Έχεις καλό μεταχειρισμένο; Πούλα το ακριβότερα απ' όσο το πήρες

Οι τιμές των αυτοκινήτων και δη των μεταχειρισμένων έχουν εκτοξευθεί. Αν θέλεις να πουλήσεις, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

  • -
  • -

Την τελευταία τριετία, στην αγορά αυτοκινήτου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι κατασκευαστές και όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο – επίσημοι εισαγωγείς και προμηθευτές – κάθονται χωρίς υπερβολή σε αναμμένα κάρβουνα. Η πανδημία, η έλλειψη ημιαγωγών και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είχαν ανατρέψει τα πάντα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» και η αναμονή για την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου, έγινε πάρα πολύ μεγάλη. Πλέον, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Όμως οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων παραμένουν στα ουράνια!

used

Κάπως έτσι, οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν εκτοξευτεί.  Όποιος διαθέτει ένα αυτοκίνητο 3ετίας ή ακόμη και 10ετίας και το διατηρεί σε καλή κατάσταση, δεν αποκλείεται να…βγάλει κιόλας, όπως κινείται η αγορά. Φυσικά, αυτό δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο.

Πουλάς και βγάζεις... λεφτά!

Ο κόσμος βλέποντας τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων να έχουν σκαρφαλώσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, έχει στραφεί στα μεταχειρισμένα. Χιλιάδες είναι αυτοί που ψάχνουν ένα βρουν μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, γεγονός που έχει εκτινάξει το κόστος απόκτησης. Σύμφωνα με το έγκυρο Automotive News, η μέση τιμή των μεταχειρισμένων στην Ευρώπη είχε εμφανίσει αύξηση κατά 40% μέσα στο 2022. Μια ματιά στις διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει.

used

Θυμάστε τι συνέβαινε πριν λίγα χρόνια με τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες είχαν πανικοβληθεί από τη φορολογία και την απαγόρευση του diesel στα μεγάλα αστικά κέντρα και ξεπούλαγαν οχήματα αρχικής αξίας 50.000 ευρώ για 10.000€ το πολύ. Αυτή την στιγμή, αν θες να αγοράσεις για παράδειγμα ένα καλοδιατηρημένο Jeep Wrangler του 2012 με κινητήρα 2,8 diesel, πρέπει να το πληρώσεις 40.000€. Με απλά λόγια, αυτός που αγόρασε ένα όχημα από δεύτερο χέρι το 2015 για 20.000€, πλέον μπορεί να βγάλει ακόμη και τα διπλάσια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δείτε εδώ 5 μεταχειρισμένα οικογενειακά με 12.000€

Επίσης, premium hatchback του 2021 όπως το Audi A3 Sportback 1.5 TFSI 150 PS, το βρίσκεις στο διαδίκτυο σχεδόν 32.000-35.000 ευρώ, στην ίδια δηλαδή τιμή που το πουλάει καινούριο η αντιπροσωπεία. Το Toyota Yaris από την άλλη, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας, το βρίσκεις στα μεταχειρισμένα 12.000, 13.000, ακόμη και 17.000-18.000 € για MY20 και ΜΥ21. H αρχική τιμή του καινούριου Yaris σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι 19.070€. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στην αγορά.

Πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά μεταχειρισμένων;

Για κάποιους μήνες ακόμη, οι τιμές των μεταχειρισμένων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μόνο εάν οι τιμές των καινούργιων υποχωρήσουν, κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται να γίνει. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν μερικές μικρές αναπροσαρμογές στις τιμές, μειώνοντας κάποια μοντέλα κατά 1.000-1.500 €, όμως για κάτι περισσότεροι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ελπίδες. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα και θέλουν να βγάλουν καλά χρήματα, τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...