Ποιες μεγάλες μάρκες θα έχουν από το 2024 ζάντες από 100% πράσινη ενέργεια;

Στόχος είναι η βιωσιμότητα, αλλά το θέμα είναι πως θα φαίνονται αυτές οι ζάντες.

  • -
  • -

Το BMW Group επιταχύνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της βιωσιμότητας και θα χρησιμοποιεί χυτούς αλουμινένιους τροχούς, οι οποίοι θα παράγονται με 100% πράσινη ενέργεια, για τα οχήματα μάρκας BMW και MINI από το 2024 και μετά.

Έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία αυτοκινήτου, ο βαυαρικός όμιλος σύναψε συμφωνίες με όλους τους προμηθευτές ζαντών με τους οποίους συνεργάζεται, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και η διαδικασία χύτευσης των ζαντών.

wheels

Μέχρι τώρα, οι ζάντες αντιπροσωπεύουν το 5% περίπου των εκπομπών CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη παραγωγή που βασίζεται σε πράσινη ενέργεια θα μειώσει αυτές τις εκπομπές πάνω από το μισό. Το BMW Group προμηθεύεται περίπου 10 εκατομμύρια ζάντες ελαφρού κράματος το χρόνο, με το 95% από αυτές να κατασκευάζονται από χυτό αλουμίνιο.

Μόνο από τις ζάντες θα εξοικονομήσει 500.000 τόνους ετησίως σε CO2

Μέσω ανεξάρτητων ελέγχων, το BMW Group μπορεί να εξασφαλίσει συνειδητή και βιώσιμη χρήση αλουμινίου από τους συμβαλλόμενους παραγωγούς, εξοικονομώντας μέχρι 500.000 τόνους CO2 το χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Το νέο Countryman PHEV θα είναι το ισχυρότερο ΜΙΝΙ της ιστορίας

wheels

Το αλουμίνιο έχει καλές ιδιότητες στην ανακύκλωση, κάτι που καθιστά ευκολότερο το λιώσιμο παλαιών ζαντών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό, εξαλείφει την ανάγκη μιας ενεργοβόρας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης για τη παραγωγή της πρωτογενούς πρώτης ύλης. Την ίδια στιγμή, η δευτερογενής πρώτη ύλη πρέπει επίσης να πληροί τις ανώτερες απαιτήσεις του BMW Group για ποιότητα, ντιζάιν, ασφάλεια και μηχανικές ιδιότητες.

Τα σχέδια και η εικόνα των ζαντών δεν θα αλλάξουν. Αντίθετα, οι ζάντες που θα φορούν τα μοντέλα των BMW και MINI θα έχουν ακόμη πιο όμορφη εικόνα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. 

Στο νέο Countryman θα δούμε τις βιώσιμες ζάντες

Η MINI θα καταστεί πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα το 2023, όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί χυτές ζάντες ελαφρού κράματος κατασκευασμένες από 70% δευτερογενές αλουμίνιο, στη νέα γενιά του Countryman. Ο συνδυασμός 100% πράσινης ενέργειας για την παραγωγή και 70% περιεκτικότητας δευτερογενών πρώτων υλών, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 80%, συγκριτικά με τις συμβατικές διαδικασίες παραγωγής.

wheels

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι, το BMW Group προμηθεύεται αλουμίνιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχεται κατά σειρά από ηλιακή. Το αλουμίνιο που παράγεται στο Ντουμπάι, διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών μετάλλων του εργοστασίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Λάντσχουτ, όπου χρησιμοποιείται για την κατασκευή εξαρτημάτων αμαξώματος και συστημάτων μετάδοσης κίνησης. Με 43.000 τόνους αλουμινίου παραγόμενου με ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να καλυφθούν περίπου οι μισές ετήσιες απαιτήσεις του χυτηρίου του Λάντσχουτ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...