Τέλος τα ροζ χαρτάκια – Οι κλήσεις της Τροχαίας γίνονται ηλεκτρονικές

Μετά το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης έρχονται και οι ψηφιακές κλήσεις για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφιοποιήσει τα διοικητικά έγγραφα και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, βάζοντας τέλος στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία αφενός των πολιτών και αφετέρου των υπηρεσιών.

Έτσι, μετά το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα, που από το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, θα βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα, ξεκίνησε την τροποποίηση του κυρωτικού πλαισίου για τις παραβάσεις του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.

Όπως ανακοίνωσε στο «Green Deal Greece 2022», ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αλλαγή όσον αφορά στις κλήσεις της Τροχαίας. Συγκεκριμένα, η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης των προστίμων για όσους οδηγούς παραβαίνουν τον ΚΟΚ θα ψηφιοποιηθεί. Σκοπός είναι η ενίσχυση του αποτρεπτικού χαρακτήρα με ποινές δίκαιες, που να τιμωρούν την επικίνδυνη και αντικοινωνική οδική συμπεριφορά και όχι το όχημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο αυτής της τροποποίησης και πότε θα τεθεί σε λειτουργία, θα το γνωρίζουμε το επόμενο διάστημα.

Νέες πινακίδες για EV αυτοκίνητα και ποδήλατα

Στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός έκανε γνωστό πως θα υπάρξει εισαγωγή, επίσης, στον ΚΟΚ διατάξεων που προωθούν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (πεζών και ποδηλάτων, οχημάτων ηλεκτροκίνησης). Νέες πινακίδες οδικής σήμανσης για τα ποδήλατα και τα οχήματα ηλεκτροκίνησης και διατάξεις για την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των ΑμεΑ.

Δες επίσης: Έχεις χάρτινο δίπλωμα οδήγησης και θες το πλαστικό; Δες πώς θα το αλλάξεις και πόσο κοστίζει;

Τέλος, θα υπάρξει εισαγωγή νέων διατάξεων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την ασφαλή χρήση οχημάτων μικροκινητικότητας, τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ). Τα οχήματα αυτά είναι ιδανικά γι’ αυτό που ονομάζουμε «last mile», δηλαδή για μικρές αποστάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό του χρήστη, με χαμηλό κόστος και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...