Η παράβαση που κάνουμε σχεδόν όλοι και έχει πρόστιμο 700 €

Δυστυχώς, αυτή η παράβαση είναι από τις συνηθέστερες στους ελληνικούς δρόμους, παρότι θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

  • -
  • -

Στους δρόμους υπάρχουν πινακίδες και διαγραμμίσεις που φροντίζουν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση των οδηγών και την οδική ασφάλεια. Καθημερινά ωστόσο, παρατηρούνται χιλιάδες συμβάντα παραβατικότητας και σοβαρά ατυχήματα.

Μια από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, η οποία στο νέο σχέδιο νόμου για το κυρωτικό πλαίσιο του ΚΟΚ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα το επόμενο διάστημα, θα μετατραπεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη με τις ανάλογες ποινές, είναι το αντικανονικό προσπέρασμα σε διπλή διαχωριστική γραμμή. Δείτε περισότερα για τον νέο ΚΟΚ εδώ.

grammi

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η συνεχής µονή ή διπλή γραµµή στο κέντρο του δρόμου, διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύεται να την πατήσεις με το αυτοκίνητο (απαγορεύει δηλαδή το προσπέρασμα).

Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Η παραβίαση της διπλής διαχωριστικής γραμμής ή της συνεχής μονής απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Αυτή η γραμμή τοποθετείται σε σημεία όπου έχουν κριθεί επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, καθώς και σε δρόμους εντός αστικού ιστού με δύο λωρίδες κατεύθυνσης ανά κυκλοφορία και σε σημεία της επαρχιακού οδικού δικτύου.

grammi

Όποιος λοιπόν πατήσει τη διπλή διαχωριστική ή επιχειρήσει να προσπεράσει – κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά – τιμωρείται από το νόμο με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

Πότε επιτρέπεται το προσπέρασμα

Ο οδηγός επιτρέπεται να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα μόνον εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι ισχύει με την προσπέραση

Το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Κατ' εξαίρεση, το προσπέρασμα επιτρέπεται από τα δεξιά αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημα ή τα ζώα του προς την πλευρά αυτήν.