Πόσο πιο οικονομικός είναι ο νέος 1.5 TSI evo2 της Volkswagen;

Η VW αναβάθμισε τον 1.5 ΤSI κινητήρα βενζίνης και ετοιμάζεται να τον λανσάρει άμεσα στα μοντέλα της γκάμας της.

  • -
  • -

Υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων: Η Volkswagen αναβάθμισε τον δημοφιλή κινητήρα βενζίνης 1.5 TSI και παρουσιάζει τώρα τη νέα του γενιά, τον TSI evo2, με τον οποίο εφοδιάζει ήδη τα πρώτα μοντέλα της στην Ευρώπη. Το νέο μοτέρ διακρίνεται για τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 και αρχικά θα διαθέσιμο με ισχύ 150 PS.

Τα πρώτα μοντέλα που θα παραδοθούν με το νέο τετρακύλινδο σύνολο είναι τα T-Roc και T-Roc Cabriolet. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της γκάμας.

Τα χαρακτηριστικά του 1.5 TSI evo2 με μια ματιά

Στη νέα γενιά του 1.5 TSI, οι μηχανικοί έχουν μετακινήσει τον τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα και το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων πιο κοντά στον κινητήρα, σε μία ενιαία μονάδα ελέγχου εκπομπών των ρύπων. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου των εκπομπών, ενώ παράλληλα προωθείται και η βιωσιμότητα, καθώς είναι εφικτή η μειωμένη χρήση πολύτιμων μετάλλων. Παράλληλα, δημιουργεί τις βάσεις για συμμόρφωση με τα μελλοντικά πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων.

tsi evo

Βασικό τεχνολογικό χαρακτηριστικό για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στο νέο κινητήρα 1.5 TSI evo2 είναι το βελτιωμένο «Σύστημα Ενεργής Διαχείρισης Κυλίνδρων» (Active Cylinder Management system, ACTplus), το οποίο αποτελεί μία κοινή προσπάθεια εξέλιξης μεταξύ των εργοστασίων του Wolfsburg και του Salzgitter. Στο επίκεντρο αυτής της νέας εξέλιξης είναι η βελτίωση της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των δύο κυλίνδρων, έτσι ώστε η λειτουργία του συστήματος να είναι πιο ομαλή. Με το ACTplus, ο δεύτερος και ο τρίτος κύλινδρος δεν ενεργοποιούνται όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλά και μεσαία φορτία και ταχύτητες. Η μετάβαση από τη λειτουργία των δύο κυλίνδρων στους τέσσερις ή και αντίστροφα, είναι πλέον ελάχιστα αισθητή. Το σύστημα λειτουργεί αυξάνοντας την απόδοση στους ενεργούς κυλίνδρους, ενώ την ίδια στιγμή οι μεσαίοι κύλινδροι ακολουθούν χωρίς απώλειες και ενεργοποιούνται όταν πατηθεί πάλι το γκάζι, για πλήρη παροχή ισχύος.

tsi evo

Μαζί με τον υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας, ο 1.5 TSI διαθέτει και άλλα συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει ψεκασμός υψηλής πίεσης που λειτουργεί έως και τα 350 bar, τα τοιχώματα των κυλίνδρων έχουν επίστρωση πλάσματος για μείωση των τριβών, ενώ τα πιστόνια με χυτούς αγωγούς ψύξης βελτιστοποιούν την καύση και αυξάνουν την απόδοση.

Θα καλύπτει προδιαγραφές Euro 7

Οι κινητήρες TSI evo2 είναι σχεδιασμένοι για λειτουργία με καύσιμα που περιέχουν συστατικά τα οποία παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις και κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον είναι κατάλληλοι για χρήση σε διάφορα υβριδικά συστήματα. Για παράδειγμα είναι δυνατό να φθάσουν σε ισχύ έως και τα 200 kW (272 PS) σε ένα plug-in υβριδικό σύστημα.

Δείτε εδώ το φθηνότερο crossover της Volkswagen στην Ελλάδα 

Τα μοτέρ αυτά θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να βελτιώνονται, κι αυτό για δύο λόγους:  Πρώτον, θα επιτρέψει σε αυτούς τους κινητήρες εσωτερικής καύσης να συμμορφώνονται με μελλοντικά παγκόσμια πρότυπα εκπομπών όπως το Euro 7 και δεύτερον, τα μοντέλα κινητήρων εσωτερικής καύσης της Volkswagen εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλές αγορές, ιδίως εκεί όπου η ηλεκτρική κινητικότητα προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω ελλείψεων και καθυστερήσεων στη δημιουργία υποδομών φόρτισης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...