Οι 10 πιο περίεργοι νόμοι του ΚΟΚ στον κόσμο

Εάν νομίζεις πως όλοι οι νόμοι έχουν να κάνουν με όρια ταχύτητας και με το ποιος προηγείται σε μία διασταύρωση, δεν έχεις δει τίποτα ακόμα.

  • -
  • -

Εσύ το ήξερες ότι υπάρχει μέρος στο οποίο σου απαγορεύουν να μεταφέρεις πατάτες πάνω από μία ορισμένη ποσότητα; Ή ότι το ΚΤΕΟ δεν είναι παντού υποχρεωτικό; Αυτά είναι μόλις μερικά παραδείγματα από περίεργους κανόνες του ΚΟΚ που βρήκαμε σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Μπορεί μερικά στοιχεία όπως τα όρια ταχύτητας και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να παραμένουν σχεδόν πανομοιότυπα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όλων των χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει για όλο το σύνολο των κανονισμών. Υπάρχουν περιορισμοί και ιδιαιτερότητες που πραγματικά μας έκαναν να απορούμε αν όντως πρόκειται για αληθή στοιχεία. Κι όμως τα δέκα πράγματα που θα διαβάσετε παρακάτω βρίσκονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε ή υπήρξαν παλαιότερα στο επίσημο ΚΟΚ του αντίστοιχου κράτους.

Αυστραλία: Όριο στις πατάτες που κουβαλάς

top10-strange-laws-potato-limit

Το “Marketing Act of Potatoes” όπως ονομάστηκε, ψηφίστηκε το 1946. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο που απαγόρευε σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου της Αυστραλίας να μεταφέρουν πάνω από 50 κιλά πατάτες εάν δεν ήταν μέλη του Potato Marketing Corporation. Μάλιστα οι αρχές είχαν το δικαίωμα να υπολογίσουν την ποσότητα που μετέφερε κάποιος με το μάτι. Δεν υποχρεούνταν να φέρουν μαζί τους ζυγαριά. Όσοι παραβαίναν τον συγκεκριμένο νόμο την δεκαετία του ’40 ρίσκαραν να ζημιωθούν με τεράστια πρόστιμα. Η πρώτη παράβαση φτάνει τις 2.000 δολάρια, ενώ εάν σε πιάσουν για δεύτερη φορά το πρόστιμο αγγίζει τις 5.000 δολάρια!

Γαλλία: Πρέπει να έχεις το δικό σου αλκοολόμετρο

top10-strange-laws-alkooltest

Από το 2013, όλοι οι χρήστες του οδικού δικτύου στην Γαλλία υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το δικό τους αλκοολόμετρο. Ενώ αρχικά όσοι δεν το αγόραζαν ρίσκαραν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 10 ευρώ, το κομμάτι αυτό δεν «κλείδωσε» ποτέ, οπότε στην περίπτωση που βρεθείτε στην ευρωπαϊκή χώρα και δεν έχετε, μην αγχωθείτε. Δεν θα πληρώσετε κάτι. Τα όργανα της τάξης που μπορεί να σας σταματήσουν για τροχονομικό έλεγχο επιβάλλεται να σας αναφέρουν πως αυτό ορίζει ο νόμος, αλλά θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο για τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα με δικό τους εξοπλισμό.

Γαλλία: Κίτρινα φώτα

top10-strange-laws-yellow-lights

Για δεκαετίες, όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στην Γαλλία ήταν υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν κίτρινα φώτα πορείας. Οι ρίζες του συγκεκριμένου νόμου φτάνουν έως και το 1936 όπου δημιουργήθηκε έτσι ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να ξεχωρίσουν τα γαλλικά αυτοκίνητα από τα οχήματα του εχθρού κατά την διάρκεια του πολέμου. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται πως η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα είχε να κάνει με γεωπολιτικά θέματα. Σύμφωνα με αυτούς τα κίτρινα φώτα υπήρχαν ώστε να αποφευχθεί η τύφλωση όσων κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα. Όπως και να ‘χει, ο νόμος καταργήθηκε το 1993.

Γερμανία: Απαγορεύεται να ξεμείνεις από καύσιμο

top10-strange-laws-fuel-restriction

Στην χώρα που μας χάρισε τις Autobahn, τους αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας, είναι μάλλον φυσιολογικό να ορίζεται από τον νόμο ως παρατυπία το να μείνεις από βενζίνη. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει στους συγκεκριμένους δρόμους για λόγους ασφαλείας φυσικά και τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και τα 70 ευρώ. Δεν είναι και ότι καλύτερο να σταματήσεις στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου όπου είναι νόμιμο να κινηθείς με ταχύτητες της τάξης των 300+ km/h! Δεν συμφωνείτε;

Ελβετία: Απαγορεύεται να πλύνεις το αυτοκίνητο σου στο σπίτι

top10-strange-laws-no-washing

Η συγκεκριμένη χώρα δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Βλέπετε στην Ελβετία απαγορεύεται από τον νόμο να πλύνεις το αυτοκίνητο σου στο σπίτι σου ή μπροστά από αυτό. Λόγος για αυτό τον περιορισμό είναι η απαγόρευση που έχει θέσει η κυβέρνηση στους πολίτες, να ρίχνουν το οτιδήποτε στο σύστημα των υπονόμων που μπορεί να μολύνει το νερό, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των οχημάτων. Εάν θέλετε λοιπόν να πλύνετε το αυτοκίνητο σας στην Ελβετία θα πρέπει να πάτε στο κοντινότερο πλυντήριο και να πληρώσετε ώστε να χρησιμοποιήσετε των εξοπλισμό τους.

ΗΠΑ: Το ΚΤΕΟ δεν είναι υποχρεωτικό

top10-strange-laws-no-tests

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι έλεγχοι των ΚΤΕΟ. Αναγνωρίζοντας όμως ότι εκτός από το να μας ταλαιπωρούν κάνουν και τους δρόμους ασφαλέστερους, δεν παραπονιόμαστε. Στην περίπτωση τώρα που το ΚΤΕΟ σας ενοχλεί τόσο πολύ, μπορείτε κάλλιστα να μετακομίσετε σε μία από τις τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, εκεί όπου τα οχήματα δεν υποχρεούνται να περάσουν από κανένα έλεγχο. Αναφερόμαστε στο Μίσιγκαν, τη Μοντάνα και την Βόρεια Ντακότα.

ΗΠΑ: Δεν χωράνε άλλοι στην καμπίνα; Έχουμε και καρότσα!

top10-strange-laws-pick-up-passengers

Το γεγονός ότι στην Χαβάη επιτρέπεται να επιβαίνουν άνθρωποι και στην καρότσα πως σας φαίνεται; Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, οι Χαβανέζοι οδηγοί pick-up έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν κόσμο ακόμη και στην καρότσα του αυτοκινήτου τους εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 ετών, ενώ για να δικαιολογηθεί του να βρίσκονται στην καρότσα πρέπει όλες οι θέσεις εντός της καμπίνας να είναι πιασμένες.

Ιαπωνία: Απαγορεύεται να μπεις ως επιβάτης σε αυτοκίνητο με οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ

top10-strange-laws-drunk-passengers

Οι Ιάπωνες φαίνεται πως παίρνουν τον συνδυασμό οδήγησης και αλκοόλ πολύ σοβαρά και αυτό αποδεικνύεται και από τον ΚΟΚ τους. Σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ο οδηγός δεν είναι ο μόνος που κινδυνεύει με κυρώσεις αλλά και οι επιβάτες. Σύμφωνα με τον νόμο κινδυνεύουν με έως και 3 έτη φυλάκισης και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 3.600 ευρώ!

Ιαπωνία: Δεύτερος διακόπτης για τα πίσω φώτα

top10-strange-laws-rear-lights

Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν παράνομο για όσα αυτοκίνητα καταχωρούνταν στη Ιαπωνία να έχουν ένα μόνο διακόπτη για την ενεργοποίηση των φώτων. Ο κλασικός διακόπτης που βρίσκουμε στην κολώνα του τιμονιού ή ακριβώς δίπλα θα άναβε τα εμπρός φώτα, αλλά ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρχει και ένας δεύτερος διακόπτης, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου όπου θα ήταν υπεύθυνος για τα πίσω φώτα. Στόχος της ιδέας ήταν οι οδηγοί να μπορούν να γνωρίζουν κατευθείαν εάν κάποιο φωτιστικό σώμα στο πίσω μέρος του οχήματος δεν δούλευε αφού αναγκαζόντουσαν να βγουν από την καμπίνα για να τα ανάψουν.

Νότια Αφρική: Έμεινες με το αυτοκίνητο; Κάτσε μέσα!

top10-strange-laws-dont-step-out

Αν και δεν πρόκειται για νόμο αλλά για πρόταση, σίγουρα δεν είναι και ότι πιο σύνηθες. Οι αρχές σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Νότιας Αφρικής συστήνουν στους οδηγούς σε περίπτωση που μείνουν με το αυτοκίνητο τους, να μην βγουν από αυτό ακόμη κι αν θέλουν να επιθεωρήσουν τη ζημιά. Είναι ασφαλέστερο να παραμείνουν εντός του οχήματος και να καλέσουν βοήθεια, παρά να βγουν από αυτό και να ρισκάρουν να τους ληστέψουν ή να τους χτυπήσουν.

Εσείς έχετε ακούσει κάποιο αντίστοιχο νόμο που σας έκανε εντύπωση;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...