H ηλεκτροκίνηση θα «σκοτώσει» το VW Golf;

Η απόφαση για το μέλλον του διάσημου hatchback αναμένεται να παρθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

  • -
  • -

Τον Μάρτιο του 2021, η Volkswagen είχε ανακοινώσει ότι τα Golf, T-Roc, Tiguan και Passat, όλα θα αποκτήσουν επόμενη γενιά. Αυτή η δήλωση δεν μοιάζει και τόσο σίγουρη πλέον, τουλάχιστον για το θρυλικό Golf. Αυτό γιατί ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με το μέλλον του. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt, ο Thomas Schäfer είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το αν η 9η γενιά θα περάσει στην παραγωγή.

Γιατί είναι αβέβαιο το μέλλον του Golf;

Ο πρώην επικεφαλής της Skoda ανέλαβε τα ηνία της Volkswagen στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Ο λόγος που το μέλλον του Golf δείχνει αμφίβολο είναι τα αυξημένα κόστη που συνοδεύουν πλέον την δημιουργία νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι προδιαγραφές Euro 7 αναμένεται να έρθουν μέσα στα επόμενα χρόνια και θα ανεβάσουν τις τιμές ενός αυτοκινήτου με ΚΕΚ κατά 3.000 - 5.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Schäfer. Συνέχισε λέγοντας ότι πλησιάζει το τέλος για τα οχήματα με τιμές κοντά στις 10.000 ευρώ στην Ευρώπη, καθώς η συμμόρφωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με την αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές ρύπων θα αυξήσει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης.

mk7

Δείτε ακόμη: Νέο Volkswagen Golf R “20 Years”: Το ισχυρότερο Golf όλων των εποχών

Αν και ανακοίνωσε ότι ένα mid-life facelift για το τρέχον Golf βρίσκεται ήδη στα σκαριά, η δημιουργία του Golf Mk 9 δεν είναι καθόλου σίγουρη αυτή τη στιγμή. Επισήμανε ότι η κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου με ΚΕΚ που είναι απίθανο να έχει τον παραδοσιακό κύκλο ζωής των 7-8 ετών μπορεί να μην αξίζει τον κόπο, προσθέτοντας ότι είναι «εξαιρετικά ακριβό» να αναπτυχθούν οχήματα συμβατά με τις Euro 7 προδιαγραφές.

Η μειωμένη αυτή διάρκεια ζωής που αναφέρει, οφείλεται και στην διακοπή που έχει προγραμματίσει η ΕΕ για τις πωλήσεις όλων των νέων οχημάτων που εξοπλίζονται με κινητήρες βενζίνης ή diesel, από το 2035 κι έπειτα. Εάν μάλιστα κάποιες ευρωπαϊκές αγορές αποφασίσουν να φέρουν αυτή την απαγόρευση ακόμη νωρίτερα, τότε η μείωση που θα επιφέρει μία τέτοια απόφαση στις πωλήσεις ενός νέου Golf, σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο σκέψης Volkswagen για το αν αξίζει να το παράγει γενικότερα.

Δείτε ακόμη: Audi: Διακοπή παραγωγής για τρία μοντέλα

Πότε θα ξέρουμε αν θα υπάρξει τελικά νέο Golf;

Ο Thomas Schäfer είπε ότι η τελική απόφαση σχετικά με το αν θα υπάρξει ένα ένατο Golf θα ληφθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Με τα μικρά αυτοκίνητα, είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης που συνοδεύει τους Euro 7 κανονισμούς, γι’ αυτό το ίδιο αβέβαιο μοιάζει και το μέλλον του μικρότερου Polo. Ειδικά αν σκεφτούμε πως η Audi έχει ήδη δείξει τους τίτλους τέλους για το μηχανικά συγγενικό A1 το οποίο διανύει την τελευταία του γενιά, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μοίρα του crossover Q2.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...