Κινούμαι Ηλεκτρικά: Ακόμη περιμένουν την επιδότηση από τον 1ο κύκλο – Έξαλλοι οι πολίτες

Αγανακτισμένοι πολίτες που έχουν αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αποστέλλουν επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία, καθώς 1 χρόνο μετά δεν έχουν λάβει ακόμη το ποσό της επιδότησης.

  • -
  • -

Από τον Αύγουστο του 2020, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, χιλιάδες Έλληνες έσπευσαν να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα. Η επιδότηση ήταν μια παροχή που προφανώς προσέλκυσε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αρχικά είχε σχεδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο. Οι αιτήσεις από τον πρώτο κιόλας κύκλο του προγράμματος είναι χιλιάδες, τόσο για ηλεκτρικά οχήματα, όσο και για μοτοσυκλέτες, ποδήλατα και scooter. Ορισμένοι από τους δικαιούχους εισέπραξαν το ποσό που τους αναλογούσε, κάποιοι άλλοι όμως, ακόμη το αναμένουν.

Σχεδόν 1 χρόνο μετά περιμένει να πάρει την επιδότηση

Με τις ψηφιακές διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση, σκοπός είναι να μπει ένα τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών. Οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος όμως, είναι τόσο βαθιές που απαιτείται χρόνος για να γιατρευτούν.

Οι καθυστερήσεις για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, την έγκριση των αιτήσεων και την καταβολή του ποσού στους δικαιούχους αγγίζουν τους 12 μήνες. Οι οδηγοί των EV είναι σε έξαλλη κατάσταση, θεωρώντας πως το κράτος είναι αναξιόπιστο. Έτσι τουλάχιστον μου ανέφερε αναγνώστης σε πρόσφατο mail που ήρθε στον προσωπικό μου λογαριασμό.  

Ο εν λόγω κύριος – έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία σε περίπτωση που το κράτος αρνηθεί το γεγονός – στις 24 Αυγούστου του 2021 προχώρησε στην αγορά ενός από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο άνθρωπος πλήρωσε το ποσό στην εταιρεία και συγχρόνως κατέθεσε όλα τα σχετικά έγγραφα και δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν και τα οποία είναι αναρτημένα εδώ.

Το ελληνικό κράτος του ζήτησε μεταξύ άλλων να καταθέσει φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση όλου του επιδοτούμενου ποσού αξίας 6.000 ευρώ και να εξοφλήσει όλες τις ανοικτές ρυθμίσεις σε ΕΝΦΙΑ-ΦΠΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

ev reportaz

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2022, έλαβε ένα e-mail από την αρμόδια υπηρεσία, όπου τον ενημέρωσαν πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των δικαιολογητικών καταβολής της δημόσιας δαπάνης. Συγκεκριμένα έγραφε: «Η αίτηση ολοκλήρωσης με μοναδικό ψηφιακό κωδικό ΧΧ12Χ-2Χ2Χ0Χ2Χ ελέγχθηκε επιτυχώς ως προς την ορθότητα και πληρότητα των υποβληθέντων δικαιολογητικών ολοκλήρωσης και θα συμπεριληφθεί στην Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί».

Όλα έβαιναν καλώς ή τουλάχιστον έτσι πίστεψε.

Οι μήνες ωστόσο περνούσαν, ο ίδιος έκανε υπομονή και ανέμενε να του πιστωθεί το ποσό της επιδότησης στον λογαριασμό του. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ήρθε ο Ιούλιος και συγκεκριμένα η 13η/7/2022 και τότε έλαβε ένα νέο e-mail από την υπηρεσία. Θεώρησε πως τον ενημερώνουν για τη μεταφορά του ποσού. Μέγα λάθος του.

Το μήνυμα έγραφε αυτή τη φορά:

«Σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αίτησής σας καθώς απαιτείται:

1. η έκδοση φορολογικής ενημερότητας (με αιτιολογία: είσπραξη από φορείς γενικής κυβερνησης )

2. η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας (με αιτιολογία: είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο

Παρακαλούμε να εκδοθούν νέες και να αποσταλούν και οι δυο ενημερότητες μέχρι τις 18/7/2022 μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr, προκειμένου να συμπεριληφθεί η αίτησή σας στην επόμενη πληρωμή».

Ουσιαστικά, στο μήνυμα, του έγινε γνωστό πως η αίτηση δεν εγκρίθηκε, παρότι τον περασμένο του είχε γνωστοποιηθεί πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο χρόνος ισχύος των δικαιολογητικών είχε λήξει, κάτι που οφείλεται στις μεγάλες καθυστερήσεις κατά την εξέταση από τον αρμόδιο φορέα. Κι όμως, αν και δεν είχε προβεί σε κανένα λάθος, το κράτος του ζήτησε να εκδοθούν και να υποβληθούν εκ νέου τα πάντα. Αυτό σημαίνει νέα φορολογική ενημερότητα, πληρωμή όλων των νέων δόσεων του ΕΝΦΙΑ που έχει ρυθμίσει για την επόμενη χρονιά, ΦΠΑ και εφορία.

Με απλά λόγια, του ζητάνε να εξοφλήσει οποιοδήποτε νέο χαράτσι, αδιαφορώντας αν προχωρά κανονικά στην πληρωμή των ρυθμίσεων κι αν δύναται να προβεί στην αποπληρωμή των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Απηυδισμένος, έστειλε email στα συναρμόδια υπουργεία, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη των διαδικασιών, αλλά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις αιτήσεις και τις εγκρίσεις, δηλαδή οι κρατικοί υπάλληλοι.

Τι γίνεται βρε παιδιά με τα λεφτά;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως τα τελευταία 12 χρόνια, για την Ελλάδα ήταν επώδυνα και τα πράγματα από πλευράς παγκόσμιας οικονομίας, ανατιμήσεων και πληθωρισμού πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι «λοκομοτίβες» της ανάπτυξης όμως υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία, πως η ελληνική οικονομία αντέχει, διατηρώντας ικανοποιητικές επιδόσεις. To θέμα δεν είναι να λένε, αλλά να πράττουν και να ελαφραίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πορτοφόλι του καταναλωτή.

ev reportaz

Διαβάστε επίσης: Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Πώς υπολογίζεται η επιδότηση που θα πάρω;

Όταν θες λοιπόν να προωθήσεις κάτι και ειδικά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, πρέπει να διευκολύνεις τη θέση του αγοραστή και όχι να τη δυσκολεύεις. Αλλιώς, αναβάθμιση γιοκ.

ΥΓ1: Ποιος πιστεύει ότι αν δεν κάνει αυτό που ζητάει το κράτος και δεν πληρώσει ξανά την εφορία, τον ΕΦΚΑ και το ΦΠΑ θα πάρει το ποσό της επιδότησης; Ξεκάθαρα κανείς! Οπότε, κύριε ΓΤ μην είστε αφελής. Για να πάρετε τα λεφτά έστω κι αν το λάθος είναι του υπουργείου, πρέπει να ξαναπληρώσετε.  Τελεία και παύλα.

ΥΓ2: Ανυπομονώ να μάθω αν ένα από τα υπουργεία θα απαντήσει στο e-mail του πολίτη. Εν αναμονή και θα σας ενημερώσω αν συμβεί τέτοιο θαύμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...