Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: 5 μοντέλα που κρατάνε αξία!

Δες ποια μοντέλα μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά εάν τα πάρεις «δεύτερο χέρι», αλλά θα σε ανταμείψουν όταν θελήσεις να τα δώσεις.

  • -
  • -

Η αγορά των μεταχειρισμένων ακολουθώντας στον όλο και ακριβότερο δρόμο που χαράσσουν τα νέα μοντέλα, έχει δυστυχώς πάρει και αυτή την ανιούσα. Οι συνεχείς αυξήσεις που γίνονται στους τιμοκαταλόγους των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στη ζήτηση που έχουν και τα μεταχειρισμένα. Αυξημένη ζήτηση όμως σημαίνει και αύξηση στις τιμές λίγο ή πολύ. Αυτό εξαρτάται και από το μοντέλο. Άλλα αυτοκίνητα χάνουν μεγάλο μέρος της αρχικής τους αξίας την στιγμή που περνούν το κατώφλι της αντιπροσωπείας και άλλα μπορούν να διατηρήσουν την τιμή τους ή ακόμα και να την αυξήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν την μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου. Ένας από αυτούς είναι φυσικά η μάρκα και το μοντέλο. Η δημοτικότητα ενός οχήματος στο αγοραστικό κοινό παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ζημιογόνο ή κερδοφόρο μπορεί να αποδειχθεί στην διαδικασία μεταπώλησης. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 μοντέλα από 5 διαφορετικά segments τα οποία καταφέρνουν να πωληθούν πιο κοντά στο αρχικό τους κόστος από οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστή τους 5 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία. Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε προέρχονται από το site αγοραπωλησιών car.gr. Ψάξαμε για μοντέλα του 2017 και βρήκαμε την μέση τιμή όλων των καταχωρίσεων ασχέτως κινητήρα, έκδοσης ή καυσίμου.

Αυτοκίνητα πόλης: Fiat 500

500

Mέση τιμή όταν ήταν καινούργιο: 14.850 €
Τιμή σήμερα ως μεταχειρισμένο: 12.778 €

Το λιλιπούτειο στιλάτο αυτοκίνητο πόλης από την Fiat ανέκαθεν έφερε έναν αέρα και μία φινέτσα που από μόνα τους «δικαιολογούσαν» μία σχετικά πιο τσιμπημένη τιμή σε σχέση με πολλούς ανταγωνιστές του. Αυτό συνεχίζει να ισχύει και στην μεταπωλητική ζωή του μοντέλου καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, για ένα Fiat 500 5ετίας η μέση τιμή βρίσκεται στις 12.778 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Έχεις καλό μεταχειρισμένο; Πούλα το ακριβότερα απ' όσο το πήρες

Supermini: Toyota Yaris

yaris

Mέση τιμή όταν ήταν καινούργιο: 14.720 €
Τιμή σήμερα ως μεταχειρισμένο: 14.202 €

Δεν είναι τυχαίο που το ιαπωνικό supermini έχει κατακτήσει την κορυφή της γενικής κατάταξης των πωλήσεων ξανά και ξανά. Αποτελεί fan-favorite και όχι αδίκως καθώς προσφέρει αξιοπιστία, οικονομία και την βαριά ιστορία του ονόματος Toyota εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτούς τους λόγους όπως καταλαβαίνετε η πιθανότητα του να πέσει η τιμή των μεταχειρισμένων Yaris είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά φυσικά καθώς όπως βλέπετε μετά από 5 χρόνια το compact μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας προσφέρεται με μία μέση τιμή πολύ κοντά στην αρχική.

Μικρομεσαίο: Volkswagen Golf

golf

Mέση τιμή όταν ήταν καινούργιο: 22.390 €
Τιμή σήμερα ως μεταχειρισμένο: 17.521 €

Όταν μιλάμε για τον ιδρυτή της κατηγορίας όπου ανήκει, είναι φυσικό η εκτίμηση του κοινού να είναι υψηλή. Το διαχρονικό Golf αποτελεί την επιβεβαίωση του κανόνα καθώς είτε καινούργιο, είτε μεταχειρισμένο πουλάει σαν ζεστό ψωμί. Κάτι που μεταφράζεται βέβαια και σε υψηλή μεταπωλητική αξία, με τα Golf 5ετίας να πωλούνται περίπου στις 17.500 ευρώ! Τιμή που θα μπορούσε να είναι και πολύ μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε την δημοτικότητα του γερμανικού hatchback.

Οικογενειακό: Skoda Octavia

octavia

Mέση τιμή όταν ήταν καινούργιο: 23.680 €
Τιμή σήμερα ως μεταχειρισμένο: 17.098 €

Το Skoda Octavia αποτελεί εδώ και χρόνια την ιδανική λύση για κάποιον που θέλει ένα οικονομικό αυτοκίνητο αλλά ταυτόχρονα ανέσεις που φέρνουν περισσότερο σε van παρά σε sedan. Το τσέχικο μοντέλο με τους άφθονους χώρους τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές τους ήταν και είναι από τις πιο «τίμιες» επιλογές οικογενειακού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που για ένα Octavia 5ετίας η τιμή συνεχίζει να ξεπερνά τις 17.000 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Πριν & μετά: Πόσο εύκολα ένα σαπάκι γίνεται «ατρακάριστο»

SUV: Nissan Qashqai

qashqai

Mέση τιμή όταν ήταν καινούργιο: 27.000 €
Τιμή σήμερα ως μεταχειρισμένο: 19.534 €

Το πολυαγαπημένο Nissan Qashqai δεν γινόταν να μην αναφερθεί σε μία τέτοια λίστα. Ο κατά πολλούς, βασιλιάς των C-SUV, καλά κρατεί και στην αγορά των μεταχειρισμένων με την μέση τιμή για κομμάτια 5ετίας να βρίσκεται οριακά κάτω από τις 20.000 ευρώ!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...