Τι θα αλλάξει στον ΚΟΚ για τα δίκυκλα των ντελίβερι;

Έως το τέλος του 2022, θα γίνουν αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν τα δίκυκλα οχήματα διανομέων. Ποιες θα είναι αυτές;

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και μετά και από την σημαντική αύξηση των υπηρεσιών ντελίβερι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε στη Βουλή, πως μέχρι το τέλος του έτους, θα αναμορφωθεί ο ΚΟΚ σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την κυκλοφορία των δικύκλων οχημάτων των διανομέων.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τόσο τη φόρτωση των δικύκλων, όσο και το ΚΤΕΟ, με τον κύριο Καραμανλή να τονίζει πως άπαντες οφείλουν να σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τι θα γίνει με τα κουβούκλια στα μηχανάκια

Όσον αφορά στη φόρτωση των οχημάτων, τετράτροχων και δικύκλων, ο υπουργός εξήγησε ότι ο ισχύων ΚΟΚ, με το άρθρο 32, προβλέπει όλους τους κανόνες που θα πρέπει να πληρούνται, δηλαδή, το μεικτό βάρος να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο, να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εξέχει το φορτίο άνω του 30%.

Μάλιστα στο εν λόγω άρθρο του ΚΟΚ, ρητώς αναφέρεται ότι «τα όποια εξαρτήματα θα πρέπει να στερεώνονται καλά», ώστε να μην δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παράλληλα, με τα άρθρα 81 και 82 του ΚΟΚ, περί μηχανισμών, εξαρτημάτων και συσκευών των οχημάτων, προβλέπεται αυτά να μην δημιουργούν κινδύνους για τους επιβαίνοντες και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

kok

«Επομένως, αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι ο ΚΟΚ περιλαμβάνει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που οφείλουν όλοι να σέβονται και να εφαρμόζουν. Μάλιστα και στα ΚΤΕΟ, αν στην άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου αναγράφεται η ύπαρξη του επιπρόσθετου φορητού εξοπλισμού, θα πρέπει να ελέγχεται και η ορθή στερέωσή του π.χ. με ιμάντες», τόνισε ο κύριος Καραμανλής.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πως συνήθως τα δίκυκλα αυτά όταν περνάνε ΚΤΕΟ δεν περνάνε με το κουβούκλιο μεταφοράς, με το λεγόμενο κουτί, από πίσω, αλλά συχνά οι ιδιοκτήτες τα αφαιρούν. «Οπότε εδώ πρέπει να δούμε με την Αστυνομία και την ελληνική Τροχαία τη σωστή εφαρμογή του ΚΟΚ», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Τέλος τα ροζ χαρτάκια – Οι κλήσεις της Τροχαίας γίνονται ηλεκτρονικές

Υπενθύμισε επίσης ότι: «Από την πλευρά μας έχουμε θέσει το πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται, ξεκινώντας από την υποχρεωτικότητα του κράνους και αντανακλαστικού γιλέκου από τους οδηγούς που εργάζονται στη διανομή και μεταφορά προϊόντων, που εμείς θεσμοθετήσαμε με τον 4784 του 2021».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε όμως και ότι: «Εάν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα κουτιά τοποθετούνται πρόχειρα, αυτό αποτελεί ευθύνη του οδηγού, όπως και το αν φορά κράνος, αν κινείται αντίθετα στο δρόμο, αν παραβιάζει τον σηματοδότη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...