Πριν & μετά: Πόσο εύκολα ένα σαπάκι πωλείται σαν «ατρακάριστο»

Το μεταχειρισμένο που βρήκες σου φαίνεται σχεδόν τέλειο; Κι όμως, μπορεί κάποτε να... έλειπε το μισό.

  • -
  • -

Η μάστιγα των τρακαρισμένων μεταχειρισμένων ή αυτών που τους γύρισαν τα χιλιόμετρα δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο και στο Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν τα μέτρα τους για να προστατευθεί όσο γίνεται ο καταναλωτής. Πιο συγκεκριμένα, η σελίδα με το όνομα Dodgy Cars ανεβάζει φωτογραφίες από κατεστραμμένα οχήματα που ξαναέγιναν… αυτοκίνητα, με τον αριθμό κυκλοφορίας τους και πολλές φορές, τον αριθμό πλαισίου.

Πώς ελέγχουν αν το μεταχειρισμένο είναι τρακαρισμένο;

Ο υποψήφιος αγοραστής με μια αναζήτηση μπορεί να βρει το όχημα που «γλυκοκοιτάζει» και να δει ότι κάποτε, είχε γίνει… ακορντεόν. Οι μάγοι της φανοποιίας το έφεραν πίσω στη ζωή και το πουλάνε για άβαφο, ωστόσο όπως όλοι ξέρουμε, σε δομικό επίπεδο, ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο ποτέ δεν επιστρέφει στα εργοστασιακά στάνταρ, με ο,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα δεύτερο ατύχημα.

Η ίδια σελίδα στο Facebook φροντίζει να ενημερώνει και για γυρισμένα χιλιόμετρα. Στην Αγγλία υπάρχει η πλατφόρμα vcheck, στην οποία μπορείς να τσεκάρεις το ιστορικό των ταξινομημένων αυτοκινήτων στη χώρα. Μέσα στις πολλές πληροφορίες που αναφέρονται, βρίσκονται και στοιχεία για τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί, τα χιλιόμετρα (μίλια) που είχαν σε συγκεκριμένες περιόδους και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις ζημιές, βοηθώντας σημαντικά τους υποψήφιους αγοραστές.

Τι γίνεται με τα μεταχειρισμένα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα από την άλλη, ο έλεγχος ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να γίνει αποκλειστικά με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ο υποψήφιος αγοραστής δύσκολα αποκτά πλήρη εικόνα για το όχημα που πληρώνει και δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύπτει εκ των υστέρων τρακαρίσματα, γυρισμένα χιλιόμετρα ή άλλες… κομπίνες του προηγούμενου ιδιοκτήτη ή του εμπόρου. Μια αντίστοιχη πλατφόρμα θα βοηθούσε πολύ και στη χώρα μας.

Δείτε ακόμη: Πήρες μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; 3 πράγματα που θα πληρώσεις μετά

Κάθε όχημα θα συνοδευόταν από το ιστορικό του και δεν θα μπορούσε κάθε… σάπιο αυτοκίνητο να πωλείται για χρυσάφι. Δυστυχώς η μόνη «ευκολία» που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας σαν αγοραστές είναι ο έλεγχος του ΚΤΕΟ για τα χιλιόμετρα. Στο δελτίο του τεχνικού ελέγχου καταγράφεται η ένδειξη του χιλιομετρητή κάθε φορά που το όχημα περνά από τις εγκαταστάσεις των πιστοποιημένων κέντρων, όμως ακόμη κι έτσι ο αγοραστής δεν είναι καλυμμένος. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να πειράζει τα χιλιόμετρα και να τα γυρίζει πριν πάει στο ΚΤΕΟ, από λίγο κάθε φορά, κρύβοντας την αλήθεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...