπαταρίας σε ένα όχημα για την επικύρωση της αξιοπιστίας.
  • Ακολουθεί μια δοκιμή η οποία διεγείρει την μπαταρία για την μέγιστη απόδοσή της.
  • Η τελευταία δοκιμή είναι μια δοκιμή σφράγισης. Η μπαταρία συμπιέζεται με αέριο για έλεγχο διαρροών παρακολουθώντας την απώλεια πίεσης. Μια σωστή στεγανοποίηση θα αποτρέψει το νερό ή άλλα στοιχεία να εισχωρήσουν μέσα στις κυψέλες της μπαταρίας και να θέσουν σε κίνδυνο τον κύκλο ζωής ή την απόδοσή της.


Εξειδικευμένοι χειριστές εργάζονται στα ειδικά εργαστήρια συναρμολόγησης μπαταριών σε πέντε εργοστάσια του Ομίλου Stellantis: Vigo & Saragossa (Ισπανία), Trnava (Σλοβακία), Sochaux & Mulhouse (Γαλλία) και σύντομα Hordain (Γαλλία). Τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα συμβατικά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης συναρμολογούνται στην ίδια γραμμή.

bateries

Οι τεχνικοί που δοκιμάζουν και συναρμολογούν τις μπαταρίες των οχημάτων προέρχονται από τα εργοστάσια του Ομίλου Stellantis. Επιλέγονται με βάση τις δεξιότητές τους στην ηλεκτροκίνηση και λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Ως συνέπεια της ενεργειακής μετάβασης και του αυξανόμενου μείγματος ηλεκτροκίνητων μοντέλων, η εταιρεία αυξάνει τον αριθμό των τεχνικών που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για τη συναρμολόγηση και την εργασία σε ηλεκτροκίνητα οχήματα.

10.000 μπαταρίες τον μήνα

Το 2022, η γκάμα των μοντέλων Peugeot είναι εξηλεκτρισμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 70%. Στην Ευρώπη δε, το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, 1 στα 4 επιβατικά Peugeot που ταξινομήθηκαν είναι ηλεκτρικά/υβριδικά.

Δείτε εδώ τη δοκιμή του Peugeot 308 Hybrid 180 PS e-EAT8

batteries

Μέχρι το 2025, το 100% της σειράς μοντέλων της μάρκας θα προσφέρει μια ηλεκτροκίνητη έκδοση, και αυτό θα απαιτήσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των μπαταριών που παράγονται. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα συναρμολογεί έως και 10.000 μπαταρίες το μήνα για την γκάμα των αυτοκινήτων της μέχρι το 2023 και έως και 7.000 μπαταρίες μηνιαίως για την προηγμένη σειρά των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της.

Τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της Peugeot στην Ελλάδα

Η Peugeot παρέχει μια μεγάλη γκάμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων με τα αμιγώς ηλεκτρικά e-208 και e-2008. Το νέο 408, το νέο 308 όπως τα 3008 και η ναυαρχίδα 508 έρχονται με υβριδικούς κινητήρες plug-In, ενώ, όσον αφορά στα επαγγελματικά υπάρχουν τα ηλεκτρικά e-PARTNER, e-EXPERT και e-BOXER.

Σύντομα θα δούμε το καινούριο 408, το οποίο θα λανσαριστεί με δύο Plug-In υβριδικά κινητήρια σύνολα, 180 και 225 ίππων τα οποία ήδη εφοδιάζουν το νέο 308. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...