Τιμές καυσίμων: Οι οδηγοί φορτηγών προειδοποιούν για απεργία το Πάσχα

Η ΟΦΑΕ καλεί την κυβέρνηση να την στηρίξει, ειδάλλως οι Έλληνες μεταφορείς θα τραβήξουν χειρόφρενο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

  • -
  • -

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την ανιούσα, η Πανελλαδική Συνέλευση των Αυτοκινητιστών καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου. Σε αντίθετη περίπτωση οι ιδιοκτήτες των φορτηγών θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο απεργιακές ακινητοποιήσεις, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα την περίοδο των εορτών.

Ζητούν πλαφόν στο diesel στο 1,10 ευρώ το λίτρο

Στη συνέλευση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 αυτοκινητιστές, βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το μείζον ζήτημα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έφερε τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων Ομοσπονδία Δυτ.Ελλάδας & Πελοποννήσου και της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανική κρίση έχει προκαλέσει τόσο ανθρωπιστική τραγωδία, όσο και οικονομική αναταραχή σε όλη την Ε.Ε. Ωστόσο, ο κλάδος τους έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του πετρελαίου και άλλα συναφή κόστη. Όπως υποστηρίζουν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση απειλούνται με οικονομική κατάρρευση.

ofae

Στη σχετική επιστολή που απέστειλαν στην κυβέρνηση, προτείνουν την εφαρμογή πλαφόν στην τιμής διάθεσης του πετρελαίου κίνησης στους επαγγελματίες μεταφορείς, στην τιμή των 1,10 ευρώ/λίτρο πλέον ΦΠΑ, έτσι ώστε να επανέλθει το κόστος της μεταφοράς σε βιώσιμα επίπεδα και να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στην συνέχιση της δραστηριότητάς τους συμβάλλοντας στην διατήρηση του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιδότηση στα καύσιμα

Τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 45% του λειτουργικού κόστους ενός φορτηγού οχήματος, ενώ το ποσοστό σήμερα αγγίζει το 70% λόγω της αύξησης της τιμής τους. Αυτήν τη στιγμή, η πλειοψηφία των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων λειτουργεί με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά έχουν πλέον μηδενιστεί. Εδώ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών οδικών μεταφορών είναι μικρές καθώς στην Ελλάδα πρόκειται κατά κύριο λόγο για μεμονωμένους αυτοκινητιστές, με τον μέσο όρο ιδιοκτησίας φορτηγών οχημάτων να φτάνει τα 1,2 οχήματα ανά ιδιοκτήτη.

Τι έκαναν Γαλλία και Ισπανία;

Η ΟΦΑΕ αναφέρθηκε σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνοντας ως παραδείγματα την Γαλλία και την Ισπανία, όπου εγκρίθηκαν άμεσες επιδοτήσεις στις εταιρείες του κλάδου συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...