Σύστημα start/stop: Πόσα χρήματα γλυτώνω τώρα που ακρίβυνε η βενζίνη;

Με την τιμή των καυσίμων να ξεπερνάει κάθε λογικό όριο, οποιοδήποτε σύστημα εξοικονόμησης μας γλυτώνει από αρκετά χρήματα.

  • -
  • -

Μια ματιά στην ταμπέλα του βενζινάδικου είναι αρκετά για να νιώσουμε τον λεγόμενο… κρύο ιδρώτα. Το συναίσθημα πολλαπλασιάζεται όταν τελικά φτάσουμε στην αντλία και δούμε τον λογαριασμό για τα καύσιμα που προστέθηκαν στο ρεζερβουάρ μας. Η τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει αισίως τα 2,33 ευρώ στην Αθήνα και όπως όλα δείχνουν, οι μεταβολές θα γίνονται μόνο προς τα επάνω. Μήπως τελικά να δούμε αν και πόσο βοηθάει στη μείωση της κατανάλωσης το γνωστό μας σύστημα start/stop;

Πόση βενζίνη εξοικονομεί το start/stop;

Ένας μέσος, τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης χρειάζεται περίπου 0,8 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης ανά ώρα για να λειτουργεί στο ρελαντί. Με το σύστημα start/stop, όταν δεν κινούμαστε, το μοτέρ σβήνει, ενώ αγγίζοντας το πεντάλ του συμπλέκτη (ή του γκαζιού, στα αυτόματα) επανέρχεται πίσω «στη ζωή». Το διάστημα που ο κινητήρας μας μένει σβηστός μπορεί να νομίζουμε ότι είναι μικρό, ωστόσο αν αθροίσουμε όλα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα της ημέρας, το νούμερο γίνεται άξιο υπολογισμού. Φυσικά, το σύστημα start/stop μας βοηθάει πολύ στην πυκνή κίνηση και όχι όταν κινούμαστε κανονικά.

Αξίζει να χρησιμοποιώ το start/stop;

Αν και τα καύσιμα κοστίζουν «χρυσάφι», η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας δεν λέει να υποχωρήσει. Ακριβή δεδομένα για τις καθυστερήσεις στους δρόμους δεν υπάρχουν για το 2022, ωστόσο έρευνα της Pricefox με στοιχεία της TomTom έδειξε ότι προ πανδημίας, οι Έλληνες έμεναν κατά μέσο όρο, 98 ώρες το χρόνο ακινητοποιημένοι στην κίνηση. Αν κάνετε τα μαθηματικά, θα δείτε ότι με το σύστημα start/stop, σε ετήσια βάση, εξοικονομούνται 183 € καυσίμων, με βάση τις σημερινές τιμές. Φυσικά το κέρδος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο για έναν οδηγό που κινείται σε ώρες αιχμής και σε «δύσκολες» περιοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε για πάνω από 130 ώρες το χρόνο «χαμένες» στην κίνηση, άρα και κάπου στα 250 € κέρδος αν το start/stop βρίσκεται σε χρήση. 

Δείτε ακόμη: 10 tips για να καις λιγότερη βενζίνη

Τι φθορές προκαλεί στον κινητήρα το start/stop;

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το σύστημα start/stop βλάπτει τον κινητήρα. Προφανώς, ένας κατασκευαστής δεν θα ρίσκαρε την αξιοπιστία του αυτοκινήτου του και θα έπαιρνε τα μέτρα του. Η μίζα είναι ενισχυμένη για να αντέχει τις συνεχείς εκκινήσεις του μοτέρ, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λίπανση, ακόμη και αν ο κινητήρας έχει φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε το λογισμικό διαχείρισης μερικές φορές δεν απενεργοποιεί τον κινητήρα, αν διαγνώσει ότι η τάση της μπαταρίας έχει πέσει ή κάποια άλλη πιθανή δυσλειτουργία.

Το μοναδικό κόστος του start/stop, είναι η ακριβότερη μπαταρία που χρησιμοποιείται σε αυτά τα αυτοκίνητα. Δεν κοστίζουν 70-100 € όπως στα πιο πολλά μοντέλα, αλλά μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 200 €. Ωστόσο, με κέρδος κοντά στα 200 € το χρόνο σε καύσιμα, ο οδηγός είναι και πάλι κερδισμένος αν πρέπει ανά 5 χρόνια να πληρώνει 100 € μπαταρία παραπάνω. Η διαφορά της μιας μπαταρίας με την άλλη, «βγαίνει» κάπου στα 20 € το χρόνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...