Ελαστικά run flat: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα λάστιχα που δεν σκάνε ποτέ [video]

Ακόμη κι αν τρυπήσει το ελαστικό από πρόκα ή βίδα, μπορείς να κινηθείς μέχρι μια ορισμένη ταχύτητα και για αρκετή απόσταση ώστε να φθάσεις στο βουλκανιζατέρ, χωρίς να χρειαστεί να το φουσκώσεις.

  • -
  • -

Τα ελαστικά τεχνολογίας run flat λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση από κατασκευαστές και οδηγούς. Ουσιαστικά πρόκειται για ελαστικά που δεν σκάνε τελείως, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία τους. Οπότε, ακόμη κι αν τρυπήσουν ενώ κινείσαι στον αυτοκινητόδρομο, μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή με ασφάλεια.

Τι είναι αυτό το σημαντικό που προσφέρουν όμως; Τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά και ποια είναι τα μειονεκτήματά τους; Ας ανακαλύψουμε τα ελαστικά run flat.

Ποιο είναι το μυστικό των run flat ελαστικών

Η τεχνολογία run flat αφορά ελαστικά με ιδιότητες κύλισης έκτακτης ανάγκης. Το μυστικό στα ελαστικά αυτά βρίσκεται στο ενισχυμένο πλευρικό τοίχωμα και στο στρώμα στεγανότητας κάτω από το πέλμα από ιξώδες πολυμερές υλικό. Όταν λοιπόν γίνει διάτρηση, φράζει την τρύπα και αποτρέπει το ξεφούσκωμα του ελαστικού. Παράλληλα, τα λινά εμποδίζουν το χαλάρωμα του ελαστικού από τη ζάντα.

runflat

Τα ελαστικά αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:  

Self-Sealing
Διαθέτουν σκληρά πλευρικά τοιχώματα και είναι κατασκευασμένα από μία ειδική ανθεκτική στη θερμότητα στρώση, σφραγίζοντας τη βίδα ή το καρφί και κλείνοντας την τρύπα. Καλύπτει απόσταση έως 90 km και με μέγιστη ταχύτητα τα 80 km/h.

Self-Supporting
Λειτουργούν όπως τα παραπάνω, αλλά φέρουν ακόμη πιο ειδικό σχεδιασμό στο πλάι που σε περίπτωση διάτρησης στηρίζουν το βάρος του οχήματος. Αντέχουν βαριά φορτία και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ελαστικών. Είναι ικανά να καλύψουν την ίδια απόσταση με τα ίδια χιλιόμετρα κίνησης.

Auxiliary Supported Run Flat Systems
Κι αυτά φέρουν αυτόματη στεγανοποίηση. Ενσωματώνουν όμως δακτύλιο που εξασφαλίζει άκαμπτη υποστήριξη σε όλη την περιφέρεια του ελαστικού για ακόμη καλύτερη αποτελεσματικότητα. Το όριο ταχύτητας ορίζεται στα 80 km/h αλλά η απόσταση μπορεί να φθάσει έως και τα 200 km.

Πώς αναγνωρίζεις τα ελαστικά run flat 

Κατά τη διαδικασία αγοράς τέτοιου ελαστικού, το βασικότερο είναι να τσεκάρεις τη σχετική σήμανση στο πλάι. Εκεί αναγράφεται ξεκάθαρα το ειδικό σήμα run flat. Επίσης, ανάλογα τον κατασκευαστή μπορεί να δεις την ετικέτα ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP η DSST.

Δες εδώ γιατί τα καινούρια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα

runflat

Όσο για το που θα τα βρεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές, από τις Michelin, Continental, Bridgestone, Pirelli, Goodyear και Dunlop, έως τις Yokohama, Hankook, Falcons, Nokian, Kumho και Nexen, έχουν στον κατάλογό τους τέτοια ελαστικά.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των run flat

Τα ελαστικά run flat προσφέρουν ασφάλεια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν κλατάρει το ελαστικό σε αυτοκινητόδρομο με υψηλή ταχύτητα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να σταματήσεις για να αλλάξεις ρεζέρβα, ούτε να περιμένεις την οδική βοήθεια. Σου δίνουν το πλεονέκτημα να φθάσεις στον προορισμό σου χωρίς ταλαιπωρία σε περίπτωση που τρυπήσει.

Από την άλλη, είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα, φθείρονται ταχύτερα, προκαλούν περισσότερο θόρυβο στο ταξίδι λόγω της σκληρότητάς τους και έχουν αυξημένο βάρος.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...