Το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο είναι Mercedes – Διπλά λεφτά από την ακριβότερη Ferrari

Ξεπέρασε ακόμη και την εκθαμβωτική Ferrari 250 GTO. Ποια είναι αυτή η ιστορική Mercedes, γιατί κοστίζει τόσα εκατομμύρια και ποιος είναι ο νέος κάτοχος;

  • -
  • -

Η Ferrari 250 GTO χαρακτηρίζεται ως το «διαμάντι» της παγκόσμιας αυτοκίνησης. Μέχρι πρότινος ήταν το ακριβότερο αυτοκίνητο παγκοσμίως, έχοντας «πιάσει» σε ιδιωτική δημοπρασία τα 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πλέον όμως, υπάρχει η «Μόνα Λίζα» των τεσσάρων τροχών. Ένα έργο τέχνης που κάθε μεγάλος συλλέκτης θα ήθελε να έχει στο πολυτελές γκαράζ του. Ωστόσο, μόνο ένας θα έχει αυτή την τύχη. Το όνομά του φυσικά και παρέμεινε άγνωστο, ωστόσο, γνωρίζουμε πως στη δημοπρασία τον εκπροσώπησε ο Simon Kidston. Ο Βρετανός έμπορος κλασικών οχημάτων, συλλέκτης και παρουσιαστής, τους τελευταίους 18 μήνες ασκούσε πιέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Mercedes-Benz προκειμένου να του πουλήσουν το αυτοκίνητο που... «δεν θα πουληθεί ποτέ» εκ μέρους πελάτη του.

slr

Τελικά, κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνοντας δική του την ανεπανάληπτη Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Για να την αποκτήσει έδωσε – έχοντας λευκή επιταγή από τον πελάτη που εκπροσωπούσε – το αστρονομικό ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ τιμής στην ιστορία του αυτοκινήτου.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σε πολύ κλειστό κύκλο στο μουσείο της Mercedes-Benz στη Στουτγκάρδη, στη Γερμανία, από τον φημισμένο οίκο Sotheby’s. Η τιμή των 135 εκατ. ευρώ, είναι σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ποσό-ρεκόρ, που δόθηκε το 2018 για μια Ferrari 250 GTO του 1962, η οποία είχε πωληθεί για περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Αυτή η Mercedes συγκρίνεται με πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο οίκος δημοπρασιών, σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζει πως το αυτοκίνητο καταλαμβάνει θέση «στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων αντικειμένων που έχουν πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία». Το υψηλότερο τίμημα που καταβλήθηκε ποτέ για έργο τέχνης σε δημοπρασία έχει ο πίνακας «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έναντι 450,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη.

slr

Η Mercedes του 1955, που χαρακτηρίζεται από την RM Sotheby’s «το ομορφότερο αυτοκίνητο του κόσμου», κατατάσσεται στην 6η ή στην 7η θέση.

Ως μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Simon Kidston και της Mercedes-Benz, είναι το αυτοκίνητο να εκτίθεται σε διάφορες ειδικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Όσο για τα 135.000.000 ευρώ, δεν θα μπουν στα ταμεία της γερμανικής μάρκας, αλλά θα αξιοποιηθούν από την εταιρεία για την προώθηση του ιδρύματος Mercedes-Benz Fund, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα υποτροφιών που θα υποστηρίζει φοιτητές σε σχολεία και πανεπιστήμια που ασχολούνται με περιβαλλοντικές μελέτες.

Γιατί η Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe είναι τόσο ακριβή;  

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει τεράστια ιστορία, αφού πρόκειται για μια έκδοση της αγωνιστικής 300 SLR με σκληρή οροφή, η οποία και προοριζόταν να εκπροσωπήσει τη Mercedes-Benz στους αγώνες το 1956. Όμως, το ατύχημα κατά τη διάρκεια των 24 Ωρών του Le Mans την 11η Ιουνίου του 1955 άλλαξε την ιστορία του μοντέλου και της γερμανικής εταιρείας. Εκείνη την ημέρα, ο οδηγός της ομάδας Pierre Bouillin έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και βγήκε από την πίστα καταλήγωντας στον κόσμο με αποτέλεσμα 83 θεατές να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 180 να τραυματιστούν. Μετά από εκείνο το τραγικό δυστύχημα, η Mercedes-Benz αποφάσισε να αποσυρθεί από τους αγώνες.

slr

Παρόλα αυτά, δύο Mercedes-Benz 300 SLR με σκληρή οροφή είχαν ήδη κατασκευαστεί. Και μία από τις δύο δόθηκε στον επικεφαλής του τμήματος δοκιμών της γερμανικής εταιρείας, Rudolf Uhlenhaut ως προσωπικό αυτοκίνητο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απέκτησε και το ψευδώνυμο «Uhlenhaut Coupe». Εκείνη την περίοδο, με τελική της τάξεως των 290 km/h ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον πλανήτη!

Το δεύτερο πρωτότυπο παραμένει στα χέρια της γερμανικής εταιρείας και εκτίθεται στο μουσείο Mercedes στη Στουτγάρδη. 

Εξωτική μηχανική, παντοδύναμη ιστορία

Για την ιστορική αγοροπωλησία μίλησε τόσο ο επικεφαλής της Mercedes-Benz, όσο και ο πάμπλουτος συλλέκτης.

Ο CEO, Ola Källenius, είπε: «Με το Mercedes-Benz Fund θέλαμε να ενθαρρύνουμε μια νέα γενιά να ακολουθήσει τα καινοτόμα βήματα του Rudolf Uhlenhaut και να αναπτύξει εκπληκτικές νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα αυτές που υποστηρίζουν τον κρίσιμο στόχο της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και τη διατήρηση των πόρων. Ταυτόχρονα, η επίτευξη της υψηλότερης τιμής που έχει πληρωθεί ποτέ για ένα όχημα είναι εκπληκτική: μια Mercedes-Benz είναι μακράν το πολυτιμότερο αυτοκίνητο στον κόσμο».

slr

Σχολιάζοντας το ρεκόρ συναλλαγής, η εταιρεία του Simon Home Kidston, υποστήριξε μέσω ανακοίνωσης: «Αν ρωτούσατε τους ειδικούς κλασικών αυτοκινήτων και κορυφαίους συλλέκτες τον τελευταίο μισό αιώνα να αναφέρουν το πιο επιθυμητό αυτοκίνητο στον κόσμο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έλεγαν το όνομα της Mercedes-Benz 300 SLR. Είναι ένας συνδυασμός εξωτικής μηχανικής, παντοδύναμης ιστορίας αγώνων, της δύναμης του τριάκτινου αστεριού στη μάσκα και του γεγονότος ότι ένα δεν είχε πουληθεί ποτέ. Πολλοί προσπάθησαν να την κάνουν δική τους, αλλά απέτυχαν. Ο κόσμος της αυτοκινητοβιομηχανίας πίστευε πως δεν θα πουληθεί ποτέ, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Η ευκαιρία να αγοράσεις τη Μόνα Λίζα των αυτοκινήτων συμβαίνει μια φορά στη ζωή».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...