Η Renault πουλά τα πάντα και φεύγει από τη Ρωσία!

Οτιδήποτε τους συνέδεε με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν το αποχωρίστηκαν. Οι Γάλλοι τα πούλησαν όλα, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με τους 45.000 εργαζομένους.

  • -
  • -

Ήταν μια δύσκολη απόφαση καθώς η Renault αντιπροσώπευε το 2021 το 21% των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία, κατέχοντας σε συνδυασμό με τη θυγατρική AvtoVAZ, περίπου το 30% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων, απασχολώντας 45.000 εργαζομένους. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του γαλλικού ομίλου δεν είχε άλλη επιλογή, μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το Group, η Renault πούλησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στη Ρωσία, όπως την AvtoVAZ και τη Renault Russia. Συγκεκριμένα, το 67,69% των μετοχών που κατείχε στην AvtoVAZ πουλήθηκε στο ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο NAMI με δικαίωμα όμως εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου σε περίοδο 6 ετών.

Όσο για τη Renault Ρωσίας, το 100% των μετοχών της γαλλικής μάρκας μεταβιβάστηκε στην πόλη της Μόσχας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Renault, Luca de Meo, «σήμερα, λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία».

Θα επιστρέψει η Renault στη Ρωσία αν φύγει ο Πούτιν;

Όπως αποδεικνύεται από την κίνηση αυτή, η Renault δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν. Ο όρος όμως για το δικαίωμα εξαγοράς σε χρονική περίοδο 6 ετών, δείχνει πως η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» επιστροφής, εφόσον αλλάξουν πολιτικά τα πράγματα στη Μόσχα.

renault

Διαβάστε επίσηςΠώς ο Ζελένσκι ανάγκασε τη Renault να κλείσει το εργοστάσιο στη Ρωσία

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Luca de Meo με τη δήλωση περί: «Η κίνηση πλήρους αποχώρησης της Renault από τη Ρωσία έγινε με γνώμονα τη διατήρηση των επιδόσεων του ομίλου στη χώρα καθώς και την ικανότητά του να επιστρέψει στη χώρα στο μέλλον σε διαφορετικό πλαίσιο».

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε το γαλλικό κράτος, καθώς σε αυτό ανήκει το 15% της Renault. Όσο για τους 45.000 εργαζομένους, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί.

Ο όμιλος επιβεβαίωσε επίσης, πως το κόστος αναστολής των εργασιών στη Ρωσία εκτιμάται στα 2,2 δισ. ευρώ. Επομένως, το πλάνο αλλάζει. Γι΄αυτό και το φθινόπωρο του 2022, το Renault Group θα παρουσιάσει τη νέα οικονομική στρατηγική.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...