Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Τέλος η δοκιμαστική λειτουργία! Πότε ξεκινάει;

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Η έλλειψη χρημάτων προφανώς και ήταν το πρόβλημα. Πλέον, ο χρόνος της έναρξης μετρά αντίστροφα.

  • -
  • -

Έπειτα από τη λήξη του πρώτου κύκλου στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αγορά και υποψήφιοι αγοραστές ανέμεναν το άνοιγμα του νέου κύκλου επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι παροχές του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 ανακοινώθηκαν νωρίς, αλλά το πρόγραμμα δεν άνοιξε ποτέ. Η ενεργειακή κρίση και οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά, στέρεψαν τα κρατικά ταμεία. Άλλωστε, πολλοί αγοραστές ηλεκτρικών ακόμη περιμένουν την επιδότηση από τον 1ο κύκλο.

Στη σχετική πλατφόρμα του gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν μέχρι σήμερα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του προγράμματος με στόχο τον έλεγχο των λειτουργιών του.

Πλέον, η πλατφόρμα δεν λειτουργεί. Το σύστημα ενημέρωσε πως ενόψει της έναρξης της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά – Β΄ Κύκλος», διακόπτεται η υποδοχή νέων αιτήσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν κάνει γνωστό πότε ακριβώς θα ανοίξει το πρόγραμμα, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό θα συμβεί σύντομα. Τα φορολογικά έσοδα του κράτους εμφανίζονται αυξημένα, με τον Ιούνιο μάλιστα, να καταγράφει μεγάλη άνοδο έναντι των στόχων.

programma

Αυτό είναι το μήνυμα που αντικρίζει όποιος επιχειρεί να μπει στην πλατφόρμα του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία δίνει σημαντικές ανάσες στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναζητεί συνεχώς επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Οπότε, η ώρα για τον δεύτερο κύκλο ζύγωσε.

Επιδότηση 8.000 ευρώ και επιπλέον 1.000 ευρώ με απόσυρση

Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα Άτομα με Αναπηρία, που δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ, για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, οι οποίες θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ που προβλεπόταν στο παρελθόν, αλλά και για τους νέους έως 29 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης: Μάθε τα πάντα για το νέο πρόγραμμα επιδότησης του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα ελαφρά ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 cc καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού.

Ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L θα επιδοτείται προαιρετικά ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος η αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ.

Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα.

Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που υπήρχε το όριο των 3 ή 6 οχημάτων (σε περίπτωση νησιωτικών Δήμων).

Επίσης, οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση.

Δείτε εδώ παραδείγματα με 50% μεγαλύτερη η επιδότηση στα μικρά ηλεκτρικά

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR–Eco Islands, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.

Ενισχύονται επιπλέον οι εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) με ποσοστό επιδότησης 30% και μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων εταιρικών στόλων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...