Car Wallet: Και οι παραβάσεις του ΚΟΚ στο κινητό σου!

Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεις που έκρυψες το ροζ χαρτάκι, αφού οι ειδοποιήσεις για τις παραβάσεις σου θα έρχονται και ηλεκτρονικά.

  • -
  • -

Τι σχέση έχει η παράβαση του ερυθρού σηματοδότη με το κινητό μας; Πολύ μεγαλύτερη από όση μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πρότινος. Και αυτό γιατί πλέον όταν ένας οδηγός υποπίπτει σε κάποια παράβαση του ΚΟΚ, το πρόστιμο θα καταλογίζεται αυτόματα, αλλά και οι βαθμοί του point system θα καταχωρούνται αυτομάτως στο Car Wallet

Ο αναθεωρημένος ΚΟΚ ο οποίος είναι προ των πυλών, προβλέπει συνολικότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών καταλογισμού και είσπραξης των προστίμων καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η βεβαιότητα καταλογισμού ενός προστίμου δρα πολύ πιο αποτρεπτικά από ένα υψηλό πρόστιμο.

Κλήσεις, δίπλωμα, άδεια, ασφάλεια και ΚΤΕΟ θα βρίσκονται στο smartphone

Στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προβλέπεται αυστηροποίηση προστίμων για παραβάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ζήτημα της πληρωμής των προστίμων, καθώς μέχρι σήμερα αποτελεί τη μεγάλη πληγή στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Υπό τις παρούσες συνθήκες ένα πρόστιμο το οποίο δεν καταβάλλεται «περνάει» αυτομάτως στις φορολογικές υποχρεώσεις του παραβάτη, ωστόσο η διαδικασία καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να παρεμβάλλεται ένα διάστημα που ξεπερνά και τα πέντε χρόνια μεταξύ παράβασης και καταχώρησης του προστίμου στο φορολογικό μητρώο του παραβάτη. 

car wallet

Η πολυπόθητη ένταξη του Car Wallet στην καθημερινότητα οδηγών και ιδιοκτητών αυτοκινήτων αναμένεται να αλλάξει άρδην τα παραπάνω δεδομένα. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών εξηγούν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα των παραβάσεων του κάθε οδηγού, ο οποίος μέσω αυτής θα έχει πρόσβαση στο point system ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν και πόσους πόντους έχει συγκεντρώσει. Το επόμενο βήμα προβλέπει τη διασύνδεση της εν λόγω πλατφόρμας με το Car Wallet το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδηγού και του οχήματός του.

Δες εδώ πώς μπορείς να χάσεις το δίπλωμα οδήγησης για 3 χρόνια 

Έτσι κανείς θα μπορεί μέσω του Car Wallet να έχει πρόσβαση σε πρώτη φάση στο δίπλωμα οδήγησής του σε ψηφιακή μορφή, θυμίζοντας τη σχετική εφαρμογή, που δημιουργήθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Η ψηφιακή μορφή του διπλώματος στο Car Wallet θα έχει νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Tο Car Wallet θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τον έλεγχο ΚΤΕΟ, τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει ο κάθε οδηγός στο point system, καθώς και το ιστορικό συντήρησης του αυτοκινήτου. Το τελευταίο αποτελεί και το πιο δύσκολο στοίχημα, καθώς προϋποθέτει την ψηφιακή καταχώρηση από πλευράς συνεργείων – αντιπροσωπειών όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται σε ένα όχημα. 

Τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων  

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών θέλει την ψηφιοποίηση της συνολικής διαδικασίας καταλογισμού και πληρωμής των προστίμων για τις παραβάσεις του ΚΟΚ. Στόχος είναι η αποτροπή του φαινομένου του σβησίματος των κλήσεων γεγονός το οποίο μπορεί να διασφαλιστεί με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η οποία δεν θα επιτρέπει την ανθρώπινη παρέμβαση. Παράλληλα η ψηφιακή αποστολή των προστίμων για κάθε παράβαση και η υποχρέωση πληρωμής τους επίσης με τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εργαλείων θα διασφαλίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των καταλογισθέντων προστίμων. 

kok

Η διαδικασία «περνάει» μέσα από τον νέο ΚΟΚ ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη φάση επεξεργασίας του αυτή τη στιγμή. Στόχος είναι έως τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα, τα οποία δεν αποκλείεται να μειωθούν για ορισμένες παραβάσεις και να αυξηθούν για τις λεγόμενες «επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή». Σε δεύτερο χρόνο, ο οποίος προσδιορίζεται έως τα τέλη του καλοκαιριού, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές στον ΚΟΚ, οι οποίες θα προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων (επικίνδυνες, αντικοινωνικές, λιγότερο επικίνδυνες κ.ο.κ.). Παράλληλα μέσω του ΚΟΚ αναμένεται να νομοθετηθεί η διασύνδεση των παραβάσεων με το point system το οποίο θα βρίσκεται εντός του Car Wallet. 

Πόσο θα πέσει το όριο ταχύτητας στις πόλεις;

Ο νέος ΚΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει αλλαγή των ορίων ταχύτητας, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή πρακτική που θέλει μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 30 χλμ/ώρα από 50 χλμ/ώρα που είναι σήμερα. Η αναπροσαρμογή αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς διαπιστώνεται ότι μεγάλη μερίδα των τροχαίων ατυχημάτων σημειώνεται εντός αστικού ιστού και όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα κίνησης των εμπλεκομένων οχημάτων, τόσο περιορίζονται οι συνέπειες της σύγκρουσης. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 10 χλμ/ώρα το ανώτατο όριο ταχύτητας κίνησης σε αυτοκινητοδρόμους το οποίο σήμερα ορίζεται στα 120 χλμ./ώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...