Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γίνεται να φορτίζουν από στύλους φωτισμού;

Ορισμένοι οδηγοί ηλεκτρικών βάζουν το καλώδιο και τραβάνε ρεύμα από κολώνες φωτισμού. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

  • -
  • -

Οι κατασκευαστές και οι εταιρείες υπηρεσιών φόρτισης προσπαθούν να επιταχύνουν τον ρυθμό τοποθέτησης φορτιστών. Σταθμοί ενέργειας και wallbox αρχίζουν να εγκαθίστανται σιγά σιγά σε κάθε περιοχή ανά δεκάδες – τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, απαιτούνται κι άλλες λύσεις, τουλάχιστον στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Σε κάποιες περιοχές, όπως στη λεωφόρο Sutherland του Λονδίνου, οι οδηγοί «κουμπώνουν» τα οχήματά τους σε στύλους φωτισμού. Προφανώς και οι άνθρωποι δεν έχουν μηχανευτεί κάποια δόλια επέμβαση προκειμένου τραβήξουν ρεύμα.

lamppost

Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης σε συνεργασία με εταιρείες, όπως η Siemens για παράδειγμα, εκμεταλλεύτηκαν τους δεκάδες στύλους φωτισμού και εγκατέστησαν δεκάδες υποδοχές φόρτισης. Έτσι, οι κάτοχοι των ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να παρκάρουν άνετα στην πολυσύχναστη λεωφόρο, να συνδέσουν το βύσμα στην υποδοχή και να αναπληρώσουν ενέργεια στην μπαταρία, ενώ βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, κάνουν τα ψώνια τους ή τη βόλτα τους.  

Διαβάστε επίσης: Οι ταχυφορτιστές στην Αττική είναι περισσότεροι απ΄ότι νομίζουμε

lamppost

Το ίδιο ακριβώς πράττει η Ubitricity σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, μετατρέποντας τις κολώνες φωτισμού σε σταθμούς φόρτισης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία, θεωρείται ένα από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας μετατρέψει σε σταθμούς φόρτισης πάνω από 5.000 στύλους, υποστηρίζοντας γρήγορα και κυρίως οικονομικά την επέκταση των δημόσιων υποδομών.

Υπάρχει τέτοιος στύλος στην Ελλάδα;

Τους στύλους φωτισμού αρχίζουν να εκμεταλλεύονται σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι πως δεν χρειάζεται να γίνει κάποια περίπλοκη μελέτη, ούτε να τοποθετηθεί σταθμός. Έτσι, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ωφελεί και την πόλη, αλλά και τους πολίτες, αφού σε όσα σημεία η φόρτιση δεν είναι δωρεάν, η παροχή ρεύματος χρεώνεται στην ελάχιστη τιμή.  

lamppost

Πηγή φωτογραφίας: RodosEV

Στην Ελλάδα, ο μοναδικός στύλος φωτισμού που έχει εντοπιστεί προς το παρόν, είναι στη Χάλκη. Στο νησί του Αιγαίου, το οποίο μαζί με την Αστυπάλαια, έχουν το ρόλο του «Πρότυπου» για την αειφόρο ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων, ένας φανοστάτης ενσωματώνει πρίζα για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μπορείς να φορτίσεις όποτε θες;

Το σημείο φόρτισης στον φανοστάτη λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα σημεία. Πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και καλύπτει τις προϋποθέσεις τεχνικής σύνδεσης. Οι υποδοχές φόρτισης στις κολώνες εγκαθίστανται συνήθως από ανεξάρτητες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και μπορεί ο οποιοσδήποτε να φορτίσει το αυτοκίνητο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

lamppost

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση γίνεται άμεσα, οι δήμοι επωφελούνται από το χαμηλό κόστος της επένδυσης και την ταχεία έναρξη λειτουργίας τους. Επίσης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους σταθμούς φόρτισης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η κατανάλωσης ενέργειας είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, το σημείο φόρτισης είναι απόλυτα συμβατό με το δίκτυο, ενώ σε περίπτωση αναβάθμισης της περιοχής – λόγω κατασκευής ποδηλατόδρομου για παράδειγμα – η μετακίνηση του στύλου φωτισμού, μαζί και της υποδοχής φόρτισης, γίνεται άμεσα και εύκολα σε νέα θέση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...