Τι γυρεύουν 100 κλασικά μοντέλα σε ένα υπόστεγο στο Ηράκλειο; [video]

Ένας πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός στην Κρήτη με αγάπη για τα κλασικά αυτοκίνητα, έχει δημιουργήσει ίσως τη μεγαλύτερη συλλογή στη χώρα μας.

  • -
  • -

Το όνομά του είναι Γιώργος Μητσοτάκης και έχει ένα πάθος με τα παλιά αυτοκίνητα, αλλά και γενικότερα με τεχνολογίες περασμένων ετών, όπως τα ραδιόφωνα τα οποία επίσης συλλέγει και ξεπερνούν τα 1.000 σε αριθμό.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 100 μοντέλα, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Πολλά από αυτά τα έχει αγοράσει ο ίδιος, όμως είναι μεγάλος και ο αριθμός εκείνων που αποτελούν δωρεά. Μεταξύ αυτών θα βρούμε ένα κατασκευασμένο από ξύλο, άλλο από πεπιεσμένο και πλαστικοποιημένο χαρτόνι, πολλά που έχουν σημαδέψει την ιστορία της αυτοκίνησης και άλλα που δεν έγιναν τόσο γνωστά.

Συλλογή

Ίσως το παλαιότερο μοντέλο μεταξύ αυτών, αλλά και από τα πιο ιστορικά είναι ένα Ford Model T. Πρόκειται για το αυτοκίνητο με το οποίο ξεκίνησε η νοοτροπία της γραμμής παραγωγής στο χώρο του αυτοκινήτου. Μέχρι τότε, την κατασκευή κάθε οχήματος αναλάμβανε ένας άνθρωπος ή μια μικρή ομάδα, το ολοκλήρωναν και μετά ξεκινούσαν το επόμενο. Αυτό που έκανε ο Henry Ford ήταν να αναθέσει μία συγκεκριμένη εργασία σε κάθε έναν υπάλληλο. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε εξειδίκευση και ταχύτητα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο ρυθμός παραγωγής και να μειωθεί δραματικά το κόστος.

Η συλλογή του κ. Μητσοτάκη στεγάζεται σε δύο επίπεδα σε ιδιόκτητο χώρο και ο ίδιος ασχολείται προσωπικά με αυτά, επιδιορθώνοντας όποιες βλάβες προκύπτουν και προσπαθώντας να τα διατηρεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Δείτε ακόμα: Τετράτροχος θησαυρός ανακαλύφθηκε σε αποθήκη [video]

Ανάμεσα στα πάρα πολλά αυτοκίνητα της συλλογής υπάρχουν μερικά ιστορικά που έχουν χρησιμοποιηθεί από διάσημα πρόσωπα όπως το Dictator με το οποίο έχει μετακινηθεί ο Τσώρτσιλ, αλλά και κάποια που έχουν δοθεί για γυρίσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Αυτή η συλλογή είναι ένας μεγάλος θησαυρός για τη χώρα μας. Ο χώρος γίνεται προσππαθεια να λειτουργήσει ως μουσείο αυτοκινήτου στην Κρήτη, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει πώς εξελίχθηκε η μορφή του αγαπημένου μέσου μετακίνησης μέσα στις δεκαετίες που έχουν περάσει, όμως καλό θα ήταν να υπάρξει και στήριξη από την πολιτεία.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικό κατάλογο με όλα τα αποκτήματα του κ. Μητσοτάκη στο carmuseum.gr, αλλά και το video που ανέβηκε στο κανάλι του Ιωσήφ Παπαδόπουλου στο YouTube.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...