Αδιανόητος ο αριθμός αυτοκινήτων στην κόλαση του Κηφισού

Στον Κηφισό δημιουργείται καθημερινά «κυκλοφοριακό έμφραγμα», με τους οδηγούς να σπαταλούν ατελείωτες ώρες πίσω από το τιμόνι. Τι φταίει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

  • -
  • -

Ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται σε καθημερινή βάση από τον Κηφισό είναι συγκλονιστικός. Με 16.000 αυτοκίνητα να περνούν σε μόλις 60 λεπτά τις ώρες αιχμής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μποτιλιάρισμα είναι σχεδόν μόνιμο στον συγκεκριμένο οδικό άξονα της Αττικής.

Η συγκεκριμένη οδική αρτηρία είναι η πιο επιβαρυμένη του Λεκανοπεδίου, με τα χιλιάδες οχήματα να «βουλιάζουν» τον Κηφισό, δημιουργώντας παράλληλα ένα πεδίο μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σε αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Από τις 8:00 το πρωί έως τις 10:00 και από τις 15:00 το μεσημέρι έως και τις 18:00 το απόγευμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ανυπόφορη.

Όσοι οδηγοί μετακινούνται στον Κηφισό τις καθημερινές πρέπει να οπλίζονται με περίσσια υπομονή, καθώς μια διαδρομή από την Κηφισιά έως τον Άλιμο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 2 ώρες. Το τελευταίο διάστημα, κάτοικοι, διερχόμενοι και επισκέπτες της Αθήνας, έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το βάσανο.

Γιατί ο Κηφισός έχει μετατραπεί σε «κόλαση»;

Η αύξηση της κίνησης πλέον έχει επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας. Αυτό δείχνουν οι δείκτες κυκλοφοριακής συμφόρησης, το ποσοστό δηλαδή καθυστέρησης σε μία διαδρομή σε σχέση με το πόσο θα έπαιρνε χωρίς συμφόρηση.

Οι ειδικοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πως η Λεωφόρος Κηφισού αποτελεί την πιο επιβαρυμένη αρτηρία της Αττικής. Τι φταίει όμως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

kifisos

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, ένα από τα βασικότερα προβλήματα αυτού του οδικού άξονα είναι πως δεν έχει σταθερή διατομή, ούτε σταθερή κυκλοφοριακή ικανότητα – δηλαδή πόσα αυτοκίνητα περνούν σε κάθε διατομή του. Αλλού έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και αλλού τρεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή ροή οχημάτων.

Ένα άλλο αγκάθι, όπως επισημαίνει ο Συγκοινωνιολόγος, είναι το μεγάλο ποσοστό κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο, εξαιτίας της ανόδου των εμπορευματικών μεταφορών.

Επιπλέον κατά τον ίδιο, ο Κηφισός καλύπτει μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων που δεν εξυπηρετούνται εύκολα από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, ενώ συχνά είναι τα ατυχήματα ή οι βλάβες οχημάτων, με τον χρόνο απομάκρυνσής τους να είναι μεγάλος, όσο και το διάστημα μέχρι η κυκλοφορία να επανέλθει στην όποια κανονικότητα.

Διαβάστε επίσης: Από τι μένουν τα πιο πολλά αυτοκίνητα στον Κηφισό;

Με βάση πάντα «Τα Νέα», 16.000 οχήματα ανά ώρα κατά τις ώρες αιχμής (8-9 το πρωί) προκαλούν μια χαώδη κατάσταση στον Κηφισό. Τέσσερα με πέντε τροχαία συμβάντα καταγράφονται καθημερινά κατά μήκος της Λεωφόρου.

Τα χειρότερα σημεία του Κηφισού

Τα επικίνδυνα σημεία της Λεωφόρου Κηφισού είναι η υπόγεια διάβαση στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας που έχει κατασκευαστεί πάνω στην υποτιθέμενη ΛΕΑ. Επίσης γίνεται απευθείας πρόσβαση στη Λεωφόρο Κηφισού χωρίς την ύπαρξη λωρίδων επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, από ισόπεδες ιδιοκτησίες/επιχειρήσεις στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η έξοδος του αυτοκινητοδρόμου προς τη Λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς τον Πειραιά, βρίσκεται σε αριστερή λωρίδα. Επιπλέον, στην κεντρική νησίδα από την Ιερά Οδό μέχρι τη Λαχαναγορά του Ρέντη δεν υπάρχει στηθαίο ασφαλείας αλλά ένα μεταλλικό πλέγμα, το οποίο σε κάθε πρόσκρουση πετάγεται στο αντίθετο ρεύμα.

Τέλος, κάτι το οποίο μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι οδηγοί, είναι πως σε όλο το μήκος του Κηφισού δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει όταν περνούν ασθενοφόρα, Πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα έκτακτης ανάγκης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...