Η φανταστική κλούβα της Ford με τους 2.000 PS [video]

Είναι δυνατόν ένα Van να αποδίδει τόσους ίππους και να είναι τόσο γρήγορo όσο ένα μονοθέσιο της Formula 1. Κι όμως, η Ford το έφτιαξε.

  • -
  • -

Ένα απίστευτο Supervan, το οποίο αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της αμιγούς ηλεκτροκίνησης και της βελτιωμένης συνδεσιμότητας, προκειμένου να επιτύχει την υψηλότερη απόδοση από οποιοδήποτε βαν στην ιστορία, δημιούργησε η Ford.

To υπερ-υψηλών επιδόσεων Ford Pro Electric SuperVan έκανε πρεμιέρα στο Goodwood Festival of Speed 2022, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενθουσιάζοντας το κοινό. Το όχημα φέρει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, μια υγρόψυκτη μπαταρία 50 kWh κι ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα ελέγχου, παράγοντας συνολικά 2.000 PS. Οι επιδόσεις του οχήματος είναι συγκλονιστικές, με τα 0-100 km/h να επιτυγχάνονται σε περίπου 2 δευτερόλεπτα.

supervan

Το ειδικά κατασκευασμένο πλαίσιο, έτοιμο για χρήση στην πίστα, περιλαμβάνει πολλά εξαρτήματα από το πρόσφατα αποκαλυφθέν E-Transit Custom. Διαθέτει επίσης επιλέξιμα drive modes και τεχνολογίες αναγεννητικής πέδησης, παρόμοιες με εκείνες που συναντά κανείς στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής της Ford.

Κλούβα με roll cage και αγωνιστικά καθίσματα

Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα επίδειξης εξελίχθηκε εν κρυπτώ από την Ford Performance και τους ειδικούς στους αγώνες και τα εξηλεκτρισμένα ράλι ανθρώπους της STARD στην Αυστρία, ενώ ο εξωτερικός σχεδιασμός του ήταν ευθύνη της ομάδας της Ford Design στην Κολωνία της Γερμανίας.

Πίσω από το τιμόνι του στο Goodwood, δεν βρισκόταν ένας απλός οδηγός, αλλά ο πολυπρωταθλητής οδηγός αγώνων και κάτοχος πολλών ρεκόρ με ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, Romain Dumas.

supervan

Όπως κάθε βαν, το Electric SuperVan διαθέτει ένα χώρο φόρτωσης, πίσω ακριβώς από τον οδηγό. Για την περίσταση, μια πλευρική πόρτα διευκολύνει τη φόρτωση και την εκφόρτωση αντικειμένων, με τη Ford να εξελίσσει μάλιστα ένα ασφαλές ηλεκτρομαγνητικό σύστημα για το άνοιγμα και κλείσιμό της, το οποίο ελέγχεται μέσω της οθόνης SYNC.

Οι αγωνιστικές επιρροές της Ford Performance και της STARD είναι άμεσα αντιληπτές στο νέο SuperVan, με το εντυπωσιακά σμιλευμένο εμπρός splitter, τις πλαϊνές ποδιές και τον πίσω διαχύτη να παραπέμπουν σε αγωνιστικές κατασκευές. Την ίδια στιγμή, τα χαρακτηριστικά αεροδυναμικά κοψίματα και η επιθετική πτέρυγα «ρέουν» με κατεύθυνση το πίσω φτερό με στόχο να αναπτυχθεί κατά την κίνηση του οχήματος η απαραίτητη κάθετη δύναμη που θα το ωθήσει στην πίστα, παρέχοντάς του συγχρόνως περισσότερη πρόσφυση.

supervan

Διαβάστε εδώ τις πρώτες εντυπώσεις από το ηλεκτρικό Ford E-Transit

Η ανάρτηση με τα ανισομεγέθη σε κάθε γωνία του αμαξώματος διπλά ψαλίδια, τα εμπρός και πίσω υποπλαίσια και τα φρένα προσφέρουν αγωνιστικών προδιαγραφών πέδηση και κατευθυντικότητα που συνάδουν με τις ικανότητες του αυτοκινήτου στην ευθεία.

Το εσωτερικό περιλαμβάνει ένα πλήρες roll cage και αγωνιστικά καθίσματα σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας της FIA, καθώς και μια μεγάλη οθόνη αφής SYNC που ελέγχει τα προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και πληροφοριών. Εάν απαιτείται, οι οδηγοί του Electric SuperVan μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα μένοντας για λίγο μακριά από αναβάσεις και πίστες, προκειμένου να σχεδιάσουν μια διαδρομή, να βρουν φορτιστή, να συνδεθούν στο WiFi και να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις – όλα αυτά μέσω της οθόνης SYNC.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...