Μικρομεσαία οικογενειακά: Hyundai i30 ή Toyota Corolla; Ποιο προτιμάτε;

Δύο εξαιρετικές επιλογές για μια οικογένεια, που συνδυάζουν ασφάλεια, χώρους και πολύ καλό εξοπλισμό. Ποιο είναι η δική σας επιλογή, όμως;

  • -
  • -

Το Hyundai i30 είναι για πολλούς το μοντέλο που άλλαξε για πάντα την εικόνα της μάρκας από την πρώτη του κιόλας γενιά. Σήμερα, είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένο και αποσπά άριστες βαθμολογίες σχεδόν σε κάθε τομέα. Το Toyota Corolla από την άλλη, είναι το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο στον κόσμο, με τις περισσότερες πωλήσεις. Το μικρομεσαίο ιαπωνικό οικογενειακό διεκδικεί πολύ καλά νούμερα και στη χώρα μας, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μη θέσουμε αντιμέτωπα.

Ποιο οικογενειακό συμφέρει σε τιμή;

Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγοραστή, υπάρχει και η αντίστοιχη έκδοση στα συγκεκριμένα μοντέλα. Οι τιμές εκκίνησης είναι παρόμοιες με 17.650 € για το Toyota και 17.990 € για το Hyundai, όμως οι βασικές εκδόσεις έχουν μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον οπότε θα ανέβουμε ένα σκαλοπάτι. Για να φτάσεις στην υβριδική Corolla Hybrid με τον τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.8 λίτρων και τον ηλεκτροκινητήρα, αγγίζεις τις 21.200 € στη βασική έκδοση Feel. Το σύστημα αποδίδει 122 ίππους και συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης e-CVT.

Από τη δική του πλευρά το Hyundai σε έκδοση 120 ίππων (τρικύλινδρος τούρμπο 1.0 T-GDI βενζίνης) κοστίζει 18.890 €, οπότε θα την προσπεράσουμε και θα συνεχίσουμε στις 20.890 € για τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5 T-GDI με 160 ίππους. Το κόστος είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ότι στο ιαπωνικό hatchback και η ισχύς σαφώς μεγαλύτερη. Εδώ όμως έρχονται οι διαφορετικές ανάγκες να κρίνουν το αποτέλεσμα. Όποιος θέλει περισσότερη οικονομία, θα στραφεί στο Toyota και όποιος αναζητά περισσότερη ισχύ, στο Hyundai.

Επίσης, η Corolla Hybrid εμφανίζει και το πλεονέκτημα του αυτόματου κιβωτίου. Το Hyundai προσφέρεται επίσης με αυτόματο σασμάν στα 21 χιλιάρικα (20.990 €), αλλά με τον τρικύλινδρο 1.000άρη βενζινοκινητήρα των 120 ίππων. Οπότε, αν ο αγοραστής θέλει αυτόματο, η πρόταση της Hyundai έρχεται σε ίδιο επίπεδο ισχύος με το Toyota, έχοντας όμως σαν πλεονέκτημα το πλουσιότερο επίπεδο εξοπλισμού αφού το i30 με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων 7DCT συνδυάζεται με την πληρέστατη έκδοση Premium.

Ο πολύ ανταγωνιστικός τιμοκατάλογος της Hyundai όμως, φέρνει πολύ κοντά τον 1.5 T-GDI των 160 ίππων με το ίδιο αυτόματο κιβώτιο (7DCT). Με 22.190 € παίρνεις την έκδοση Premium και τον ισχυρότερο κινητήρα στην γκάμα, οπότε μιλάμε για ένα σύνολο που πλεονεκτεί σε επιδόσεις από την πρόταση της Toyota, προσφέρει ίδιο επίπεδο άνεσης (αυτόματο κιβώτιο) αλλά υπολείπεται σε κατανάλωση καυσίμου. Άλλωστε για ένα παρόμοιο επίπεδο εξοπλισμού με το Premium του i30, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να κοιτάξει την Corolla Hybrid στην έκδοση Active που πωλείται έναντι 22.570 €.

Εδώ ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση του Toyota ο ιδιοκτήτης δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας και έχει ελεύθερη πρόσβαση στον πράσινο δακτύλιο της Αθήνας, εκτός από τη δεδομένα χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Οπότε, λέμε και πάλι ότι η τελική επιλογή γίνεται ανάλογα με τις επιθυμίες του υποψήφιου αγοραστή και αν είναι διατεθειμένος ή όχι να έχει αυτά τα αυξημένα έξοδα για χάρη των 160 ίππων. Στο κομμάτι των εγγυήσεων έχουμε πέντε χρόνια χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό από τη Hyundai και έξι χρόνια ή 180.000 χιλιόμετρα (όποιο έρθει πρώτο) από την Toyota, συν εγγύηση 11 ετών για την μπαταρία του υβριδικού συστήματος.

Ποιο οικογενειακό μοντέλο θα αγοράζατε;

Εδώ μπορείτε να δείτε την αναλυτική σύγκριση δύο εκδόσεων των Hyundai i30 και Toyota Corolla 1.8 Hybrid, και στη συνέχεια να μας πείτε: ποιο από τα δύο αυτοκίνητα θα προτιμούσατε να αγοράσετε. Το ισχυρότερο i30 με τις γρήγορες επιδόσεις ή το άνετο Corolla με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου που απαλλάσσεται και από τα τέλη κυκλοφορίας; Ψηφίστε την επιλογή σας στο poll που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...