Το νέο ηλεκτρικό FIAT θα φτιάχνεται στα Βαλκάνια, όχι όμως στην Ελλάδα

Ο όμιλος Stellantis κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση σε χώρα των Βαλκανίων, δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

  • -
  • -

Πολλές είναι οι χώρες που επιθυμούσαν να αποσπάσουν το «ναι» του ομίλου Stellantis και να δημιουργηθεί επί τους εδάφους τους το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τελικά, αυτή που κέρδισε είναι η Σερβία, με τον επικεφαλής του group, Carlos Tavares και τον πρόεδρο της χώρας, Aleksandar Vucic, να υπογράφουν προ ολίγων ημερών τη σχετική συμφωνία.

Η επένδυση της Stellantis αγγίζει τα 190 εκατ. ευρώ, με το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο που θα παραχθεί να ανήκει στη FIAT. Το εργοστάσιο που θα υποστηρίξει τη σχετική επένδυση βρίσκεται στο Kragujevac, εκεί όπου κάποτε, η Zastava κατασκεύαζε το εμβληματικό Yugo.

stellantis

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αυτήν τη στιγμή κατασκευάζεται το 500L. Έπειτα από την ανακαίνιση, θα μπορεί να δεχθεί μόνο ηλεκτρικά μοντέλα. Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2024, χρονιά στην οποία θα δούμε το ολοκαίνουριο compact EV της FIAT.

Αργότερα, αναμένεται να φιλοξενηθούν και άλλα μοντέλα του ομίλου, με το εργοστάσιο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο στρατηγικό πλάνο ««Dare Forward 2030» της Stellantis, όπου μέχρι το τέλος δεκαετίας, όλες οι μάρκες θα διαθέτουν στην γκάμα μόνο ηλεκτροκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης: Η FIAT ετοιμάζει ένα νέο supermini και τρία crossover

Προφανώς, με την επένδυση στο Kragujevac, κερδισμένη θα βγει και η Σερβία, αφού θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τι κάνει η Ελλάδα;

Όπως συμπεραίνει κανείς, όλες οι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ και αυτές στα Βαλκάνια, επιθυμούν να προσελκύσουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τη συγκεκριμένη επένδυση είχαν κατατεθεί προσφορές προς τη Stellantis από όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη, εκτός από την Ελλάδα...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...