Αλλάζει ο ΚΟΚ - Τέλος το σβήσιμο των κλήσεων

Στο κάδρο μπαίνει η οδική ασφάλεια, με την κυβέρνηση να αναπτύσσει ένα νέο εθνικό σχέδιο, αναβαθμίζοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον νόμο.

  • -
  • -

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, παρουσίασε ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά τη συνεδρίαση την Κυβερνητικής Επιτροπής. Βασικό θέμα ήταν το Νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030 και μεταξύ αυτών που αποφασίστηκαν ήταν η αλλαγή της διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων.

Η είσπραξη των προστίμων θα γίνεται ηλεκτρονικά

Προκειμένου να μπει ένα τέλος στο ζήτημα της διαγραφής των κλήσεων, τα πάντα θα γίνονται online. Η διαδικασία δεν διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση, αλλά προφανώς η επιβολή και είσπραξη θα πραγματοποιείται με τη χρήση ψηφιακών μέσων και όλα θα περνούν σε μια πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα «σβησίματος» της παράβασης.  

Επίσης, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Νέος Νόμος Οδικής Ασφάλειας και οι Βελτιώσεις του ΚΟΚ
  • Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας
  • Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας
  • Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας


Ειδικότερα, όσον αφορά στην εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, η διαδικασία άρχισε τον Οκτώβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022 με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

safety

Η οδική ασφάλεια είναι το μεγάλο στοίχημα

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αναπτύσσει τον στρατηγικό σχεδιασμό Οδικής Ασφάλειας 2021 – 2030, με προοπτική τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των βαριά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50% έως το 2030. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, αλλά και να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την κυκλοφορία των πεζών, των οχημάτων, αλλά και των ποδηλατών», δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών.

Από την  πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας,  Χρήστος -Γεώργιος Σκέρτσος ανέφερε: «Η αναβάθμιση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα αίτια των ατυχημάτων, προκειμένου να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο πεδίο. Είναι πολύ σημαντικό το σκέλος της ανανέωσης του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων με τη χρήση ψηφιακών μέσων».

Διαβάστε επίσης: Αλλάγες στα όρια ταχύτητας 

O Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, είπε: «Το θέμα της Οδικής Ασφάλειας είναι ένα διαρκές στοίχημα. Χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες, με στόχο η χώρα μας να δείξει σαφή βελτίωση στο πεδίο της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και θυμάτων από τροχαία, αλλά και να βελτιώσουμε το περιβάλλον και τις υποδομές οδικής κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...